Koelkast: wat zijn de jaarlijkse kosten hiervoor?

koelkast kosten

Veel dingen in ons huishouden zijn vanzelfsprekend: het fornuis, de wasmachine of de koelkast. Zonder hen konden we ons het leven niet meer voorstellen. Vaak wordt over het hoofd gezien dat deze apparaten niet gratis voor ons werken - ze behoren eigenlijk tot de drie grootste elektriciteitsverbruikers in het huishouden. In ons interview met de cost tracker experts bespreken we welke jaarlijkse kosten je moet berekenen voor de koelkast en hoe groot het verschil is in de kosten voor oude en nieuwe koelkasten.

Vraag: Wat kost een koelkast in de loop van het jaar?

koelkast kosten

De kosten van de koelkast hangen grotendeels af van de grootte.

Kostentracker-expert: de kosten zijn natuurlijk altijd afhankelijk van de grootte van de koelkast, zijn energiezuinigheid en natuurlijk hoe je hem gebruikt, vooral welke temperatuur er is ingesteld.

Het stroomverbruik van conventionele koelkasten ligt meestal tussen ongeveer 75 kWh per jaar en tot 500 kWh per jaar. Bij een elektriciteitsprijs van 30 cent / kWh resulteert dit in jaarlijkse kosten tussen ongeveer 25 euro en 150 euro.

Allereerst een voorbeeld van kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We meten het stroomverbruik van onze wat oudere koelkast met geïntegreerd vriesvak en berekenen op basis hiervan de jaarlijkse kosten.

Postprijs
Jaarlijks verbruik in kWh198 kWh / jaar
Kosten ermee59,40 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifiek apparaatmodel bij gebruik in een specifiek huishouden. Het stroomverbruik van andere apparaten en de daaruit voortvloeiende jaarlijkse kosten voor de koelkast kunnen ook aanzienlijk variëren.

Vraag: In welke prijsklasse zijn de bedrijfskosten voor een koelkast per jaar?

koelkast kosten

Hoe ouder de koelkast, hoe hoger de elektriciteitskosten.

Kostentracker-expert: afhankelijk van de grootte, de uitrusting en de leeftijd van de koelkast, gaan elektriciteitskosten tussen de ongeveer 30 EUR en tot 150 EUR per jaar uit . Een zeer oude, zeer grote koelkast (koel-vriescombinatie) kan in individuele gevallen zelfs nog meer gebruiken.

Een nauwkeurigere schatting van de kosten kan worden gemaakt door een ampèremeter te gebruiken. Dergelijke meetinstrumenten zijn ook te leen bij de meeste consumentencentra. Voor de aanschaf van een dergelijk meetapparaat, dat eenvoudig tussen het apparaat en het stopcontact wordt gestoken, moet u ongeveer 15 EUR rekenen. Sommige apparaten geven ook direct de gemaakte elektriciteitskosten weer.

Geschatte schatting van het stroomverbruik

Het geschatte stroomverbruik kan meestal goed worden ingeschat op basis van grootte en ontwerp: kleine koelkasten met 150 l en zonder vriesvak verbruiken het minste - het jaarlijkse verbruik ligt hier meestal onder de 100 kWh, d.w.z. onder de 30 EUR. Als er een geïntegreerd vriesvak is, lopen de kosten op tot ongeveer 150 kWh, met een koel-vriescombinatie van dit formaat is tot 250 kWh mogelijk.

Grotere koelkasten met 300 l verbruiken ongeveer de helft meer zonder geïntegreerd vriesvak, met geïntegreerd vriesvak tot 250 kWh per jaar (75 EUR) en als koel- en vriescombinatie tot 400 kWh per jaar (120 EUR).

Maar ook de energie-efficiëntieklasse van de koelkast (A + tot A +++) speelt een grote rol. Apparaten met A +++ verbruiken in sommige gevallen bijna de helft minder dan een ouder A + apparaat.

Vraag: Waarvan zijn de elektriciteitskosten voor de koelkast afhankelijk?

koelkast kosten

Hoe kleiner de koelkast, hoe lager de kosten.

Kostentracker-expert: de sleutel hier is:

 • de grootte van de koelkast (grotere koelkasten verbruiken meer)
 • het type koelkast (geen vriesvak, geïntegreerd vriesvak, koel-vriescombinatie)
 • de energie-efficiëntieklasse van de koelkast (tot A +++)
 • de leeftijd van de koelkast
 • de locatie van de koelkast (warmtebronnen in de buurt)
 • de ingestelde bedrijfstemperatuur (7 ° is meestal voldoende, bij 4 ° wordt aanzienlijk meer elektriciteit verbruikt)
 • het soort gebruik (vulstatus, frequentie en duur van opening, etc.)

Vraag: Is het altijd de moeite waard om oudere apparaten te vervangen?

Kostentracker-expert: zolang een oud apparaat nog perfect werkt, moet u er twee keer over nadenken. Vooral bij kleinere koelkasten zijn de verschillen in de jaarlijkse elektriciteitskosten zo klein dat een nieuwe aanschaf niet of slechts op lange termijn terugverdient.

Het argument dat een aankoop altijd de moeite waard is vanwege de lagere elektriciteitskosten komt meestal van de dealers. Zelfs als u 30 tot 40 euro aan elektriciteitskosten per jaar bespaart, betaalt een koelkast van 300 euro maar één keer in de 10 jaar terug.

Het vervangen van een te grote koelkast kan daarentegen de moeite waard zijn, omdat de grootte altijd een doorslaggevende invloed heeft op het stroomverbruik. Voor eenpersoonshuishoudens en voor tweepersoonshuishoudens is 150 l meestal voldoende, een koelkast van 300 l mag alleen worden verwacht van meer dan 3 personen in het huishouden.

Stroom besparen door beter gebruik

Ook met de koelkast kun je wat kosten besparen als je let op het gebruik.

Vraag: Wat kan er worden gedaan om het stroomverbruik van de koelkast te verminderen?

koelkast kosten

Hoe korter de koelkast open is, hoe hoger de besparing.

Kostentracker-expert: de volgende punten zijn belangrijk:

 • De plaats van installatie (koelkasten mogen niet naast de kachel staan ​​en zo ver mogelijk verwijderd van andere warmtebronnen zoals een verwarming of sterk zonlicht)
 • de bedrijfstemperatuur (7 ° - 8 ° zijn voldoende, voor elke graad lager neemt het stroomverbruik met 10% toe)
 • de openingstijd (hoe vaker en hoe langer de koelkast wordt geopend, hoe hoger het stroomverbruik)
 • de vullingsgraad (een zo vol mogelijke koelkast heeft minder stroom nodig dan een halfvolle)
 • Regelmatig ontdooien (ijskoude koelkasten en diepvriezers verhogen het stroomverbruik, soms aanzienlijk)
 • werkende deurafdichtingen (erg belangrijk, controleer regelmatig op lekken)