Droogkosten kelder: deze prijs moet u berekenen

kosten-kelder-droog-prijs

Vochtige kelders moeten niet lichtvaardig worden opgevat, maar moeten zo snel mogelijk worden gereageerd. In een interview legt de cost tracker expert uitgebreid uit waar je op moet letten en welke kosten je kunt maken bij het aftappen.

Vraag: Waar moet je op letten als er vocht in de kelder zit?

Kostentracker-expert: allereerst is het absoluut belangrijk om de oorzaak van het vocht te laten bepalen door een specialist (bijv. een bouwexpert).

Het is vooral belangrijk om te bepalen of de kelderwanden ook naar buiten toe strak zijn. Als water van buitenaf de kelder binnendringt, wordt het altijd nat - hoe hard u ook probeert de kelder te drogen.

Dergelijke renovaties en waterdicht maken kunnen buitengewoon kostbaar zijn, maar als ze niet worden uitgevoerd, bestaat het risico dat de hele structuur van het gebouw op lange termijn ernstig wordt beschadigd. Dit kan ertoe leiden dat het klaar is voor sloop.

Vraag: Wat kost het om de kelder leeg te laten lopen?

kosten-kelder-droog-prijs

Herstel van ernstige schade kan al snel oplopen tot € 1000, - per meter

Kostentracker-expert: dat kan niet gezegd worden, aangezien de oorzaken van het vocht en de omvang van de schade sterk kunnen verschillen van kelder tot kelder.

Als het moet worden verzegeld, kunt u in elk geval uitgaan van 350 EUR per m², in veel gevallen kan dit aanzienlijk meer zijn. Vooral het afdichten van buitenaf kan door de nodige grondwerken bijzonder duur zijn: hiervoor moet u tussen 500 EUR en 1.000 EUR per meter keldermuurlengte rekenen.

Ook andere afdichtingsmaatregelen kunnen nodig zijn: bijvoorbeeld betonvoegen in de voeg tussen de muur en de vloer of een horizontale barrière die moet worden aangebracht als vocht uit de grond in de muur opstijgt. Dit komt vooral voor bij huizen gebouwd voor 1960, waar in veel gevallen helemaal geen horizontale barrière is geïnstalleerd.

Als de oorzaken niet zo ernstig zijn, kan specifieke isolatie of het gewoon droog verwarmen van de kelder vaak helpen. Als kunstmatige droogmaatregelen (bijv. Droogapparatuur of kerndroging) worden toegepast, kunnen de kosten weer behoorlijk hoog oplopen.

Een kostenvoorbeeld uit de praktijk:

Een kelder met lekkende muren moet worden afgetapt. Het souterrain is 70 m², is van buitenaf afgesloten en er is ook een horizontale barrière geplaatst. De volgende kosten ontstaan:

Postprijs
Afdichting van buitenaf29.000 EUR
Horizontale barrière6.200 EUR
Drogen van de kelder met gehuurde verwarmingsapparatuur1.430 EUR
totale prijsEUR 36.630

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld van de kosten van een specifiek huis en specifieke oorzaken van schade. Voor andere woningen kunnen de kosten ook aanzienlijk verschillen.

Ons kostenvoorbeeld toont echter de enorme kosten die drainage kan veroorzaken als keldermuren lek zijn.

Vraag: Van welke factoren zijn de totale kosten voor het leegpompen van de kelder afhankelijk?

Kostentracker-expert: De belangrijkste factor is, zoals gezegd, de oorzaak van de vochtigheid in de kelder. Als het afkomstig is van lekkende buitenmuren, zal het in de meeste gevallen erg duur zijn. Met andere oorzaken zijn de kosten echter weer binnen redelijke grenzen.

Andere factoren zijn:

  • het vochtgehalte in de kelder
  • de locatie van de vochtige plekken
  • of er droogapparatuur of andere drainagetechnieken worden gebruikt
  • of de muren of de vloer achteraf ook gerenoveerd moeten worden

Vraag: Wat kost het gebruik van droogapparatuur in de kelder?

kosten-kelder-droog-prijs

Als er speciale apparaten worden gebruikt voor het drogen, stijgen de kosten

Kostentracker-expert: De grootte van de kelder is natuurlijk erg belangrijk. Bouwdrogers kunnen gehuurd worden vanaf ongeveer 10 EUR tot 20 EUR per dag, maar meestal moet u op bepaalde minimale huurperiodes letten. Men moet de elektriciteitskosten voor de apparaten niet onderschatten - ze kunnen aanzienlijk zijn. Het is het beste om waar mogelijk energiebesparende condensatiedrogers te gebruiken.

Als het metselwerk wordt afgetapt door een specialist, is de prijs afhankelijk van de gebruikte technologie. Dit wordt vaak pas beslist na een beoordeling ter plaatse, prijsinformatie is daarom vooraf en over de hele linie lastig.

Bijzonder hoge kosten ontstaan ​​als ook tijdens het droogproces schimmel moet worden bestreden. Het verwijderen van schimmels is tijdrovend en duur - het is het beste om uw muren zo vroeg mogelijk te laten drogen om deze kosten te vermijden.

Vraag: Hoe kunt u de kosten voor drainage zo laag mogelijk houden?

Kostentracker-expert: het belangrijkste is om zo vroeg mogelijk te reageren. Als u tekenen van vocht in de kelder, muffe geuren of vochtige vlekken op de muur of het plafond ontdekt, moet u zeker de oorzaak opzoeken.

Het is altijd zinvol om voor een beoordeling een bouwkundige aan te stellen. Als specialist kan hij precies bepalen waar het vocht vandaan komt. De taxatie kost meestal ongeveer 250 EUR, soms iets meer - maar dat is goed geïnvesteerd geld.

Wie het gewoon verzegelt, ziet vaak de werkelijke oorzaak over het hoofd en verspilt dit geld gewoon. Hetzelfde geldt als u eenvoudigweg bij verdenking droogapparaten instelt. De deskundige kan verstandige maatregelen voorstellen en meestal ook een deel van de kosten inschatten. In veel gevallen kunnen corrigerende maatregelen vaak met beperkte middelen worden uitgevoerd, vooral als er vroegtijdig wordt gereageerd.