Kettingzaag slijpen: wat zijn de kosten?

kosten voor het slijpen van kettingzagen

Een scherpe zaagketting is een absolute voorwaarde voor schoon en veilig zagen met een kettingzaag. Hiervoor moet u de zaagketting regelmatig laten slijpen. In ons interview bespreken we met de cost tracker-experts welke kosten er te verwachten zijn voor het naslijpen en welke variant goedkoper is.

Vraag: Wat kost het om een ​​zaagketting te laten slijpen?

kosten voor het slijpen van kettingzagen

Slijpen is meestal niet duur.

Cost tracker expert: dat hangt altijd af van de lengte en het type ketting - en ook van de aanbieder waarmee je kunt slijpen.

Voor standaard zaagkettingen kosten de meeste leveranciers ongeveer € 5 tot € 10 voor het slijpen. Alleen hardmetalen (hardmetalen) zaagkettingen zijn iets duurder bij het slijpen, maar meestal 10 EUR tot 20 EUR per ketting.

Allereerst een voorbeeld van kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We gebruiken regelmatig onze twee kettingzagen, een grotere en een kleinere, voor houtwerk. Omdat de kettingen bot zijn, brengen we beide zaagkettingen mee om te slijpen.

Postprijs
Slijp kettingen tot een lengte van 450 mmEUR 5,36
Ketting slijpen over een lengte van 450 mmEUR 8,63
Totale kosten ermee13,99 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op het slijpen van gangbare zaagkettingen bij een specifieke aanbieder. Afhankelijk van de aanbieder en het type keten kunnen de kosten ook in andere gevallen variëren.

Vraag: In welke prijsklasse zijn de kosten voor het slijpen van een zaagketting?

Kostentracker-expert: in principe kunt u voor de meeste ketens uitgaan van kosten in het bereik van ongeveer 5 EUR tot 10 EUR. Slijpen is alleen iets duurder met HM-kettingen, in dit geval moet u voor het slijpen tussen 10 EUR en 20 EUR schatten.

De prijzen kunnen iets hoger of lager zijn, afhankelijk van de aanbieder. Als het snel moet gebeuren, nemen een hele reeks sleuteldiensten het herslijpen van zaagkettingen voor hun rekening, maar idealiter gaat u naar een professionele leverancier.

kosten voor het slijpen van kettingzagen

Let bij het slijpen op het verwijderen van materiaal.

Let bij het slijpen vooral op de materiaalafname - sommige leveranciers hebben tijdens hun slijpprocessen zo'n hoge materiaalafname dat je de ketting twee of drie keer opnieuw kunt laten slijpen voordat je een nieuwe nodig hebt. Dat is duidelijk te veel en u moet hier zeker een aanbieder op wijzen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van het herslijpen van een zaagketting afhankelijk?

Kostentracker-expert: de sleutel hier is:

  • naar welke provider u gaat
  • welke lengte de ketting is
  • of het nu een normale zaagketting is of een HM-ketting (hardmetaal)

Prijsvergelijkingen zijn natuurlijk handig, aangezien je meestal met regelmatige tussenpozen naar het slijpen komt. Alleen iets lagere prijzen zijn op de lange termijn meestal de moeite waard.

Vraag: Kunt u zelf kettingen niet naslijpen?

Kostentracker-expert: Ja, dit is zonder problemen mogelijk, u heeft alleen wat oefening nodig. Naslijpen gaat het gemakkelijkst met een professionele kettingslijper, waarvoor je vanaf ongeveer 25 EUR aanschafkosten moet berekenen.

Individuele bestanden, die ook verkrijgbaar zijn als een geschikte set van ongeveer 10 EUR tot 15 EUR, zijn goedkoper.

Zelfs professionele slijpapparaten betalen zichzelf snel terug - het apparaat heeft zichzelf al voor de zesde keer terugverdiend. Kortom, het slijpen is alleen de moeite waard als de kettingzaag bijna nooit wordt gebruikt.

Ketting slijpen of nieuwe kopen?

kosten voor het slijpen van kettingzagen

Met de hand geslepen gaat de zaag langer mee.

Als u met de hand slijpt, kunt u een ketting meestal 30 keer of vaker slijpen totdat deze versleten is. Met de kettingslijper is het iets minder, maar de meeste kettingen gaan zo'n 20 slijpprocessen mee totdat de slijtagemarkering (elke zaagketting heeft) aangeeft dat de ketting vervangen moet worden.

De prijzen voor nieuwe zaagkettingen zijn meestal niet bijzonder hoog, maar het slijpen is nog steeds de moeite waard. Een uitzondering is natuurlijk voor kettingen die al ernstige, zichtbare schade vertonen. Dergelijke kettingen moeten altijd worden vervangen en mogen in geen geval worden "geslepen".

Overigens moet je hem altijd direct slijpen als je merkt dat het zaagvermogen afneemt (dubbele zaagtijd). Hoe doffer de ketting, hoe groter de slijtage van de tanden. Als je te lang wacht met het slijpen van je zaagketting, zal dit de levensduur van je ketting enorm verkorten.