Wat kost anticonceptie met het Jaydess-spiraaltje?

Jaydess kosten

Een kleine, lichtgewicht hormoonspiraal wordt verkocht onder de merknaam Jaydess. Ondanks de extreem lage dosis hormonen is het erg veilig. We zullen de prijs van het anticonceptiemiddel verduidelijken in een interview met de kostentracker-expert, die ook uw verdere vragen over dit onderwerp in detail zal beantwoorden.

Hoeveel moet ik betalen voor het Jaydess-spiraaltje?

Kostentracker: zoals bij alle spiralen, bestaan ​​de kosten uit twee factoren:

 • De werkelijke kosten van het anticonceptiemiddel ook
 • de regionaal sterk variërende medische kosten.

Dit resulteert in de volgende prijsklasse:

Kunstkosten
Jaydess-spiraaltje120 tot 210 EUR
Kosten inclusief borg250 - 400 EUR

Met een inlegperiode van drie jaar resulteert dit in een gemiddelde prijs van rond de 8,50 euro per maand. Daarnaast is er de jaarlijkse check-up, die ongeveer 20 tot 30 euro kost.

Draagt ​​de zorgverzekeraar de kosten?

Jaydess kosten
De ziektekostenverzekering dekt in de regel niet de kosten van het spiraaltje.

Kostentracker: voorbehoedsmiddelen maken meestal geen deel uit van de servicecatalogus van de ziektekostenverzekering. Om deze reden zijn de kosten voor het Jaydess-spiraaltje niet gedekt en moet u het spiraaltje, het inbrengen, het echografisch onderzoek en de jaarplaatscontrole uit eigen zak betalen. Voor verwijdering worden ook kosten in rekening gebracht.

De wettelijke ziektekostenverzekering vergoedt de kosten van alle voorbehoedsmiddelen op recept tot en met de 22e verjaardag. Indien meerdere preparaten geschikt zijn, is het principe van economische efficiëntie van toepassing. Dit betekent dat de medische noodzaak bepalend is voor de vergoeding. Vanaf de 18e verjaardag is er echter een bijbetaling.

Ben je aangesloten bij een particuliere ziektekostenverzekering, dan moet je de spiraal vrijwel altijd zelf betalen, ongeacht de leeftijd.

Hoe werkt het Jaydess-spiraaltje?

Kostentracker: dit spiraaltje combineert de voordelen van een oestrogeenvrije pil met die van het koperen spiraaltje en vormt zo een zeer veilige methode voor langdurige anticonceptie. Het zachte, delicate, T-vormige plastic lichaam kan met weinig pijn in de baarmoeder worden ingebracht. De duur van het effect is drie jaar.

Op het lange been van het Jaydess-spiraaltje zit een plastic hoes die dient als reservoir voor het actieve ingrediënt. Dit is het corpus luteum hormoon "levonorgestrel", een ingrediënt dat ook in veel goed verdragen pillen wordt gebruikt. Na het inleggen laat de spiraal deze langzaam en continu los.

Het hoge beveiligingsniveau is te danken aan drie factoren:

 • Onder invloed van het hormoon corpus luteum wordt het slijm van de baarmoederhals dikker tot een plug en vormt het een barrière. Dit voorkomt dat het sperma opstijgt naar de baarmoeder.
 • Als zaadcellen toch stijgen, worden hun mobiliteit en functie geremd door het vrijgekomen hormoon.
 • De dikte van het slijmvlies van de baarmoeder wordt verminderd, zodat er geen ei kan worden geïmplanteerd. Daarom is de menstruatie, als je het Jaydess-spiraaltje draagt, vaak korter en lichter.

Aan de onderkant zijn er twee stuurdraden die een beetje uit de baarmoederhals steken. U kunt het zelf voelen en controleren of de spoel nog correct is gepositioneerd. Ze maken ook de ongecompliceerde en pijnloze verwijdering van het anticonceptiemiddel mogelijk.

Zijn er bijwerkingen?

Jaydess kosten
Hoofdpijn kan de bijwerking zijn van spiraaltjes.

Kostentracker: af en toe kick, overheerst in de eerste keer na het invoegen

 • Hoofdpijn,
 • Buik- en buikpijn,
 • Gewichtsveranderingen,
 • Gevoelens van spanning in de borst,
 • Acne,
 • depressieve stemmingen,
 • Veranderingen in libido

Aan. Bovendien kunnen verhoogde spotting, verhoogde menstruatiebloedingen of intermenstruele bloedingen optreden in de eerste drie tot zes maanden. Bij sommige van de vrouwen die het Jaydess-spiraaltje gedurende een langere periode dragen, stopt het bloeden volledig of wordt het veel minder ernstig.

Veel voorkomende bijwerkingen zijn functionele cysten van de eierstok. Deze geven doorgaans geen klachten. Als de gynaecoloog zo'n vergrote follikel ontdekt, controleert hij deze regelmatig. Chirurgische ingreep is zelden nodig.