Kabelverbinding - welke kosten u mag verwachten

kosten kabelverbinding

Een paar jaar geleden waren satellietschotels de quasi-standaard als het om televisie ging, maar steeds meer kabelaanbieders winnen de strijd om klanten met hun complete aanbod voor televisie, telefoon en internet. In een interview laat de cost tracker-expert zien wat dergelijke diensten kunnen kosten en welke extra kosten er te verwachten zijn.

Vraag: Wat maakt kabelaanbieders voor velen zo interessant?

Kostentracker-expert: we hebben tegenwoordig heel andere verbindingsbehoeften dan tien jaar geleden. Televisie was in die tijd bijna het enige hoofdmedium, tegenwoordig speelt internet een bijna even grote of zelfs grotere rol: we gaan online winkelen, bestellen ons eten online en kijken steeds vaker films op Netflix en vergelijkbare platforms.

Traditioneel zou u naast televisie moeten betalen voor aparte DSL-toegang. De vaste verbinding speelt tegenwoordig voor de meesten nauwelijks een grote rol - behalve dat je deze nauwelijks wilt missen omdat je bereikbaar bent. Als het nog steeds in de verpakking zit, des te beter.

Andersom zou internet via satelliet ook werken - in termen van bandbreedte en vooral kosten, is internet via satelliet nog lang niet eens concurrerend met bedrade diensten. Telefonie zou in principe ook via satelliet werken, maar de opzet zou dan veel moeite kosten en de kosten zijn ook nauwelijks concurrerend.

kosten kabelverbinding

Het loont om aanbiedingen op internet te vergelijken

Hier komt het aanbod van de grote kabelnetwerkoperatoren, die televisie, telefoon en internet vanuit één bron aanbieden, goed van pas - tegen zeer scherpe tarieven. Dit scheelt de administratieve last en voor veel huishoudens ook de kosten. De satellietschotel, die altijd een beetje vervelend was, kan dan meteen worden verwijderd - dus het kabelaanbod is voor velen echt verleidelijk.

Vraag: Wat kost een kabelverbinding doorgaans?

Kostentracker-expert: de kosten van "triple play" (televisie, internet en telefoon) verschillen van aanbieder tot aanbieder, en er zijn verschillende diensten en pakketgroottes voor de pakketten die worden meegeleverd.

De "grote" en belangrijke providers die voor de meesten interessant zullen zijn, zijn:

 • vodafone (het voormalige ‘Kabel Deutschland’)
 • Unitymedia
 • telecolumbus
 • primacom

Ze bieden zowel kabelinternet als televisie- en telefoonaansluitingen ("triple play").

De basistarieven voor de afzonderlijke diensten liggen meestal in de orde van 20 EUR voor televisie en internet, de verbindingsprijzen, die eenmalig moeten worden betaald, liggen tussen de 40 en 50 voor alle EUR .

Er zijn verschillen in het aantal kanalen en HDTV-kanalen. Het aantal kanalen schommelt tussen ongeveer 80 en maximaal 140 beschikbare kanalen, bij HDTV tussen de 27 en 63 kanalen die in HD-kwaliteit kunnen worden ontvangen. Extra betaaltelevisie is mogelijk bij alle providers.

De maximaal beschikbare internetsnelheid wordt door alle providers unaniem aangegeven rond de 400 Mbit / s. De hardware die nodig is voor de ontvangst is ook voor alle providers gelijk: geen enkele provider heeft problemen met een CI-module.

De diensten en prijzen liggen dus heel dicht bij elkaar - er zijn alleen verschillen in het aantal kanalen en in het geval van bepaalde tarieven in detail (bijvoorbeeld telefoonkosten). De verschillende combinatiepakketten, die ook kunnen veranderen afhankelijk van de actie, hebben soms ook verschillende prijzen - maar de verschillen zijn nooit bijzonder groot.

Niet elke provider is echter overal beschikbaar.

Een klein voorbeeld uit de praktijk:

Een combinatie van tv, internet en telefoon via de kabel bestellen wij bij de aanbieder Vodafone.

krachtprijs
Internetin het geselecteerde pakket max. 100 Mbit / s download, 6 Mbit / s upload, flat rate
WLAN-routervrij
Korting bij overstappengeen basisprijs voor maximaal 12 maanden
telefoonVast tarief, in mobiele netwerken 19,9 cent / min.
tv kanaalTot 98 kanalen in SD en 46 kanalen in HD, toegang tot de videotheek, 1 TB online opslag, op maximaal 3 apparaten tegelijk voor 9,99 EUR per maand, vanaf de 13e maand 14,99
extra korting5 EUR per maand, 100 EUR online voordeel
Wijziging naar een lager tarief mogelijkna 12 maanden
extra aanbod voor mobiele telefoonsmogelijk tegen betaling (Allnet Flat voor 14,99 EUR in het eerste jaar, daarna 21,49 EUR per maand)
Totale maandelijkse kosten24,98 EUR elk voor 12 maanden, daarna 44,99 EUR

Dit is slechts een voorbeeld van een enkele kosten van een enkele provider. Ook de tarieven en voorwaarden van andere aanbieders kunnen sterk verschillen.

Vraag: Van welke factoren hangt de prijs voor de kabelverbinding meestal af?

Kostentracker-expert: hierbij moet u altijd een paar dingen vergelijken:

 • welke provider het is
 • welke internetsnelheid wordt gekozen
 • hoeveel tv-aanbieders er in het pakket zitten
 • of er kortingen zijn voor een bepaalde periode
 • welke credits je krijgt
 • of er een vast tarief voor de vaste lijn is inbegrepen voor de telefoon
 • of er aanvullende aanbiedingen voor mobiele telefoons zijn
 • welke geldigheidsduur bestaat

Pakketten kunnen doorgaans zeer flexibel worden samengesteld door de individuele aanbieders naar hun eigen behoeften. Zo kunt u de kosten van uw pakket vaak vrij flexibel structureren - met de diensten die u daadwerkelijk nodig heeft en wilt.

Vraag: Wat zou internet via satelliet in vergelijking kosten?

kosten kabelverbinding

Satellietinternet is langzamer en duurder dan kabelinternet

Kostentracker-expert: de prijzen en snelheden verschillen sterk van aanbieder tot aanbieder. Downloadsnelheden tot 25 Mbit / s zijn mogelijk, maar de lange runtimes van het pakket leiden tot merkbare vertragingen bij internettelefonie en online games. Met een pakkettransitduur van ongeveer 700 ms is satellietinternet bijna 7 keer langzamer dan de gemiddelde DSL-verbinding (100 ms).

Een van de weinige providers die een flatrate voor internet aanbieden is SkyDSL, de snelheid is hier ook duidelijk de hoogste met 25 Mbit / s in de download en 6 Mbit / s in de upload. De contracten zijn maandelijks opzegbaar, er is geen minimale contractduur.

De kosten voor een vast tarief bedragen 40 EUR - 50 EUR per maand, eenmalige kosten van 69 EUR worden aangerekend voor de provisie. Bij telefonie (VoIP) is er een vast netwerk flatrate. De hardware kan maandelijks worden gehuurd of voor 400 EUR een keer worden gekocht.

Qua prestaties en prijs is zelfs deze aanbieder nauwelijks concurrerend met de kabelaanbieders.

Vraag: Hoe ziet het er trouwens uit als in een gehuurd appartement kabeltelevisie wordt geproduceerd?

Kostentracker expert: in deze gevallen is het meestal zo dat de verhuurder (eigenaar) van het pand voor alle appartementen zorgt voor kabelaansluitingen. De aansluitingen worden vaak gelegd tijdens de bouwfase of tijdens de renovatie van het gebouw voordat het wordt verhuurd.

Op deze manier kan de verhuurder ook zijn toekomstige huurders een bestaande kabelaansluiting aanbieden. Dit verbetert meestal appartementen.

Om de productie te compenseren is het van belang dat de kosten voor de kabelverbindingen niet in de aanlegkosten worden meegerekend, het zijn daarentegen verdeelde incidentele kosten. Dit is niet alleen van belang voor de verhuurder: ook als een huurder later geen gebruik wil maken van de voorziene kabelaansluiting, moet hij alsnog de heffing betalen - want dit zijn geen bouwkosten, maar bijkomende kosten die de verhuurder zal doorberekenen aan zijn huurders mogen in ieder geval.

Een bijbehorende overeenkomst moet in ieder geval in het huurcontract zitten: de verhuurder moet duidelijk aangeven dat er sprake is van deze heffing en tevens toestemming van de huurder verkrijgen door ondertekening van het huurcontract. Staat een dergelijke afspraak niet in de huurovereenkomst, dan is de overdracht aan de huurder niet automatisch mogelijk.

Vraag: Hoe zit het dan met de basisvergoedingen?

Kostentracker-expert: Bij zogenaamde "gedeelde systemen" voor een huurwoning moeten de huurders uiteraard ook bijdragen in de lopende kosten als de verhuurder dat wenst. Dit zal in de meeste gevallen het geval zijn, vrijwel geen enkele verhuurder zal zijn huurders voorzien van een kabelaansluiting en vervolgens de lopende kosten uit eigen zak betalen.

Ook hier geldt echter het volgende: Er moet een overeenkomstige afspraak in het huurcontract staan ​​dat de huurders de kosten voor het kabelsysteem moeten dragen. Als deze overeenkomst is inbegrepen, moeten alle huurders ook de kosten betalen - zelfs als ze geen gebruik willen maken van de kabel-tv-aansluiting die in hun gehuurde appartement is voorzien (of, zoals in zeldzame gevallen, helemaal geen tv hebben). Het huurrecht bepaalt dat: een gedeelde voorziening in een huurwoning is juridisch gezien een zogenaamde "gemeenschapsvoorziening".

Volgens het huurrecht moeten de kosten van gemeenschappelijke voorzieningen altijd door alle huurders worden betaald via de energierekening - ze kunnen zichzelf niet vrijstellen van deze kosten, zelfs niet als ze zelf geen gebruik maken van een overeenkomstige gemeenschappelijke voorziening.

In het huurrecht worden de kosten voor het gebruik van het kabelsysteem beoordeeld als de zogenaamde koude bedrijfskosten - in tegenstelling hiermee zijn de warme bedrijfskosten alleen de verwarmingskosten en de kosten voor de warmwaterbereiding.

Vraag: Welke kosten voor de kabelaansluiting zijn bij de meerkosten inbegrepen? Alleen de basisvergoedingen die voor de betreffende wooneenheid gelden?

Kostentracker-expert: nr. Een gedeeld systeem is iets gecompliceerder - het inkomende signaal moet dienovereenkomstig worden gedistribueerd naar de individuele huishoudens, daarvoor is een IT-systeem nodig.

Naast de maandelijkse basisvergoeding betalen de huurders nog een aantal zaken via de energierekening:

 • alle kosten voor onderhoud en reparatie van het systeem
 • alle kosten voor aanpassingen aan het systeem
 • de kosten die voortvloeien uit het IT-systeem voor signaaldistributie
 • de exploitatiekosten (elektriciteitskosten) voor het systeem
 • de kosten van noodzakelijke controles van het signaaloverdrachtsysteem
kosten kabelverbinding

De bedrijfskosten voor internet en co zijn relatief laag

Deze kosten moet je als huurder ook naar evenredigheid dragen via de energierekening, wat ook juridisch acceptabel is. Al deze vergoedingen kunnen ook worden gecombineerd en door de verhuurder worden doorberekend als "kabelkosten". Als huurder heb je echter altijd het recht om de betreffende bonnetjes in te zien als de kosten te hoog lijken.

Eventueel verschuldigde kosten voor reparaties aan het systeem worden mogelijk niet via de kabelkosten in rekening gebracht. Deze kosten zijn niet verdeelbaar, d.w.z. ze moeten door de verhuurder worden betaald en mogen niet als kabelgelden aan de huurders worden doorberekend. Dat zou wettelijk niet toelaatbaar zijn.

Vraag: Hoe hoog zijn deze kosten in de regel - en hoe worden ze eigenlijk verdeeld?

Cost tracker expert: De kosten voor de huurder zijn uiteraard gebaseerd op de individuele investeringskosten die voortvloeien uit de werking van het gezamenlijke systeem.

Er zijn zeer nauwkeurige voorschriften in de Duitse wet voor hoe koude bedrijfskosten moeten (of mogen) worden verdeeld. Verdeling van alle bedrijfskosten voor koude naar leefruimte of naar aantal personen is toegestaan. Deze zogenaamde "verdeelsleutels" gelden dan altijd voor de gehele bedrijfskosten.

De afrekening naar vierkante meters woonoppervlak (d.w.z. naar het aandeel van de huurappartementruimte in de totale oppervlakte) is de standaardmaatregel voor koude bedrijfskosten (dit is een beetje anders voor verwarming en warm water). De toerekening van de exploitatiekosten naar het aantal personen (mensdagen, mensmaanden) is daarentegen wat duurder voor de verhuurder.

De totale gemaakte kabelbijdragen worden, net als alle andere koude bedrijfskosten, verdeeld over de individuele huurappartementen tijdens de facturering van de bedrijfskosten.

Als u de norm toepast, krijgt u in heel Duitsland een gemiddelde waarde van ongeveer 0,13 EUR per m² woonoppervlak. Dit is echter slechts een globale richtlijn, afhankelijk van het type systeem, de grootte van het appartementsgebouw en andere factoren kunnen de werkelijke kosten ook aanzienlijk variëren.