Geprefabriceerde dakkapel: wat zijn de verwachte kosten?

Geprefabriceerde dakkapellen prijzen

Dakkapellen kunnen een interessant alternatief zijn voor dakramen bij het ombouwen van een loft. Ze creëren meer licht en stahoogte op zolder en kunnen het gevoel van ruimte op zolder aanzienlijk helpen verbeteren. Geprefabriceerde dakkapellen zijn de goedkope oplossing. In ons interview legt de cost tracker expert uit met welke kosten je in de praktijk rekening moet houden voor prefab dakkapellen.

Vraag: Wat kosten geprefabriceerde dakkapellen?

Kostentracker-expert: daar is natuurlijk geen algemeen antwoord op. De kosten zijn uiteraard altijd gebaseerd op de grootte van de dakkapel en de inspanning die met de montage gemoeid is.

Men moet eerst onderscheid maken tussen:

 • kleine dakkapellen met een breedte en hoogte van circa 1,5 m
 • grote dakkapellen die tot 8 m breed kunnen worden
Kosten geprefabriceerde dakkapel

De grootte van de dakkapel heeft een enorme impact op de prijs

Voor kleine, eenvoudig vormgegeven dakkapellen zijn de prijzen meestal relatief laag. Met inbegrip van de installatiekosten veroorzaken dergelijke dakkapellen gewoonlijk kosten in de orde van grootte van 3.000 EUR tot 5.000 EUR. Speciale uitvoeringen kunnen dan ook bij kleine dakkapellen aanzienlijk duurder zijn.

Met toenemende afmetingen stijgen de kosten echter snel: Grotere dakkapellen met een breedte van meer dan 2 m kosten dan meestal van 7.000 EUR tot 10.000 EUR inclusief installatie.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Een dakkapel van 1,30 mx 2,36 m wordt geplaatst op een eengezinswoning met een normaal schuin dak met een normale dakhelling. De provider voert alle diensten tot aan de aansluiting volledig binnenshuis uit.

Postprijs
Kosten dakkapel, 1,30 mx 2,36 m, eenvoudig ontwerpEUR 3.700
levering700 EUR
Montagekosten, inclusief kraankosten, compleetEUR 3.500
Vervolgwerk binnen2.700 EUR
totale prijsEUR 10.600

Ons kostenvoorbeeld heeft alleen betrekking op een specifiek model dakkapel van één aanbieder in een individueel geselecteerd ontwerp. Ook de kosten voor andere modellen dakkapellen en de kosten voor plaatsing op andere daken kunnen aanzienlijk verschillen.

Vraag: Waar hangt de prijs van een geprefabriceerde dakkapel van af?

Cost Tracker Expert: er zijn een aantal dingen waarmee u rekening moet houden:

Geprefabriceerd materiaal dakkapel

Het framemateriaal heeft een grote invloed op de prijs

 • de grootte van de dakkapel
 • het kozijnmateriaal van de dakkapel
 • het raamontwerp van de dakkapel
 • de structuur van het dak (dakvorm, dakhelling, etc.)
 • de kosten voor plaatsing en de nodige aanpassingswerken op het dak
 • de kosten van kraanwerk
 • de kosten van oplevering van de dakkapel
 • de kosten voor aansluitwerkzaamheden binnenshuis
 • Extra kosten voor individuele inspanningen in individuele gevallen (zelden)
 • mogelijk eigen werk (bijv. aansluitwerk binnen)

Met al deze factoren moet in elk individueel geval rekening gehouden worden om tot een gedegen kostenraming te komen.
De bestaande dakgeometrie en vorm alsook de bestaande inbouwsituatie ter plaatse spelen ook een belangrijke rol in de installatiekosten.

Vraag: Welke effecten hebben de afmetingen van de dakkapel op de kosten van een dakkapel?

Kostentracker-expert: dit is te zien in de onderstaande tabel, die enkele voorbeelden bevat. Daar worden dakkapellen met elkaar vergeleken in hetzelfde ontwerp maar in verschillende maten.

Breedte x HoogteDakkapel prijs (zonder levering, montage etc.)
1,30 mx 1,25 mEUR 3.300
1,50 mx 1,25 m3.400 EUR
3 mx 1,25 m6.400 EUR
2 mx 2 m7.200 EUR

U kunt hier zien dat de prijs van de dakkapel snel stijgt met toenemende breedte, maar dat dubbele breedte betekent niet een dubbele prijs. Indien gekozen wordt voor een grotere dakkapel, stijgt ook de prijs, zij het slechts matig.

Verder is het van belang dat de dakkapel ook invloed heeft op de prijs van een dakkapel. Schuurdakkapellen zijn over het algemeen de goedkoopste vorm, driehoekige dakkapellen, geveldakkapellen en schilddakkapellen zijn meestal 20% - 30% duurder.

Bij vleermuisdakkapellen of tondakkapellen moet je bijzonder hoge kosten verwachten - die kunnen vaak meer dan de helft duurder zijn dan een sleepdakkapel van hetzelfde bedrag.

Vraag: Wat zijn de transportkosten voor de dakkapel?

Kostentracker-expert: hierbij speelt de bezorgafstand altijd een bepaalde rol. In de meeste gevallen zult u echter rekening moeten houden met bezorgkosten van EUR 600 tot EUR 1.000.

Vraag: Welke installatiekosten worden doorgaans gemaakt?

Installeer geprefabriceerde dakkapellen

Ook de installatiekosten zijn niet te onderschatten

Kostentracker-expert: in normale installatiesituaties in gemiddelde eengezinswoningen moet u gewoonlijk rekenen met kosten tussen de 3.000 EUR en 5.000 EUR.

Bij zeer grote dakkapellen of moeilijke inbouwsituaties kunnen de kosten hoger zijn.

In het geval van kleine, zeer eenvoudige dakkapellen kunnen de kosten lager uitvallen, maar vanaf ongeveer € 1.000, - tot € 1.500, - moet u hier meestal ook rekenen.

Vraag: Wat zijn de verschillen in kosten met op locatie gebouwde dakkapellen?

Kostentracker-expert: in vergelijking met op maat gemaakte dakkapellen op locatie, zijn geprefabriceerde dakkapellen veel goedkoper. Bovendien is de installatietijd aanzienlijk korter, wat op zijn beurt ook de bouwkosten verlaagt en problemen helpt voorkomen.

De aangeboden prijzen zijn ook vaak volledige prijzen - dit zorgt ook voor een hoge mate van kostenzekerheid bij geprefabriceerde dakkapellen die niet beschikbaar zijn bij individueel gebouwde dakkapellen. Geprefabriceerde dakkapellen worden meestal aangeboden inclusief alle benodigde dakwerkzaamheden, kraanwerkzaamheden en afvoerkosten voor de uitgesneden dakdelen.

Puur uit kostenoogpunt zijn dakkapellen op locatie meestal aanzienlijk hoger dan geprefabriceerde dakkapellen. De prijs kan vaak twee tot drie keer zo hoog zijn als de geprefabriceerde dakkapel, vanwege de hoge werklast bij het plaatsen ervan.