Kernrenovatie van een woning: welke kosten zijn te verwachten?

huis-kern renovatie-kosten

Ook de techniek van een huis is binnen enkele decennia verouderd en de tand des tijds knaagt vaak aan de losse onderdelen. Bij veel gebouwen die erg oud zijn, is een volledige renovatie vaak de enige manier om een ​​gebouw te krijgen dat redelijk modern is. In ons interview bespreken we met de cost tracker de kosten die te verwachten zijn bij het volledig verbouwen van een woning.

Vraag: Wat kost het om een ​​huis volledig op te knappen?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk grotendeels af van de grootte van de woning, de constructie en de technische staat. Daarnaast speelt de mate van persoonlijke inbreng een rol. Dit kan in sommige gevallen de kosten aanzienlijk verlagen in vergelijking met het werk van gespecialiseerde bedrijven op veel renovatiegebieden.

huis-kern renovatie-kosten
Voor de kernrenovatie moet u rekenen op ongeveer 1000 euro per vierkante meter.

De kosten schatten is altijd moeilijk. Voor een kostenraming kunt u echter de kosten voor een compleet interieurontwerp schatten ongeveer 400 EUR per m² tot 700 EUR per m² plus de kosten voor het dak, de gevel en de ramen ( bovendien tot 200 EUR per m² of 300 EUR per m².

Als je alles bij elkaar optelt, bedragen de kosten voor een kernrenovatie vaak 1.000 euro per m² woonoppervlakte of zelfs meer.

Allereerst een kostenvoorbeeld.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Een vrijstaande woning van 140 m² wordt volledig gerenoveerd. Een volledige vernieuwing van de dakconstructie inclusief de dakconstructie is vereist. Ook wordt de gevel volledig vernieuwd en geïsoleerd, er worden in totaal 12 ramen vervangen.

Bij de verbouwing van de woning worden de plafonds geïsoleerd volgens moderne standaarden en wordt de gehele woning energetisch op peil gebracht volgens de huidige EnEV specificaties.

Postprijs
Vernieuw de dakconstructie volledigEUR 20.150
Vernieuw en isoleer de gevel16.500 EUR
Vervangen van 12 ramen (inclusief installatie, inclusief handmatige rolluiken)9.600 EUR
Vernieuw de elektrische installatieEUR 8.900
Vernieuw de drinkwater- en rioolinstallaties en sanitaire installaties volledig13.200 EUR
Interieur: binnenpleisterwerk, wanddecoratie, gipsplaten, vensterbanken, deuren, tegels, vloerbedekking, etc.44.800 EUR
Totale kosten ermee113.150 EUR
Totale kosten per m² woonoppervlak808,21 EUR per m²

De hier getoonde kosten hebben betrekking op de werkzaamheden in een specifiek individueel geval door bepaalde gespecialiseerde bedrijven. In andere gevallen kunnen de kosten beduidend hoger of lager uitvallen, afhankelijk van het benodigde werk, de individuele inspanning en het persoonlijke werk.

Vraag: In welke prijsklasse zijn de kosten voor een kernrenovatie?

Kostentracker-expert: ruwweg kunnen kosten in de range van ongeveer 600 EUR per m² tot meer dan 1.000 EUR per m² woonoppervlak worden verondersteld. Dit is natuurlijk slechts een ruwe schatting en levert geen echt betrouwbare numerieke waarden op.

huis-kern renovatie-kosten
De kosten van een kernrenovatie zijn altijd afhankelijk van het individuele geval.

De kosten moeten altijd in elk individueel geval worden ingeschat. Een nauwkeurige actieplanning door de deskundige (architect of bouwkundig expert) vooraf is absoluut aan te raden. Bovendien is elk huis individueel anders - in het ene geval is de dakconstructie nog intact genoeg om nog bruikbaar te zijn, in het andere geval moet de kernsubstantie van het huis mogelijk worden bijgewerkt en gerenoveerd. Dat moet altijd individueel beoordeeld worden.

Last but not least gaat het ook om de rentabiliteit van een kernrenovatie. Zeker bij energetische renovatiemaatregelen dient in ieder geval een deel van de kosten in ieder geval op lange termijn opnieuw te worden afgeschreven. Bij complexe renovatiemaatregelen zoals een kernrenovatie vooraf zijn rentabiliteits- en kostenberekeningen essentieel.

Vraag: Waar zijn de kosten van een grote verbouwing van af?

huis-kern renovatie-kosten
Een grote renovatie is afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: het volgende is doorslaggevend:

  • de grootte van de woning (woon- of gebruiksoppervlakte)
  • de ouderdom en technische staat van de woning en de kerncomponenten
  • de technische staat van het dak en de dakspanten
  • de later gewenste energetische standaard
  • de later gewenste uitrustingsnorm
  • de prijsstelling van het uitvoerende bedrijf (vergeet niet om verschillende aanbiedingen te vergelijken)
  • de hoeveelheid persoonlijk werk dat geleverd kan worden (hebben vaak een sterk kostenverlagend effect)