Kies: wat zijn de kosten?

grind kosten

Grind is zowel nodig voor de onderbouw voor paden of bestrating als voor het grind van een oprit. De verscheidenheid aan grindsoorten is bijna onhandelbaar. In ons interview vroegen we de kostentracker welke kosten er verwacht mogen worden voor welk grind.

Vraag: Wat kost grind?

Kostentracker-expert: de prijzen voor de verschillende soorten grind bewegen in een zeer breed bereik. Van gewoon bulkmateriaal, dat wordt gebruikt als vulmateriaal, antivries- of drainagegrind, als dekvloergrind of gewoon als bouwgrind, tot kostbaar en decoratief grind, het prijsverschil per ton kan oplopen tot enkele honderden euro's.

grind kosten

Siergrind is doorgaans iets duurder dan gewoon bulkmateriaal.

Terwijl al het grind dat voor bepaalde functies wordt gebruikt meestal tussen de € 15 en € 35 per ton ligt, kost siergrind tussen de € 100 en meer dan € 500 per ton, afhankelijk van het soort grind sterk>. Dit is echter slechts een ruwe indicatie van de kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen onze oprit effenen en kiezen voor een losse grindlaag van decoratief geel grind van de soort “Taunus”. We hebben in totaal 3 m³ grind nodig, wat overeenkomt met een gewicht van 4,5 ton.

Postprijs
Siergrind "Taunus", geel, 16/32 mm, hoeveelheid 4,5 t495 EUR
Bezorgkosten107,10 EUR
Totale kosten inclusief levering erbij602,10 EUR
Dus kosten per m³ inclusief leveringEUR 200,70 per m³

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een bepaald type grind van een specifieke bouwmaterialenhandelaar en levering op een specifieke locatie. De kosten voor vergelijkbare grindsoorten kunnen ook aanzienlijk verschillen van die van andere retailers, evenals de bezorgkosten.

Vraag: Wat is de prijsklasse voor grindkosten?

Kostentracker-expert: voor de meeste soorten bouwgrind die alleen een bepaalde functie vervullen bij het bouwen, moet u doorgaans de kosten vanaf ongeveer 15 EUR per ton berekenen. Individuele korrelgroottes of grindsoorten (bijv. Berggrind) kunnen ook goedkoper zijn.

Rijngrind of andere speciale grindsoorten zijn meestal geprijsd in een bereik van ongeveer 30 EUR per ton tot 50 EUR per ton

Voor decoratief grind dat enkel als decoratieve bekleding wordt gebruikt, moet u in ieder geval meer dan 100 EUR per ton berekenen. De meeste populaire soorten siergrind zijn geprijsd in een bereik van ongeveer 160 EUR per ton tot 350 EUR per ton, soorten van hogere kwaliteit zoals Carrara-marmeren kiezelstenen of Beach Pebbles kunnen dan ook oplopen tot 500 EUR per ton en meer.

Bezorgkosten

grind kosten

De bezorgkosten voor grind zijn afhankelijk van de hoeveelheid.

Afhankelijk van de aanbieder en bezorglocatie kunnen de bezorgkosten variëren. In de meeste gevallen moet u echter ongeveer 50 à 150 EUR rekenen voor de levering, voor grotere hoeveelheden kan dit zelfs nog hoger zijn, voor kleinere hoeveelheden kan er een toeslag zijn voor kleine hoeveelheden.

De bezorgkosten zijn altijd afhankelijk van de individuele aanbieder en de exacte bezorglocatie. U moet daarom worden meegenomen in prijsvergelijkingen. Wat uiteindelijk telt is altijd de totaalprijs met de respectievelijke bezorgkosten. Dit kan erg verschillen van aanbieder tot aanbieder.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van grind afhankelijk?

grind kosten

Het soort grind en de hoeveelheid zijn bepalend voor de prijs.

Kostentracker-expert: de sleutel hier is:

  • de respectievelijke grindsoort
  • het bestelde bedrag
  • de individuele prijsstelling van de respectievelijke bouwmaterialenhandelaar
  • de bezorgkosten bij de betreffende bouwmaterialenhandelaar

Vraag: Hoe converteer je tonnen naar m³ en vice versa?

Kostentracker expert: De meeste grindsoorten wegen rond de 1,5 t / m³. Afhankelijk van de korrelgrootte (korrelgrootte), de respectievelijke grindsoort en de soort bewerking van het grind (gewassen / ongewassen) kan dit in individuele gevallen verschillen.

De meeste bouwmaterialenhandelaren bieden een omrekening aan op basis van de respectievelijke grindsoort, zodat je de benodigde hoeveelheid zowel naar gewicht als naar m³ kunt bepalen.