Wat kost een cursus kettingzaag?

kettingzaag cursuskosten

Koop gewoon een "sparren bromfiets" en gebruik deze om bomen te kappen, die letterlijk in de poot kunnen komen. Zelfs als het niet verplicht is in hun eigen bos en voor privégebruik, moet iedereen die met de kettingzaag werkt, een overeenkomstige cursus volgen. In deze training wordt u vertrouwd gemaakt met het omgaan met de kettingzaag en de nodige veiligheidsmaatregelen. In een interview met de kostentracker-expert leggen we in detail uit wat zo'n cursus kost, wat je erin leert en wanneer je het absoluut nodig hebt.

Waar kan ik kettingzaagcursussen vinden?

Kostentracker: Naast TÜV en Dekra bieden bouwmarkten en kettingzaagfabrikanten deze trainingen soms aan. Bent u op zoek naar een leverancier bij u in de buurt, dan helpt een telefoontje naar het stadsbestuur, de brandweer of de plaatselijke fruit- en tuinbouwvereniging vaak.

Wat kost de kettingzaagopleiding?


Kostenbeheersing:
niet alleen de pure kosten zijn van toepassing op deze cursus. Naast je eigen beschermingsmiddelen heb je meestal een kettingzaag en de benodigde veiligheidsuitrusting nodig.

Kostenoverzichtprijs
Natuurlijk in de ijzerhandel50 EUR
Dagtarief, bijvoorbeeld bij fabrikanten van kettingzagen100 EUR
Meerdaagse cursus200 - 400 EUR
beschermende uitrustingvanaf 200 EUR
Kettingzaag van redelijke kwaliteitvanaf 175 EUR

Afhankelijk van de aanbieder kunt u mogelijk een deel of alle apparatuur tegen relatief lage kosten lenen. Dit resulteert in kosten tussen 100 en 500 EUR.

kettingzaag cursuskosten

De beschermingsmiddelen maken deel uit van het gebruik van de kettingzaag

De beschermingsuitrusting, bestaande uit een snijbeschermingsbroek volgens DIN EN 381-5 klasse 1, handschoenen en jas, beschermt u betrouwbaar tegen de scherpe tanden van de kettingzaag. Een speciale boshelm met oog- en gehoorbescherming in een signaalkleur is ook essentieel. Veiligheidsschoenen met stalen neus volgens DIN EN 20345: 2007 klasse 1 zijn eveneens verplicht. Let hierbij op een goede pasvorm en comfort, want op weg naar het bos moet je lange wandelingen accepteren. Als de cursus in het bos plaatsvindt, moet beschermende kleding in signaalkleuren zijn. Als alternatief kunt u er een opvallend gekleurd vest overheen dragen.

Wie moet de kettingzaagvergunning kunnen tonen?

Kostentracker: als u uw eigen brandhout in het bos wilt maken, heeft u naast een vergunning van het verantwoordelijke bosbouwkantoor een motorzaagvergunning nodig. U ontvangt deze "Gebruikers-ID voor kettingzagen" alleen als u kunt aantonen dat u aan een kettingzaagcursus heeft deelgenomen.

Dit is ook verplicht:

 • Als u de kettingzaag op andermans eigendom wilt gebruiken. Het maakt hier totaal niet uit of je een buurman helpt een boom te kappen of je eigen brandhout maakt in het bos van een vriend.
 • Als u de kettingzaag voor uw werk gebruikt.
 • Als spoorwegarbeider of arbeider op de openbare weg.

Dit betekent dat u geen kettingzaagcursus hoeft te volgen als u het apparaat alleen op uw eigen terrein wilt gebruiken.

Zijn er verschillende cursussen en certificaten?

kettingzaag cursuskosten


Bomen kappen zit niet in elke cursus een onderwerp

Kostentracker:Ja, die gibt es. Je nach Kursumfang dürfen Sie nur im Wald liegendes Holz sägen und z.B. zu Brennholz verarbeiten oder sogar Bäume fällen. Da es keine einheitlichen Schulungsrichtlinien gibt und jeder Veranstalter die Kursinhalte individuell planen kann, sollten Sie sich im Vorfeld gründlich über die Inhalte des Motorsägekurses und den Umfang des Kettensäge-Scheins erkundigen.

Zijn er specifieke vereisten?

Kostentracker: niet iedereen wordt toegelaten tot de kettingzaagcursus. Voorwaarde hiervoor is het voltooide 18e levensjaar. Je moet ook fysiek en mentaal in staat zijn om een ​​kettingzaag te bedienen.

Wat leer ik in een kettingzaagcursus?

Kostentracker: De cursussen zijn bijna altijd onderverdeeld in een theoretisch en praktisch gedeelte.

De belangrijkste onderwerpen zijn:

 • Verklaring van de beschermingsmiddelen en zijn functies.
 • Het technische basiskennis van de kettingzaag en zijn veiligheidsgerelateerde details, zoals voorhandbescherming, gashendelvergrendeling of kettingkast
 • De gevaren van werken in het bos, bijvoorbeeld door vallende takken, spanning in het hout of onzorgvuldig omgaan met de zaag.
 • De ongevallenpreventieverordening "Bossen".
 • De kettingzaag starten en bijtanken.
 • Correcte verwerking van liggend hout.
 • Professionele kaptechnieken leren.
 • Technieken van het kloven van hout.
 • Onderhoud en service kettingzaag.
 • Selectie van de juiste kettingzaag, afgestemd op het toepassingsgebied.

Zowel het theoretische als het praktische gedeelte worden afgesloten met een test. Als je beide onderdelen hebt behaald, ontvang je het kettingzaagcertificaat. Niets staat het werken met een kettingzaag in de weg, of het nu gaat om brandhout uit het bos halen, een boom kappen in de aangrenzende tuin of jezelf toeleggen op de opwindende hobby van het zagen met een kettingzaag.