Isolatiematerialen: welke prijzen mag je verwachten?

isolatie prijzen

Wie de isolatie van zijn huis in eigen hand neemt, heeft op voorhand te maken met de grote prijsverschillen in isolatiematerialen. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit welke isolatiematerialen hoeveel kosten.

Vraag: Wat kosten isolatiematerialen in het algemeen?

Kostentracker-expert: Het is altijd moeilijk om in algemene termen te zeggen - er zijn grote prijsverschillen voor isolatiematerialen, afhankelijk van het soort materiaal.

In principe kan men hier grofweg differentiëren naar het type materiaal:

  • Minerale isolatiematerialen (geëxpandeerde klei, perliet, schuimglas, etc.)
  • Mineraal-synthetische isolatiematerialen (steenwol, glaswol enz.)
  • Synthetische isolatiematerialen (PUR, XPS, piepschuim, etc.)
  • Plantaardige en dierlijke isolatiematerialen (houtvezel, hennep, vlas, stro, schapenwol enz.)

Isolatiematerialen kunnen ook verschillende vormen hebben, als los materiaal of in paneelvorm - afhankelijk van wat nodig is voor installatie op de plaats van gebruik.

In de regel variëren de kosten per m² voor isolatiematerialen tussen 10 EUR per m² en 50 EUR per m², afhankelijk van welk materiaal in welke uitvoering wordt gekozen.

Uiteraard is niet elk materiaal technisch toepasbaar in elke inbouwsituatie. De dikte van het isolatiemateriaal die nodig is om de door de EnEV vereiste 0,24 W / m²K te bereiken, kan ook sterk variëren van het ene isolatiemateriaal tot het andere.

Richtprijzen voor individuele materialen in het overzicht

Hieronder staan ​​enkele richtprijzen voor verschillende isolatiematerialen uit de individuele klassen:

Isolatie materiaalKosten per m²Installatiehoogte van de isolatie voor 0,24 W (m²K)
Styrofoam / EPStussen ongeveer 5 EUR per m² en 20 EUR per m²ongeveer 14 cm
ZUIVERtussen ongeveer 10 EUR per m² en 20 EUR per m²ongeveer 10 cm
PIRtussen ongeveer 10 EUR per m² en 20 EUR per m²ongeveer 10 cm
XPStussen ongeveer 18 EUR per m² en 30 EUR per m²ongeveer 14 cm
Houtvezeltussen ongeveer € 40 per m² en € 50 per m²ongeveer 18 cm
henneptussen ongeveer 10 EUR per m² en 27 EUR per m²ongeveer 16 cm
Zeewiertussen ongeveer 25 euro per m² en 35 euro per m²ongeveer 18 cm
Schapenwoltussen ongeveer 15 EUR per m² en 25 EUR per m²ongeveer 16 cm
cellulosetussen ongeveer 10 EUR per m² en 20 EUR per m²ongeveer 16 cm
Kokosvezeltussen ongeveer € 35, - per m² en € 55, - per m²ongeveer 18 cm
rietjetussen ongeveer 10 EUR per m² en 15 EUR per m²ongeveer 28 cm
Perliettussen ongeveer 20 euro per m² en 45 euro per m²ongeveer 24 cm
Glaswoltussen ongeveer 10 EUR per m² en 20 EUR per m²ongeveer 14 cm
Steenwoltussen ongeveer 10 EUR per m² en 20 EUR per m²ongeveer 14 cm
isolatie prijzen

Glaswol is een van de goedkoopste isolatiematerialen

De waarden in de tabel zijn bedoeld als richtlijn voor de kosten van het isolatiemateriaal. In de praktijk kan dit enigszins variëren, afhankelijk van de technische vereisten ter plaatse en de werkelijk vereiste isolatiedikte - hiermee moet in elk individueel geval altijd rekening worden gehouden.

Uit onze tabel blijkt onder meer duidelijk dat de “natuurlijke” alternatieven die velen verkiezen, zoals isolatiepanelen van schapenwol of houtvezel, niet per se duurder hoeven te zijn dan industrieel geproduceerde, kunstmatige isolatiematerialen. In individuele gevallen moet u echter rekening houden met iets grotere montagehoogtes. Zeer dunne maar hoogwaardige isolatie, zoals mogelijk is met PUR en PIR, kan er meestal niet mee worden gerealiseerd.

Vraag: Van welke factoren zijn de prijzen voor isolatiemateriaal afhankelijk?

Kostentracker-expert: hier spelen natuurlijk enkele factoren een rol:

  • het type isolatiemateriaal
  • de benodigde constructiedikte is afhankelijk van de bestaande warmteoverdrachtswaarde
  • de omstandigheden ter plaatse en de technische vereisten voor het isolatiemateriaal

Isolatiemateriaal kan niet altijd uitsluitend op prijs worden gekozen - bij de keuze van het isolatiemateriaal moet altijd rekening worden gehouden met de technische eisen voor isolatie. Het kan bijvoorbeeld gaan om het draagvermogen van plaatmaterialen (bijv. Voor isolatie op het dak) of brandveiligheidseisen voor bepaalde componenten.

In sommige gevallen zijn er echter alternatieven, zoals isolatie van de bovenste verdieping. Bij het kiezen van het type isolatie kunt u ook plannen tegen de laagst mogelijke kosten.

Vraag: Wat zijn de individuele prijsverschillen voor de verschillende isolatiematerialen?

Kostentracker-expert: zoals onze richtwaarden hierboven laten zien, kunnen de prijzen voor verschillende materialen in zeer verschillende categorieën vallen.

Styrofoam of EPS met kosten vanaf ongeveer 5 EUR per m² is bijvoorbeeld een zeer goedkoop alternatief. Andere industrieel vervaardigde isolatiematerialen, zoals PIR en PUR, zijn niet significant duurder, maar hebben het voordeel van bijzonder lage inbouwhoogtes. Op sommige gebieden kan dit doorslaggevend zijn.

Daarnaast spelen andere factoren een rol bij de prijs van een individueel isolatiemateriaal:

isolatie prijzen

De prijzen variëren sterk, afhankelijk van de leveringsbron

-waar u het krijgt (merkfabrikanten of goederen zonder naam, verschillende dealers, aanbiedingsprijzen, enz.)

  • hoeveel u ervan krijgt (volumekortingen, speciale artikelen, enz.)
  • de kwaliteit van het aangekochte isolatiemateriaal (warmtegeleidingsgroep WLG of warmtedoorgangscoëfficiënt)
  • welk technisch ontwerp wordt gekozen voor het respectieve isolatiemateriaal (bijv. bepaalde draagkracht, laminering, etc.)

Je moet dus altijd zorgvuldig de prijzen van individuele isolatiematerialen vergelijken. De totaalprijs voor het hele gebied is hiervoor het meest geschikt.

Bij reeds gelamineerde lagen (bijv. Een dampremmende laag) mag men niet vergeten dat het gelijktijdig aanbrengen van dampschermlaag en isolatie ook de werkdruk voor een gespecialiseerd bedrijf vermindert en dus ook resulteert in lagere arbeidskosten dan wanneer beide lagen zouden zijn individueel toegepast.

Vraag: In hoeverre speelt de inbouwhoogte een rol in de prijs?

Kostentracker-expert: Bij het kiezen van het isolatiemateriaal voor een onderdeel moet u altijd in de gaten houden hoeveel isolatie er daadwerkelijk nodig is.

Elk onderdeel heeft al een bepaalde warmteoverdrachtswaarde. Door isolatie aan te brengen wordt deze warmteoverdrachtswaarde verder verlaagd zodat de totale warmteoverdrachtswaarden vereist door de EnEV (maximaal 0,24 W / m²K in oude gebouwen of 0,20 W / m²K in nieuwe gebouwen) worden bereikt of onderschreden.

Hoeveel isolatie hiervoor nodig is, hangt altijd af van het bestaande bouwmateriaal - een muur van isolatiestenen of zelfs cellenbetonblokken heeft natuurlijk een aanzienlijk kleinere isolatielaag nodig om deze waarden te bereiken dan een muur van gewone verticaal geperforeerde bakstenen zonder thermische isolatie. isolatie.

Vraag: Het type isolatiemateriaal is ook doorslaggevend, toch?

Kostentracker-expert: ja, precies.

isolatie prijzen

De efficiëntie van de warmteoverdracht is doorslaggevend bij de keuze van het isolatiemateriaal

Elk isolatiemateriaal heeft een bepaalde warmteoverdrachtswaarde, die - geëxtrapoleerd naar een bepaalde laagdikte - kan worden opgeteld bij de reeds bestaande hittebeschermingswaarde van het onderdeel. Op deze manier is het mogelijk om zeer precies te berekenen welke isolatiedikte nodig is om aan de EnEV-eisen te voldoen. In de praktijk worden dergelijke berekeningen uitgevoerd door energieadviseurs, zij kunnen dan ook het besparingspotentieel op verwarmingskosten bepalen door een bepaalde isolatiedikte.

Sommige warmteoverdrachtswaarden van verschillende isolatiematerialen (hoe lager, hoe hoger het isolatie-effect)

Isolatie materiaalWarmtedoorgangscoëfficiënt
rietje0,051 W / mK - 0,055 W / mK
XPS0,035 W / mK - 0,045 W / mK
Piepschuim0,035 W / mK - 0,045 W / mK
ZUIVER0,02 W / mK - 0,025 W / mK
Houtvezel0,04 W / mK - 0,055 W / mK

De tabel laat al zien dat de warmteoverdrachtswaarden heel verschillend kunnen zijn - dit resulteert ook in verschillende installatiehoogtes die nodig zijn om een ​​bepaalde totale U-waarde te bereiken.

Vraag: Er is een bepaald bereik voor de opgegeven warmteoverdrachtswaarden van de isolatiematerialen - wat is hiervan de reden en heeft dit invloed op de prijs?

Kostentracker-expert: Ja, elk isolatiemateriaal kan verschillende kwaliteiten hebben, afhankelijk van het ontwerp.

Zo is er PUR-isolatie met 0,025 W / mK (WLG 025), maar ook met 0,035 W / mK (WLG 035). Isolatie van de warmtegeleidingsgroep 025 isoleert beter dan isolatie van de WLG 035 met dezelfde installatiehoogte, daarom is het meestal iets duurder.

Kijk je naar hetzelfde isolatiemateriaal in verschillende kwaliteiten, dan geldt altijd het volgende: hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de prijs.

Dit geldt echter niet bij het vergelijken van verschillende isolatiematerialen - PUR isoleert beter dan houtvezel, maar is toch rendabeler.

In de praktijk moet je als het om de prijs van isolatiematerialen gaat altijd goed kijken welk isolatiemateriaal in welke kwaliteit je wilt gebruiken - de prijs kan dus ook afwijken.