Veilige bewaring van kostbaarheden: wat kost een kluis?

kluis kosten

U kunt sieraden, goud en belangrijke documenten in een kluisje beschermen tegen verlies en beschadiging. In een gesprek met de kostentracker-expert maken we duidelijk wat u aan deze dienst moet uitgeven. Ook leest u hoe groot de borgsom moet zijn en waar u op moet letten bij het kiezen van een safeloket en de benodigde verzekeringen.

Wat is een kluis?

Kostentracker: dit is een beschermde container voor kostbaarheden die bij uw bank is geïnstalleerd. Om hiervan gebruik te kunnen maken, sluit u een huurovereenkomst af met uw financiële instelling. Alleen u en een groep door u geautoriseerde personen hebben toegang. De bank heeft geen controle over wat u in uw kluis bewaart. Als u het kluisje opent, wordt strikte vertrouwelijkheid gehandhaafd.

Welke kosten moet ik verwachten?

Kostentracker: de service voor veilige opslag van objecten met een hoge waardedichtheid is niet goedkoop. Voor de kleinste compartimentgrootte bij uw huisbank moet u jaarlijks tussen de 40 en 200 euro rekenen. Bij alternatieve providers kan het onderwerp zelfs 500 EUR en meer kosten.

Als voorbeeld hebben we de prijzen van enkele financiële instellingen in de volgende tabel opgesomd:

naam van de bankjaarlijkse kosten voor het kluisje
BBBank40 EUR
Commerzbank89 EUR
Duitse Bank60 EUR
HypoVereinsbank79 EUR
Spaarbank70 EUR
Zuidwestelijke oever60 EUR
EMS-waardeopslag Heilbronn312 EUR

Houd er rekening mee dat de banken de prijzen individueel berekenen en regelmatig verhogen. Daarom kunnen bovenstaande waarden slechts als een grove richtlijn worden beschouwd.

Hoe groter het kluisje moet zijn, hoe duurder het zal zijn. Hieronder hebben we als voorbeeld de kosten voor een aanbetaling bij Sparkasse München op een rijtje gezet:

grootteJaarlijkse prijs
Externe hoogte vanaf 5 centimeter70 EUR
Buitenhoogte vanaf 10 centimeter100 EUR
Hoogte buitenzijde vanaf 20 centimeter160 EUR
Hoogte buiten 20 centimeter met tweemaal de breedte360 EUR

Hoe groot moet mijn kluisje zijn?

kluis kosten

De kluisjes zijn meestal smalle brievenbussen.

Kostentracker: dat hangt af van wat u erin wilt bewaren. De kleinste kluis is meestal voldoende voor sieraden, goud als belegging en soortgelijke voorwerpen. Dit wordt gemeten aan de hand van het volume. Afhankelijk van het sluitsysteem is dit tussen drie liter, de inhoud van een koffertje, en twaalf liter, de capaciteit van een gemiddelde schooltas.

Als u een map met belangrijke documenten in de kluis wilt bewaren, moet het depot minimaal één bevatten:

  • Breedte van 29 centimeter
  • Diepte van 32 centimeter
  • Hoogte van 8 centimeter

hebben. Controleer in dit geval de afmetingen van de compartimenten voordat u huurt en vertrouw niet alleen op de specificatie van het volume.

Hoe kan ik een locker huren?

Kostentracker: aangezien kluisjes bij voorkeur aan uw eigen klanten worden gegeven, dient u eerst contact op te nemen met uw huisbank. Niet alle instituten bieden echter safeloketten aan. Daarnaast is er de moeilijkheid dat sommige bedrijven helemaal geen buitenlandse klanten meer accepteren.

Als u uw betaalrekening bij een directe bank heeft of uw huisbank deze service niet aanbiedt, moet u onvermijdelijk contact opnemen met een andere bank. Helaas moet u in dit geval hogere kosten accepteren, in sommige gevallen is zelfs het dubbele van de prijs verschuldigd.

Ook is er geen garantie dat je dicht bij huis een depot kunt huren, omdat deze dienst steeds populairder wordt en de bezettingsgraad bij sommige banken boven de 90 procent ligt. U kunt zich echter op elk moment op een wachtlijst laten plaatsen en u krijgt bericht zodra er een locker in de door u gewenste grootte vrijkomt.

De reeks

Als u een bankkluis wilt huren, wordt u uitgenodigd voor een consult. Bij deze afspraak tekent u het contract en krijgt u ook de sleutel voor uw kluis.

Hoe lang is de huurperiode?

Kostentracker: de huurperiode is meestal onbeperkt. Een minimale huurperiode van één jaar is de uitzondering. Er zijn banken waar je maar een paar weken borg kunt huren. Dit is uitermate praktisch, bijvoorbeeld als u op reis bent en alleen waardevolle spullen tijdelijk buitenshuis wilt opbergen.

Wat kan er in een locker worden bewaard?

Kostentracker: kluisjes zijn er in verschillende formaten. De kleine depots in ons voorbeeld hebben een inhoud van enkele liters en zijn geschikt voor opslag van bijvoorbeeld edelmetalen en belangrijke documenten.

Grote compartimenten hebben een inhoud van 100 liter en meer, wat overeenkomt met de capaciteit van minimaal één badkuip. Hierin kunt u ook waardevolle schilderijen of antiek bewaren.

kluis kosten

Je kunt bijna alles in een kluisje opbergen.

Alles wat niet wettelijk verboden is, kunt u in uw compartiment opbergen. Dit zijn onder meer drugs, wapens of gevaarlijke stoffen. Soms worden er voorwaarden opgelegd door de aanbieder van het depot. Bij sommige financiële instellingen is het niet toegestaan ​​contant geld in de kluis te bewaren.

Wanneer heb ik toegang tot mijn locker en wie kan deze openen?

Kostentracker: de meeste banken geven u alleen toegang tot uw kluisje tijdens openingstijden. Sommige instituten bieden echter kluizen aan die de klok rond open zijn, zodat je een waardevol sieraad uit het compartiment kunt halen en er voor een speciale gelegenheid de klok rond weer kunt neerzetten.

Als u toegang wilt tot uw bankrekening, werkt dit meestal als volgt:

  • Je komt het instituut binnen via het loket en moet je legitimeren.
  • Met uw sleutel hebben alleen u of door u geautoriseerde personen toegang tot de kluis.
  • Een geautoriseerde bankmedewerker opent de kluis voor u en laat u hier met rust, want alles wat u in uw kluis bewaart valt onder het bankgeheim.
  • U kunt nu zonder toezicht dingen in of uit uw kluis halen.
  • Sommige banken zijn geüpgraded. Hierin kun je niet alleen de locker openen met je sleutel, maar ook de kluis met een speciaal geprogrammeerde kaart.

Zodra je een locker huurt, gaat er automatisch een bericht naar een centraal aanmeldpunt. De gegevens van alle geautoriseerde personen worden verzonden. Als zich bepaalde omstandigheden voordoen, zoals een erfenis of de inbeslagname van activa, hebben bevoegde personen zonder uw toestemming toegang tot het depot.

De juridische situatie is enigszins anders als u besluit om een ​​locker van een particuliere aanbieder te kopen. Aangezien dit niet de status van een bank heeft, is het niet verplicht om gegevens over de klanten en hun eigendommen aan de autoriteiten te verstrekken. Dit zorgt voor meer discretie.

Zijn de spullen die in de safeloket staan ​​voor enig bedrag verzekerd?

Kostentracker: er is ook een risico op het binnendringen van brand of water in kluizen. Hierdoor kunnen kostbaarheden worden beschadigd of vernietigd. Zelfs inbraken zijn niet uit te sluiten. In 2013 groeven criminelen een tunnel in de kluis van een Berlijnse bank en braken in in talloze kluisjes.

Bij sommige instellingen is de verzekering tegen dergelijke schade in de huurprijs inbegrepen. Bij andere financiële instellingen is de inhoud of een deel ervan, zoals contanten, echter niet automatisch verzekerd. Mogelijk moet u dan een optionele safeloketverzekering afsluiten, die wordt aangeboden door de banken. Houd er rekening mee dat het bedrag van de vergoeding meestal beperkt is.

Het is ook mogelijk om de inhoud van de safeloket te laten verzekeren bij een onafhankelijk bedrijf. De kosten hiervoor bedragen circa één procent van het verzekerde bedrag.

kluis kosten

Het verzekerde bedrag is vaak beperkt.

Voordat u een verzekering afsluit, dient u de polis aandachtig te lezen, omdat de inhoud van de kluis vaak slechts tot een bepaald maximumbedrag is verzekerd. Zelfs natuurverschijnselen zoals overstromingen zijn soms uitgesloten. Voor bijzonder waardevolle spullen kan het daarom raadzaam zijn om een ​​extra verzekering af te sluiten.

Tip: Bekijk eerst uw inboedelverzekering voordat u een safeverzekering afsluit. Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid om de waarde van de kluis te verzekeren. De hoogte van de vergoeding is hier echter bijna altijd beperkt. Daarnaast keert de inboedelverzekering alleen uit als de bank niet aansprakelijk is en er geen andere verzekering van toepassing is. Bij een inboedelverzekering is aansprakelijkheid voor contant geld vrijwel altijd uitgesloten.

Moet ik de inhoud van mijn locker documenteren?

Kostentracker: dit wordt sterk aanbevolen. Houd een inventaris bij van de inhoud van de kluis en noteer alle aankopen erop. Hiervoor dient u de kassabonnen zorgvuldig op een andere plaats te bewaren.

De reden: Om de verzekering bij schade te laten uitkeren, moet u uw bezittingen zo volledig mogelijk kunnen aantonen. Dit geldt zelfs voor eventuele schadeclaims tegen de bank, bijvoorbeeld omdat de bank verantwoordelijk is voor het verlies van kostbaarheden van de effectenrekening.

Wat is logischer: uw eigen kluis of een safeloket?

kluis kosten
Het is onduidelijk of het hebben van een eigen kluis veiliger is.

Kostentracker: u moet eerst uw eigen kluis aanschaffen en deze door een vakman laten installeren. U kunt op elk moment toegang krijgen tot de inhoud, wat meestal niet het geval is bij een bankkluis.

Om verzekeringsredenen beveelt het consumentenadviescentrum echter een veiligheidskast aan, waarvan de aanschafkosten al snel in de viercijferige bandbreedte liggen. Voor deze prijs kunt u voor lange tijd een depot huren. Daarom is er geen eenduidig ​​antwoord op deze vraag. Het hangt allemaal af van uw individuele behoeften, welke variant u kiest.

Wellicht heeft de combinatie van beide ook zin: een kleine kluis voor in huis, waarin je de spullen die je vaker nodig hebt kunt opbergen en ook een kluis voor alle spullen met een hoge waardedichtheid.