Kattenluik voor het raam: met deze kosten moet u rekening houden

kattenluik raam kosten

Katten zijn eigenzinnige tijdgenoten - en sommigen hebben het in hun hoofd gekregen dat ze altijd via het raam naar binnen willen. Wie het beu is om constant het raam open te doen, kan daar eenvoudig een kattenluik voor zijn pelsneus installeren. In ons interview vroegen we de kostentracker welke kosten er te verwachten zijn voor het installeren van een kattenluik in het raam en of het überhaupt mogelijk is om een ​​kattenluik in een raam met dubbel glas te plaatsen.

Vraag: Wat kost het om een ​​kattenluik in een raam te installeren - en kan dat zelfs met ramen met dubbel glas?

Kostentracker-expert: de kosten van de installatie zijn afhankelijk van het type kattenluik dat u wilt gebruiken. Terwijl eenvoudige flappen slechts ongeveer 10 EUR tot 20 EUR kosten, kost een moderne 2-weg of 4-weg flap met microchipcontrole minstens 60 EUR tot meer dan 100 EUR sterk> berekend.

kattenluik raam kosten

Er zijn verschillende opties voor het kattenluik.

Bij de plaatsing moet men eerst onderscheid maken tussen dubbele beglazing en isolerende beglazing: ramen hebben dubbele beglazing als er een binnen- en een buitenschuif is. Daar kan een kattenluik gemonteerd worden, maar de vleugel kan daarna niet meer geopend worden. Dubbel isolerende beglazing daarentegen bestaat uit twee glasplaten die stevig met elkaar zijn verbonden en die later niet kunnen worden gesneden of geperforeerd, anders zou hun functie verloren gaan en zou het glas breken.

Technisch kan dit worden opgelost door ofwel de beglazing van de raamvleugel te verwijderen en te vervangen door twee niet met elkaar verbonden ESG-ruiten (gehard veiligheidsglas vanwege het hoge breukrisico), wat echter aanzienlijke kosten met zich meebrengt.

Makkelijker is het als een deel van het raam wordt gescheiden door een aparte vulling en in deze ruimte een doorlopende kunststof vulling wordt gebruikt in plaats van de ruit waarin het kattenluik is ingebouwd. Uiteindelijk zijn de kosten voor een dergelijke oplossing aanzienlijk lager.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Omdat onze kat keer op keer via het keukenraam het huis binnen probeert te komen, hebben we de ruit van ons raam laten vervangen door enkel glas, waarbij de uitsparing voor een chipgestuurd kattenluik door de glazenmaker wordt uitgesneden. Ons keukenraam is 1.30 cm x 60 cm.

Postprijs
Kattenluik (aanschafkosten)89 EUR
Enkel glas - ruit met uitsnijding85 EUR
Installatie van ruit en kattenluik80 EUR
totale prijs254 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een bepaalde procedure, namelijk het vervangen van het isolatieglas door enkele beglazing waarin een overeenkomstige uitsparing kan worden gemaakt.

Vraag: Wat is de prijsklasse voor het installeren van een kattenluik in een raam?

Kostentracker-expert: wanneer u glas vervangt door enkel glas, moet u in de meeste gevallen vanaf ongeveer 200 EUR rekenen. Er zijn maar weinig glazenmakers die echt goedkoper werken.

kattenluik raam kosten

De kosten van het kattenluik bedragen tussen de 100 en 200 EUR.

Als u daarentegen dubbele beglazing wilt die uit twee enkele ruiten bestaat, moet u rekening houden met kosten in de orde van grootte van 400 EUR, aangezien niet alleen het gebruikte geharde veiligheidsglas duurder is, maar ook de installatie-inspanning is aanzienlijk hoger.

De kosten voor het verdelen van het raam en het aanbrengen van een plastic vulling met het kattenluik zullen in de meeste gevallen waarschijnlijk tussen de 100 en 200 euro kosten.

Kosten van het kattenluik

Simpele kleppen zijn beschikbaar vanaf ongeveer 20 EUR. Wil je echter een luik die alleen geopend kan worden met een halsband die je kat draagt ​​(microchipcontrole, voorkomt dat het luik gebruikt wordt door vreemde katten) of wil je het luik bedienen via een app (individuele paden blokkeren of de volledige luik, tijdregistratie) moet u tussen 60 EUR en 120 EUR rekenen voor het kattenluik.

Extra kragen, tunnels en andere accessoires kunnen dan ook voor extra kosten zorgen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor het installeren van een kattenluik afhankelijk?

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • het type beglazing in het raam (enkel glas is probleemloos mogelijk, bij isolatieglas moet het glas vervangen worden)
  • Welke oplossing wordt gekozen voor isolatieglasramen (verdeling van het raam en extra kunststof vulling, vervanging door enkel glas of dubbel enkel glas, ESG glas, etc.)
  • welke glaskosten worden er gemaakt bij het vervangen van het glas (ruitmaat, glasdikte en glasuitvoering etc.)
  • welke loonkosten worden door het beglazingsbedrijf in rekening gebracht

Vraag: Welke nadelen zijn te verwachten bij het overschakelen op enkel glas?

Kostentracker-expert: enkele beglazing heeft een significant slechtere thermische isolatiewaarde dan dubbele of zelfs driedubbele isolerende beglazing. Het probleem hierbij is niet alleen de warmteverliezen die optreden, maar ook dat het raam een ​​mogelijk twijfelachtige koudebrug heeft gecreëerd. In sommige gevallen kan het temperatuurverschil bij het slecht isolerende raam ook leiden tot vochtproblemen (condensatie).

Als u dit vreest, dient u vooraf passend professioneel advies in te winnen (bouwdeskundige, energieadviseur), vooral bij zeer goed geïsoleerde woningen en appartementen.