Isoleer de gevel: wat zijn de kosten per vierkante meter?

gevel-daemmen-kosten-per-m2

Bij de energetische renovatie van oude gebouwen zijn de kosten voor gevelisolatie in veel gevallen de grootste brok. Er zijn ook veel verschillende opties om uit te kiezen als het gaat om het isoleren van een gebouw. De kostentracker-expert legt in ons interview uit met welke kosten per m² men bij individuele methoden rekening moet houden en waar de kosten van afhangen.

Vraag: Wat kost gevelisolatie per m²?

Kostentracker-expert: dat hangt allereerst af van hoe de gevel moet worden geïsoleerd. Daarnaast spelen verschillende isolatiediktes een rol, die ook de prijs bepalen.

ETICS

gevel-daemmen-kosten-per-m2
Een ETICS op de buitengevel is nog steeds de meest voorkomende vorm van isolatie.

Het aanbrengen van een thermisch isolerend composietsysteem (ETICS) aan de gevel is de "klassieke" en meest gebruikte methode voor gevelisolatie. Polystyreen panelen worden op de gevel gelijmd en vervolgens gepleisterd.

Puur vanuit kostenoogpunt is de ETICS een van de meest kosteneffectieve gevelisolatiemethoden. Afhankelijk van de vereiste isolatiedikte en het ontwerp, moet u in de meeste gevallen rekening houden met kosten van ongeveer 90 EUR per m² en 130 EUR per m² .

Er zijn echter ook enkele nadelen ten opzichte van andere methoden waarmee rekening moet worden gehouden: het soms hogere brandrisico door de beklede gevel en het risico op mos- en vochtschade aan de gevel. Ook is tot op de dag van vandaag niet duidelijk hoe (en tegen welke prijs) piepschuimisolatie die niet meer geschikt is later kan worden weggegooid.

Isoklinker

Klinkersteenstrippen zijn alom bekend - wat minder bekend is, is dat ze ook in een geïsoleerde uitvoering verkrijgbaar zijn, die al helemaal voldoende is voor gevelisolatie.

Een groot voordeel van deze methode is dat met steenstrippen beklede gevels nooit meer gepleisterd of geverfd hoeven te worden. Dit betekent dat de meerkosten voor een Isoklinker-gevel zichzelf al na enkele jaren terugverdienen in vergelijking met de klassieke gipsgevel (en de ETICS).

Als de gevel wordt geïsoleerd door een gespecialiseerd bedrijf met Isoklinker, moet u rekening houden met kosten tussen 170 EUR per m² tot 200 EUR per m². Het is echter niet zo moeilijk om te bevestigen - als u het zelf doet met behulp van een legrooster, blijven alleen de materiaalkosten over. In de meeste gevallen moet u rekenen op ongeveer 120 euro per m².

Geïsoleerde gordijngevels

Deze isolatiemethode brengt niet alleen de hoogste kosten met zich mee, maar ook de grootste kostenverschillen. Afhankelijk van het type onderconstructie, het ontwerp en het gekozen bekledingsmateriaal, kunnen de kosten voor geïsoleerde vliesgevels variëren tussen ongeveer 150 EUR per m² en meer dan 300 EUR per m² .

Een zorgvuldige planning door de specialist, die betrekking heeft op het specifieke individuele geval, is hierbij essentieel. Afhankelijk van de gekozen methode kunt u wellicht de kosten enigszins verlagen door uw eigen werk te doen.

Blow-in isolatie

gevel-daemmen-kosten-per-m2
De blaasmethode is ook een populaire vorm van thermische isolatie.

Als er metselwerk met klinkerbekleding is (dubbelwandig metselwerkontwerp), kan het mogelijk zijn om eenvoudigweg de bestaande luchtspleet tussen de twee metselwerkdelen te laten vullen met isolatiemateriaal.

Dergelijke inblaasisolatie kan zeer snel en zonder veel moeite worden uitgevoerd, en de kosten zijn zeer laag in vergelijking met andere isolatiemethoden met ongeveer 15 EUR per m² tot 25 EUR per m².

Wel moet worden gecontroleerd of de inblaasisolatie voldoende is om de EnEV-waarden ook daadwerkelijk te halen - bij veel constructies is dit niet het geval. In dit geval moeten vaak aanvullende isolatiemaatregelen worden genomen.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We kozen voor een ETICS voor de gevelisolatie en lieten dit uitvoeren door een specialist. Voor de isolatiemaatregel maken we gebruik van KfW-financiering. De grootte van onze gevel is 124 m².

Postprijs
Steigerkosten992 EUR
een vast tarief overeengekomen met het uitvoerende bedrijf15.750 EUR
Totale kosten ermeeEUR 16.742
KfW-subsidiemin € 1.575, -
dus eigen kosten15.167 EUR
eigen kosten per m² geveloppervlak dus122,31 EUR per m² geveloppervlak

De hier getoonde kosten hebben enkel betrekking op een specifieke isolatiemethode en uitvoering door één gespecialiseerd bedrijf op een specifiek gebouw. Ook in andere gevallen kunnen de vierkante meter kosten voor gevelisolatie aanzienlijk verschillen.

Vraag: Wat bepaalt de vierkante meter kosten voor gevelisolatie?

gevel-daemmen-kosten-per-m2
De kosten van gevelisolatie zijn afhankelijk van veel verschillende factoren.

Kostentracker-expert: hier zijn veel dingen van belang:

  • welke isolatiemethode wordt gebruikt
  • welke isolatiematerialen en welke isolatiediktes worden gebruikt
  • welke specifieke belasting in het individuele geval wordt gegeven (bijv. gecompliceerde gevelvlakken met talrijke uitsparingen, uitsteeksels enz.)
  • de prijsstelling van het uitvoerende bedrijf
  • een all-inclusive prijs die met het bedrijf is overeengekomen, indien van toepassing