Kelderrenovatie: met deze kosten moet u rekening houden

kosten voor renovatie van de kelder

Als een kelderverdieping een woonkamer of feestkamer moet worden, moet deze vaak eerst worden gerenoveerd. Zelfs vochtige kelders moeten zo vroeg mogelijk worden gerenoveerd. De kostentracker-expert legt in een interview uit wat de te verwachten kosten zijn voor een kelderrenovatie.

Vraag: Hoe uitgebreid kunnen renovatiemaatregelen in de kelder zijn?

Kostentracker-expert: De renovatie van een kelder kan zeer omvangrijk zijn. Vooral in vochtige kelders zijn veel maatregelen nodig om de kelder in de eerste plaats permanent te drogen. Dat alleen al kan veel moeite kosten.

Daarnaast zijn er nog andere maatregelen, zoals het opnieuw bepleisteren van de muren of het vernieuwen van vloerbedekking. In veel gevallen moeten renovaties vanwege eerdere vochtigheid in de kelder zeer grondig en uitvoerig worden uitgevoerd.

Wat kost een kelderrenovatie in het algemeen?

kosten voor renovatie van de kelder

De kosten variëren sterk afhankelijk van de uit te voeren maatregelen

Kostentracker-expert: daar is geen algemeen antwoord op. Dat hangt sterk af van het soort schade in de kelder en de toestand ervan. Alleen al het leegpompen van de kelder kost ongeveer 500 euro per m² of meer.

Ook renovatiemaatregelen aan de wanden of op de vloer kunnen leiden tot extra hoge kosten. Al met al moet u rekening houden met aanzienlijke kosten.

Een kostenvoorbeeld uit de praktijk:

Het souterrain van een huis van 70 m² moet worden gerenoveerd omdat het later in gebruik zal worden genomen als (onverwarmde) werkplaats. De wanden van de kelder zijn vochtig en moeten daarom sowieso worden afgetapt en afgedicht. Vervolgens worden de keldermuren gerenoveerd.

Postprijs
Afdichting van de kelder van buitenaf door middel van omtrekisolatieEUR 27.900
Latere introductie van een horizontale barrièreEUR 5.200
De vloer bedekken met een speciale barrièrelaag3.600 EUR
Verwijder de oude muurbekleding en pleister de muren opnieuwEUR 5.800
Totale kosten voor het project42.500 EUR

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld van de kosten van een specifieke woning en een specifieke staat van de kelder. In andere gevallen kunnen de kosten sterk variëren.

Het kostenvoorbeeld toont echter al de hoge kosten die nodig kunnen zijn om alleen de kelder af te sluiten. Maar dat hangt altijd af van de kelder in kwestie en de individueel verschillende oorzaak van het vocht.

Vraag: Wat zijn de oorzaken van de kosten voor een kelderrenovatie?

Kostentracker-expert: in wezen over de maatregelen die moeten worden genomen:

  • de noodzaak om de kelder waterdicht te maken
  • de omvang van de muurrenovatie
  • de noodzaak van een extra vloerafdichting
  • van verdere genomen corrigerende maatregelen
  • van een eventueel uitgevoerde droging van de kelder

Vraag: Hoe zit het met het waterdicht maken van de kelder - waarom zijn de kosten hier zo hoog?

kosten voor renovatie van de kelder

Het afdichten van kelderruimtes moet soms van buitenaf worden aangepakt

Kostentracker-expert: Het afdichten van metselwerk, dat achteraf op vochtige muren in de kelder wordt uitgevoerd, is altijd erg duur.

Als de afdichting van buitenaf wordt uitgevoerd, moet u minimaal 500 tot 1.000 EUR per meter keldermuur rekenen. Dit komt door de hoge kosten voor de grondwerken, die in dit geval onvermijdelijk zijn. Bij vochtige kelders is het, afhankelijk van de oorzaak, vrij vaak nodig om van buitenaf af te dichten.

Afdichten van binnenuit is over het algemeen ook niet veel goedkoper. U kunt voor een dergelijke waterdichtheid uitgaan van ongeveer 250 EUR per m² tot 450 EUR per m² muuroppervlak. In het geval van onze voorbeeldkelder zou ongeveer 25.000 EUR realistisch zijn verwacht.

Daarnaast kunnen er nog andere afdichtingsmaatregelen zijn die ook hoge kosten met zich meebrengen: bijvoorbeeld de daaropvolgende installatie of vervanging van de horizontale barrière, een afdichting in de wanddoorsnede, die kan kosten tussen 150 EUR per m² en 800 EUR per m² wanddoorsnede .

Als de voeg tussen de muur en de keldervloer lek is, moet deze ook worden afgedicht met een betonnen voegmiddel. Hiervoor moet u ongeveer 50 tot 70 EUR per lopende meter rekenen.

Vaak is de vloer afgedicht of wordt het kelderplafond geïsoleerd om de kelder droog te houden. Dit brengt ook aanzienlijke kosten met zich mee.

Als je dit allemaal bij elkaar zet, kan het renoveren van een kelder bijna net zo duur zijn als het bouwen van een nieuwe.

Vraag: Wat kunnen renovaties aan muren kosten?

kosten voor renovatie van de kelder

Er zijn relatief lage kosten voor nieuw stukadoorswerk

Kostentracker expert: Als de keldermuren opnieuw gepleisterd worden, moet u rekening houden met ongeveer 10 EUR per m² tot 15 EUR per m². Als oude bekledingen en vochtig pleisterwerk echter op voorhand verwijderd moeten worden, kunnen de kosten al snel in de range van 35 EUR per m² tot 50 EUR per m² muuroppervlakte liggen.

Verven verhogen dan de kosten van de vierkante meter muuroppervlak nog meer. Als speciale renovatie- of barrièrepleisters worden gebruikt, wordt de hele onderneming vanaf het begin aanzienlijk duurder. Dit is bijvoorbeeld nodig als er kans is op uitbloeiing in de muur.

Vraag: Welke andere corrigerende maatregelen kunnen nog nodig zijn?

Kostentracker-expert: In de meeste gevallen is het raadzaam om voor aanvang van de renovatie een bouwkundige de kelder te laten inspecteren en de nodige maatregelen met hem te bespreken. Meestal moet u ongeveer 250 EUR voor het rapport rekenen, maar dit kan in individuele gevallen ook duurder zijn.

Vaak is een nieuwe dekvloer of een speciale afwerkbalk nodig. De kosten hiervoor zijn meestal vanaf ongeveer 45 EUR per m².

Er zijn ook alle speciale wensen die opkomen wanneer u de kelder als salon wilt gebruiken: scheidingswanden, deuren, elektra en verwarming. Deze kosten moeten dan echter per geval specifiek worden berekend.