Isolatieglasrenovatie: welke kosten moeten worden geschat?

renovatiekosten isolatieglas

Als ramen troebel zijn geworden en vocht zich heeft opgehoopt in de ruimte tussen de ruiten, is dat niet prettig. Het betreffende isolatieglas dient dan indien mogelijk gerenoveerd te worden. In ons interview bespreken we met de cost tracker experts welke kosten er te verwachten zijn bij een dergelijke verbouwing en waar de kosten van afhangen.

Vraag: Wat kost een renovatie van isolatieglas?

Kostentracker-expert: er zijn twee opties: in één geval reinigen bedrijven die gespecialiseerd zijn in dit gebied de ruimtes tussen de ruiten van blinde ruiten met behulp van een speciaal proces. Er wordt een klein gaatje geboord in de buitenruit van het raam en een spoeloplossing wordt in de ruimte tussen de ruiten gepompt en weer afgezogen. De andere oplossing is het vervangen van de aangetaste ruiten (nieuwe beglazing).

renovatiekosten isolatieglas
De schoonmaakkosten zijn circa 50% lager dan bij nieuwe beglazing.

De kosten die nodig zijn voor het gespecialiseerde reinigingsproces zijn tot 50% van de kosten voor nieuwe beglazing, en kunnen ook goedkoper zijn. De kosten voor nieuwe beglazing voor typische ramen in normale afmetingen zijn tussen 150 en 350 EUR, afhankelijk van het gekozen type beglazing en de installatie-inspanning in het individuele geval.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben een ruit die blind is geworden in een isolatieglasvenster. We bellen de glazenmaker die de aangetaste ruit gaat vervangen. Ons raam is 1,3 mx 1,3 m.

Postprijs
Reiskosten34 EUR
Kosten van vervangende lens, U-waarde 1,0121 EUR
Installatiekosten volledig143 EUR
Totale kosten ermee298 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een vervangend glas in een bepaald ontwerp en maat en de vervangingskosten van een individueel glazenmakerbedrijf. De kosten voor het vervangen van een ruit kunnen in andere gevallen aanzienlijk variëren.

Vraag: In welke prijsklasse zijn de kosten voor het verhuizen van isolatieglasrenovatie?

renovatiekosten isolatieglas
Meestal worden de ramen gewoon verwisseld.

Kostentracker-expert: de klassieke renovatiemethode voor het opknappen van blinde of aangetaste ramen is het vervangen van de aangetaste ruiten. De kosten voor dit bereik liggen tussen ongeveer 150 EUR en 350 EUR voor standaard ramen in de woonkamer, afhankelijk van de geselecteerde glaskwaliteit, de raamafmeting en de vervangingskosten.

Ook is het mogelijk om reparaties te laten uitvoeren door gespecialiseerde bedrijven. De kosten voor een dergelijke reparatie (het doorspoelen van de ruimte tussen de ruiten) zijn doorgaans minder dan de helft van de kosten voor het vervangen van de ruiten. Dit kan echter van geval tot geval verschillen en vooral van aanbieder tot aanbieder.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor renovatie van isolatieglas afhankelijk?

renovatiekosten isolatieglas
De kosten van de renovatie zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • welke renovatiemethode wordt gekozen (schoonmaken van de ruimte tussen de ruiten of glasvervanging)
  • de grootte van het raam
  • bij vervanging glas: de kwaliteit van de gekozen vervangende beglazing
  • bij vervanging van het glas: de installatiekosten
  • Bij het doorspoelen van de ruimte tussen de ruiten: de benodigde reiskosten en in het algemeen de prijsstelling van de betreffende aanbieder

Vraag: Is het in de praktijk de moeite waard om met de spoelmethode op te knappen?

renovatiekosten isolatieglas
De doorspoelmethode wordt niet altijd aanbevolen.

Cost Tracker-expert: er zijn verschillende dingen waarmee u rekening moet houden. Enerzijds is er vanuit vele hoeken veel kritiek op deze methode, maar anderzijds is er ook een hele reeks zeer tevreden klanten. Niet alle providers werken serieus.

Ten opzichte van het vervangen van het glas dient opgemerkt te worden dat het reinigen van de ruimte tussen de ruiten niet leidt tot enige verbetering van de U-waarde. Bij glasvervanging daarentegen als hoogwaardig isolatieglas wordt toegepast. De toekomstige besparing op stookkosten (ca. 25 l olie per m² ruitoppervlak en jaar bij vervanging van hoogwaardige isolerende beglazing wordt als realistisch beschouwd) zou niet alleen het kostenverschil tussen reiniging en glasvervanging over een langere periode terugschrijven, maar ook nieuwe beglazing zou op de lange termijn nog goedkoper zijn.

Volgens de aanbieders mag het gaatje aan de buitenzijde (eventueel ook meerdere gaatjes aan de raamranden) geen effect hebben op de thermische isolatie-eigenschappen van het raam. Veel experts twijfelen hier echter aan.

Samenvattend kan men zeggen: een renovatie van isolatieglas door de ruimte tussen de ruiten door te spoelen is slechts een cosmetische maatregel, terwijl het vervangen van de ruiten kan profiteren van een hogere thermische isolatie, en in sommige gevallen ook een grotere ondoordringbaarheid. en meer wooncomfort (minder tocht en koude straling vanuit het raam). De kosten voor het vervangen van de ruit kunnen ook volledig worden afgeschreven over een aantal jaren als een overeenkomstig glas van hogere kwaliteit wordt geïnstalleerd.

U vindt meer informatie over de prijzen voor nieuwe vensterruiten op dit punt.