Koelmiddel bijvullen in het split-aircosysteem: deze kosten ontstaan

split-airconditioning-koelmiddel-bijvulkosten

Ook aircosystemen zijn niet onderhoudsvrij. Dit geldt met name ook voor split-airconditioningsystemen, waarbij niet alleen de filters met regelmatige tussenpozen moeten worden vervangen, maar indien nodig ook koudemiddel moet worden bijgevuld. Bij de meeste modellen kun je dit niet zelf doen; je moet een gespecialiseerd bedrijf laten vullen om het opnieuw te vullen. We wilden van de cost tracker-experts weten welke kosten er te verwachten zijn voor het bijvullen van koudemiddel.

Vraag: Wat kost het om koelmiddel bij te vullen in het split-airconditioningsysteem?

Kostentracker-expert: regelmatig onderhoud is vaak verplicht voor airconditioningsystemen die in bepaalde commerciële ruimtes worden gebruikt. Het is in ieder geval aan te raden voor aircosystemen die in privé-ruimtes worden toegepast.

split-airconditioning-koelmiddel-bijvulkosten
Onderhoud van de airconditioner moet regelmatig worden uitgevoerd.

Voor systemen die voornamelijk in de zomer worden gebruikt, dient regelmatig onderhoud elke twee jaar plaats te vinden; als het systeem vaker wordt gebruikt, moet het jaarlijks worden onderhouden. Een lektest is verplicht bij hoeveelheden van 3 kg of meer koelvloeistof.

De onderhoudskosten zijn afhankelijk van het type en de grootte van de airconditioner. Ze beginnen bij ongeveer 100 EUR, maar als een lektest vereist is vanwege grotere hoeveelheden koelmiddel, zijn ze al aanzienlijk hoger met ongeveer 400 EUR onderhoudskosten.

Bij onderhoud wordt indien nodig ook koelvloeistof bijgevuld. U mag nooit zelf koelvloeistof bijvullen, aangezien dit zeer schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Je snapt het meestal niet, zelfs niet als leek.

Als koelmiddel moet worden bijgevuld of vervangen buiten onderhoud, kan dit hoge kosten tot gevolg hebben. Afhankelijk van het type koelvloeistof kan 30 EUR tot 60 EUR per kg worden verwacht. Ook het afvoeren van oude koelvloeistof is vaak niet veel goedkoper. Om de juiste hoeveelheid koelmiddel te garanderen, wordt het vaak afgezogen en opnieuw gevuld.

Afhankelijk van het type systeem kan het bijvullen navenant complex zijn en ook veel arbeidskosten met zich meebrengen.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Onze airconditioning wordt regelmatig onderhouden. Toch is er een prestatieverlies in ons airconditioningsysteem. De monteur vult het koudemiddel bij.

Postprijs
2 kg koelmiddel72.50 EUR
Reis- en arbeidskosten55 EUR
Vul de totale kosten bij127.50 EUR

De kosten voor het bijvullen van koudemiddel in het split-airconditioningsysteem kunnen ook in andere gevallen aanzienlijk verschillen.

Vraag: Wat zijn de kosten voor het bijvullen van een split airconditioning systeem?

Kostentracker-expert: Als navullingen nodig zijn buiten het gebruikelijke onderhoud, zijn de kosten altijd afhankelijk van de hoeveelheid die moet worden bijgevuld. Koudemiddel kan relatief duur zijn en om de juiste hoeveelheid te krijgen, moet het vaak worden afgezogen en volledig worden bijgevuld.

Bovendien moeten arbeids- en reiskosten voor de dienst worden berekend.

De kosten voor een hervulling beginnen bij ongeveer 120 EUR tot 150 EUR, maar kunnen in individuele gevallen aanzienlijk hoger zijn.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor het bijvullen van koelmiddel afhankelijk?

split-airconditioning-koelmiddel-bijvulkosten
De kosten voor het vullen zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • welk model airconditioning en in welke maat het is
  • of de airconditioning regelmatig een onderhoudsbeurt heeft gehad
  • hoeveel koelmiddel er moet worden bijgevuld
  • welke extra reis- en arbeidskosten worden gemaakt

Indien nodig kunt u hoge bijvulkosten besparen als u uw airconditioningsysteem regelmatig laat onderhouden. De kosten voor regulier onderhoud worden dan vaak direct betaald.

Vraag: Kunt u zelf koelmiddel bijvullen?

Kostentracker-expert: nee, zelf bijvullen is duidelijk verboden. Koelmiddel mag alleen worden verkregen door specialisten en mag niet aan leken worden gegeven. Bijvullen vereist ook basale specialistische kennis en ervaring, die een leek meestal toch niet heeft.