Kleppendekselpakking vervangen - welke kosten zijn gebruikelijk?

kleppendeksel-pakking-wisselkosten

Als er olie uit de motor lekt, kan dit te wijten zijn aan een klepdekselpakking die niet meer werkt. De cost tracker-expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten er gemaakt kunnen worden om dit vrij onbekende zegel te vervangen.

Vraag: Waar vind je de klepdekselpakking eigenlijk - en wat is de functie ervan?

Kostentracker-expert: in tegenstelling tot de cilinderkoppakking, waarvan de naam bekend is bij bijna iedereen die een auto bezit, kent bijna niemand de klepdekselpakking.

Het is echter niet zo moeilijk te vinden: het kleppendeksel vormt het bovenste uiteinde van de motor en de cilinderkop zit erboven. De klepdekselpakking zit precies tussen het kleppendeksel en de cilinderkop.

Het is een pakking gemaakt van rubbersamenstelling (op sommige eerdere voertuigen was het gemaakt van andere materialen, zelfs van kurk). De klepdekselafdichting is bedoeld om enerzijds te voorkomen dat motorolie uit de motor lekt en anderzijds lucht de motor binnendringt, wat tot een onzuivere verbranding zou leiden. Ze voorkomen ook de mogelijke ontsnapping van verbrandingsgassen op dit punt in de motor.

Lekkende motorolie is het veel gevaarlijkere probleem - naar beneden druipende olie kan onder bepaalde omstandigheden zelfs ontbranden op hete onderdelen en ervoor zorgen dat het voertuig verbrandt.

Dit risico is heel reëel - bij sommige modellen van de Porsche 993 gebeurde dit vrij vaak - in dit geval was het echter meestal niet de afdichting die de schuld had, maar het kleppendeksel zelf, dat alleen van plastic was gemaakt. In dit geval druppelde de ontsnappende olie direct op de hete warmtewisselaar en ontbrandde zo heel gemakkelijk.

Het eerste dat u kunt zien of de afdichting van het kleppendeksel is beschadigd, is de lekkage van motorolie op het relevante punt. Verlies van olie op dit punt is niet altijd een teken van een beschadigde cilinderkoppakking. De klepdekselpakking veroudert ook na verloop van tijd, kan broos worden en vervult dan niet meer naar behoren zijn functie.

Vervuilde uitlaatgassen en de ontwikkeling van rook kunnen ook wijzen op een klepdekselpakking die niet meer naar behoren functioneert.

In elk geval moet een wijziging altijd onmiddellijk worden doorgevoerd als u merkt of vermoedt dat de verzegeling beschadigd is.

Vraag: Wat kost het om een ​​klepdekselpakking te vervangen?

kleppendeksel-pakking-wisselkosten

De pakking van het klepdeksel is niet duur

Kostentracker-expert: het is in het algemeen moeilijk te zeggen - het hangt altijd af van het respectieve voertuigmodel.

In de meeste gevallen is het vervangen ervan echter geen grote reparatietaak. Afhankelijk van het voertuigtype kost de pakking van het kleppendeksel meestal slechts een paar euro - alleen in sommige premium-voertuigen kan het duurder zijn.

Omdat het kleppendeksel bij bijna alle motoren goed bereikbaar is, brengt het vervangen ervan doorgaans geen hoge kosten met zich mee.

Over het algemeen kan een werkdruk van ongeveer een half uur of iets meer worden verwacht.

De kosten voor de verandering zijn - afhankelijk van de workshop - tussen ongeveer 40 EUR tot 100 EUR.

Een kostenvoorbeeld uit de praktijk

De kleppendekselpakking van onze Golf III is broos geworden en motorolie lekt al uit. We krijgen een passend reserveonderdeel en brengen het naar een gratis werkplaats.

Postprijs
Pakking klepdeksel2,29 EUR
0,5 werkuren32,50 EUR
totale prijs34,79 EUR

Dit zijn slechts de kosten om een ​​specifiek voertuig in een specifieke werkplaats te laten repareren. In andere gevallen kunnen de kosten ook aanzienlijk hoger zijn.

Vraag: Wat zijn de factoren die de kosten van het vervangen van de klepdekselpakking bepalen?

Kostentracker-expert: Natuurlijk moet u voor de reparatiekosten rekening houden met een aantal zaken:

  • welk voertuig het is
  • welke prijs moet men betalen voor het nieuwe zegel
  • de hoeveelheid tijd die nodig is voor de vervanging van het betreffende voertuig
  • welke uurtarieven de respectieve werkplaatsbegrotingen voor zijn werk

De kosten kunnen dus van voertuig tot voertuig verschillen. Let natuurlijk ook op de prijzen van de workshop.

Vraag: Zijn zelfstandige werkplaatsen goedkoper dan een erkende werkplaats?

kleppendeksel-pakking-wisselkosten

De uitwisseling is meestal iets goedkoper in onafhankelijke werkplaatsen

Kostentracker expert: Aangezien het vervangen van de klepdekselpakking technisch niet bijzonder moeilijk of delicaat is, kunt u voor deze reparatie zeker naar een onafhankelijke werkplaats gaan.

Geautoriseerde werkplaatsen rekenen in de regel hogere uurtarieven dan veel zelfstandige werkplaatsen, maar dit is niet altijd het geval.

U kunt het beste de uurtarieven van individuele werkplaatsen vergelijken en vragen hoeveel werk de individuele werkplaats zou inschatten voor de vervanging.

Vraag: Kunt u zelf de klepdekselpakking vervangen?

Kostentracker-expert: Voor alle werkzaamheden op het gebied van de motor, vooral bij het aanbrengen van afdichtingen, dient u over zeer goede specialistische kennis te beschikken.

Bij het vervangen van de afdichting moet ook het juiste gereedschap beschikbaar zijn - een momentsleutel moet absoluut worden gebruikt om de schroeven na de verandering vast te draaien.

De schroeven mogen in geen geval te strak of zelfs zo ver mogelijk worden aangedraaid.

Wie hier niet over de nodige specialistische kennis beschikt en de reparatie netjes en correct kan uitvoeren, laat het werk liever over aan de specialist, vooral omdat de kosten sowieso vrij laag zijn.