Kant-en-klaar gras: welke kosten mag je verwachten?

kant-en-klare turfkosten

Wie het zich niet kan veroorloven enkele maanden te wachten tot het nieuw aangelegde gazon toegankelijk is, kan ook kiezen voor een geschikt kant-en-klaar gazon. Dit is natuurlijk ook een kostenkwestie. In ons interview vroegen we de experts op het gebied van kostentracering welke kosten en bijkomende kosten te verwachten zijn voor kant-en-klare graszoden - en hoeveel duurder dat is dan conventionele grasmatinstallaties.

Vraag: Wat kost een afgewerkte grasmat?

kant-en-klare turfkosten

Afgewerkte grasmat is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten.

Kostentracker-expert: dat hangt allereerst af van het type grasmat dat u wilt gebruiken. Afgewerkte grasmat, die overigens altijd een graszodenrol is, heeft verschillende kwaliteiten - afhankelijk van de belasting die het gazon later zal moeten weerstaan.

De prijzen voor zeer eenvoudige (en minder veerkrachtige) gazonsoorten liggen tussen ongeveer 2,50 EUR per m² en 3 EUR per m². Van zo'n gazon mag u echter niet teveel verwachten.

U kunt gewoonlijk goede kwaliteit krijgen vanaf ongeveer 5 EUR per m², afhankelijk van de kwaliteit van het gazon, de prijzen kunnen dan oplopen tot 10 EUR per m² of zelfs 15 EUR per m² voor speciale gazons.

Vervoerskosten

Naast de kosten van het gazon zelf, moet u in de meeste gevallen ook transportkosten voor het bezorgen van het gazon berekenen.

Bij de meeste gazonaanbieders liggen deze kosten tussen de € 1, - per m² en € 2, - per m² , maar dit kan hoger zijn afhankelijk van de aanbieder en de transportafstand.

Kunstmest- en onderhoudskosten

Om gras goed te laten groeien, heeft het ook veel zorg nodig. De benodigde kunstmest en gazonverzorgingsmaterialen zijn ook niet geheel onbelangrijk - u mag verwachten ongeveer 1 EUR per m² tot 1,50 EUR per m² voor pas aangelegde gazons achteraf.

Installatie door een specialist

kant-en-klare turfkosten

Leggen door een specialist is meestal duur.

Als u uzelf al het groenwerk wilt besparen en gewoon snel een beloopbaar gazon wilt hebben, kunt u het aanleggen van het gazon volledig door een specialist laten doen.

U mag hiervoor echter aanzienlijke kosten verwachten - naast de kosten van het gazon zelf, zijn er bijkomende leg- en onderhoudskosten in het bereik van tussen 15 EUR per m² tot 25 EUR per m².

Een perceel grond van 500 m² kost dan al ongeveer 10.000 euro voor de vergroening.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen een gazon waar snel op gelopen kan worden en daarom laten we graszoden leveren in een duurzame kwaliteit. We leggen en onderhouden het gazon zelf; we hebben de grondbewerking al gedaan. Het te vergroenen gebied bedraagt ​​300 m².

Postprijs
Kosten van gras, gespecialiseerde aanbieder1.900 EUR
Bezorgkosten voor de grasmat450 EUR
Speciale meststof320 EUR
Totale kosten ermee2.670 EUR
dit komt overeen met de kosten per vierkante meter8,90 EUR per m²

De hier vermelde kosten hebben betrekking op een bepaald gazontype en de prijzen van een specifieke aanbieder. Afhankelijk van de leveringsbron kunnen de kosten ook variëren.

Vraag: Wat bepaalt de prijs voor kant-en-klare grasmatten?

Kostentracker-expert: het hangt af van:

  • de bron van levering voor het gazon
  • de geselecteerde graskwaliteit
  • de transportkosten die de aanbieder in rekening brengt
  • de omvang van uw eigen bijdrage aan de installatie (van volledige zelfinstallatie tot volledige installatie door de provider)

Vraag: Wat zou een gewoon gazonzaad in vergelijking kosten?

kant-en-klare turfkosten
Zelf het gazon inzaaien is altijd goedkoper.

Kostentracker-expert: Als u uw gazon meestal zelf zaait, moet u meestal 2 tot 3 maanden wachten tot het gazon echt toegankelijk is. Dat hangt echter altijd een beetje af van het type gazon dat wordt gezaaid en het tijdstip van zaaien.

De kosten zijn dan natuurlijk beduidend lager. Zelfs in zeer goede kwaliteit kost het zaadmateriaal nauwelijks meer dan 0,50 EUR per m² tot 1 EUR per m², plus bemestingskosten van nog eens ongeveer 0,50 EUR per m² sterk>.