Kelderplafondisolatie: welke kosten moet u berekenen?

kelder plafond isolatie kosten

Het beperken van energieverliezen in huis is economisch gezien zinvol - en ook wettelijk verplicht. Dit geldt ook voor de isolatie van het kelderplafond. De cost tracker-expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten kunnen ontstaan ​​voor de kelderplafondisolatie.

Vraag: Is de kelderplafondisolatie een maatregel die ook voor de huiseigenaar de moeite waard is?

Kostentracker-expert: ja, in ieder geval. Ongeacht de wettelijke isolatie-eis in de EnEV, die overigens een maximale warmtedoorgangswaarde van 0,30 W / m²K voorschrijft, levert de isolatie van het kelderplafond juist financiële voordelen op.

U moet er rekening mee houden dat een niet-geïsoleerde kelder letterlijk veel verwarmingsenergie van de begane grond "trekt", de resulterende energieverliezen, die moeten worden gecompenseerd door meer verwarming, zijn behoorlijk aanzienlijk en kunnen in veel gevallen enkele honderden euro's per jaar veroorzaken .

Om aan de specificaties van de EnEV te voldoen, moet je goed isoleren - maar dit elimineert ook vrijwel volledig deze energieverliezen. U bespaart dus geld op stookkosten.

Als de kelder continu wordt verwarmd, is plafondisolatie in de kelder natuurlijk niet vereist - en ook niet verplicht. In dit geval moet u de warmteverliezen tot op de grond beperken door de keldervloer dienovereenkomstig te isoleren om warmteverliezen tot in de grond te voorkomen. In termen van kosten is deze maatregel echter meestal aanzienlijk hoger dan de kosten van het isoleren van het plafond in een onverwarmde kelder.

Vraag: Welke kosten kunnen ontstaan ​​voor de kelderplafondisolatie?

Kostentracker-expert: de kosten zijn altijd een beetje afhankelijk van de bestaande omstandigheden en de gebruikte methoden.

Als het project wordt uitgevoerd door een specialist, zult u in de meeste gevallen kosten hebben tussen de 50 EUR per m² en 75 EUR per m².

In individuele gevallen, vooral als het plafond ook gerepareerd moet worden, kunnen deze kosten dan hoger zijn. Dit geldt ook als er isolatiematerialen van hogere kwaliteit worden gebruikt (dezelfde isolatiewaarde met een lagere isolatiedikte).

Als de plafondconstructie inblaasisolatie van voldoende dikte toelaat, kunnen de kosten ook aanzienlijk lager zijn - in deze gevallen hoeft u slechts kosten te verwachten in de range van 15 EUR per m² tot 25 EUR per m² .

kelder plafond isolatie kosten

De ervaren doe-het-zelver kan het kelderplafond ook zelf isoleren

Als u het zonder specialist doet en de isolatie zelf doet, kunt u veel geld besparen. In veel gevallen, zeker bij rechte plafonds met een klein aantal leidingen, levert dit doorgaans geen problemen op.

Voor ongeveer 30 EUR per m² tot 40 EUR per m² kunt u isolatieplaten van minerale wol van zeer hoge kwaliteit krijgen die gemakkelijk kunnen worden geïnstalleerd met tand- en groefsystemen. Piepschuimisolatie kan - afhankelijk van de gewenste dikte - iets goedkoper zijn. Om aan de EnEV-eisen te voldoen, zal in de meeste gevallen een navenant hoge isolatiedikte (meer dan 100 mm) moeten worden gekozen.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We willen een specialist die ons kelderplafond, waar veel leidingen en leidingen over lopen, isoleert. Om deze reden wordt sproeischuimisolatie gebruikt. Ons kelderplafond is 72 m².

Postprijs
Kosten van isolatie en uitvoering4.176 EUR
KfW-financiering417,60 EUR
Kosten voor eigen rekeningEUR 3.758,40

Dit is slechts een voorbeeld van een enkele kosten die alleen van toepassing is op een enkele woning en een specifiek ontwerp. In andere gevallen kunnen de kosten aanzienlijk verschillen.

Uit ons kostenvoorbeeld blijkt al dat de maatregel daadwerkelijk enkele honderden euro's aan stookkosten per jaar bespaart om de maatregel te laten renderen. Dit is echter meestal het geval.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor kelderplafondisolatie in de praktijk afhankelijk?

Kostentracker-expert: er zijn natuurlijk een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

  • de grootte van het kelderplafond
  • de gebruikte methode (sproeischuimisolatie, paneelisolatie, etc.)
  • of de plafondconstructie inblaasisolatie toelaat
  • of er vooraf reparatiewerkzaamheden aan het plafond moeten worden uitgevoerd
  • of u de isolatie nu door een specialist laat doen of zelf installeert

Vooraf loont het meestal de moeite om een ​​energieadviseur een rentabiliteitsberekening voor de maatregel te laten maken. Dit geeft u betrouwbare indicaties wanneer de kelderplafondisolatie is afgeschreven - en welke isolatiedikte per geval daadwerkelijk nodig is.

Vraag: Kun je niet gewoon van bovenaf isoleren?

kelder plafond isolatie kosten

Het kelderplafond kan ook van bovenaf worden geïsoleerd

Kostentracker-expert: in principe is dit natuurlijk mogelijk - maar heeft natuurlijk alleen zin als u bezig bent met het vervangen van uw gehele verdieping op de begane grond.

In de regel zal u aanzienlijk hogere kosten moeten inschatten voor isolatie van bovenaf en een volledige vloeropbouw - in de praktijk ligt dit in de meeste gevallen tussen 70 EUR per m² en 160 EUR per m². Maar dat kan lonen als je de "sowieso kosten" die gemaakt worden voor de vloervernieuwing kan aftrekken - de resterende extra inspanning voor de isolatie, die later ook via de stookkosten moet worden afgeschreven, is dan beduidend lager.