Ramen voor een eengezinswoning - met welke kosten kunt u worden geconfronteerd

kosten raam gezinswoning

Bij nieuwbouw wordt doorgaans een aanzienlijk bedrag ingezameld voor de ramen en zelfs wie alleen de ramen vervangt, moet er aardig wat geld aan uitgeven. De kostentracker-expert legt in een interview uit welke kosten er gemaakt kunnen worden voor nieuwe ramen in een eengezinswoning en wat je kunt verwachten.

Vraag: In welke gevallen heeft u te maken met nieuwe ramen in een eengezinswoning - en waar moet u op letten?

Kostentracker-expert: er zijn hier eigenlijk maar drie redenen: in een nieuw gebouw moet je sowieso ramen installeren, in een oud gebouw moet je altijd nadenken over het vervangen van de ramen als de oude ramen beschadigd zijn of beschadigd zijn hun thermische isolatieprestaties niet langer gerechtvaardigd.

Oudere ramen die al een levensduur van 30 tot 40 jaar hebben bereikt, moeten sowieso worden vervangen. Ze voldoen nauwelijks meer aan de moderne normen.

kosten raam gezinswoning

Nieuwe ramen verbeteren de isolatie

Wie gevelisolatie laat plaatsen, doet er ook goed aan om na te denken over nieuwe ramen. Doorslaggevend hierbij is of de U-waarde van het raam nog past bij de gevel - slecht geïsoleerde ramen verliezen immers tot 25% van de thermische energie van een woning. U-waarden boven de 2,0 zijn niet meer te rechtvaardigen, de EnEV vraagt ​​momenteel waarden rond de 1,1.

Hoogwaardige warmte-isolerende ramen met driedubbele beglazing halen tegenwoordig U-waarden tot 0,4 - zoiets is natuurlijk interessant in termen van verwarmingskosten. Bij moderne ramen kunnen echter ook andere kwaliteiten van belang zijn:

 • een hoge mogelijke geluidsisolatie
 • echt luchtdichte ramen die ervoor zorgen dat er geen tocht in de kamers komt en de vorming van koudebruggen voorkomen
 • Warmtereflecterend glas dat verhindert dat de kamers in de zomer opwarmen
 • hoge inbraakbeveiliging in moderne ramen met een speciale beschermingsklasse
 • de gelijktijdige montage van rolluiken

Vraag: Algemeen gesteld: wat kosten nieuwe ramen in een eengezinswoning?

Kostentracker-expert: dat kun je natuurlijk niet over de hele linie zeggen - dat hangt ervan af hoeveel vensters van welk formaat je eigenlijk nodig hebt.

Maar zelfs in het minimumgeval voor kleine ramen, moet u beginnen vanaf minimaal 400 EUR tot 500 EUR per raam inclusief installatie. In veel gevallen kunnen de kosten echter aanzienlijk hoger zijn - bijvoorbeeld als u bijzonder grote, bijzonder hoogwaardige of bijzonder energiebesparende ramen wilt plaatsen.

Indien mogelijk moet u hier niet aan de verkeerde kant sparen, vooral als het gaat om raamkwaliteit en U-waarde.

Hier is een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk:

We willen de 8 dubbele schuiframen van een eengezinswoning vernieuwen. Er worden goedkope witte kunststof ramen geplaatst, maar deze hebben de best mogelijke U-waarde. De montage wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf.

Postprijs
Dubbel schuifraam met draai-kiep-functie, 510 mm x 1050 mm, U-waarde 0,78 x € 295=€ 2.360
Toeslag voor upgrade inbraakbeveiliging8 x 46 EUR=368 EUR
Meerprijs slagvaste beglazing buiten8 x 112 EUR=896 EUR
Raamkrukken, vensterbanken en accessoires (panelen, etc.)8 x 35 euro=280 euro
Installatie, verwijdering en afvoer van oude ramen8 x 245 EUR=1.960 EUR
totale prijs5.864 EUR
totale kosten per raamGemiddeld 733 EUR per raam
kosten raam gezinswoning

De installatiekosten zijn bijna net zo hoog als die van de ramen

Dit is natuurlijk slechts een eenmalig kostenvoorbeeld voor een specifiek raammodel van een specifieke fabrikant. Afhankelijk van het gekozen raammodel, het gewenste ontwerp en de respectievelijke lokale omstandigheden kan de prijs voor een eengezinswoning ook totaal afwijken.

Ons kostenvoorbeeld laat echter al vrij goed zien dat je meestal niet kunt rekenen op de vaak geadverteerde lage basisprijzen. Als je rekening houdt met alle kosten die met goed materieel gemaakt worden, dan is de totaalprijs inclusief installatie uiteindelijk vaak twee keer zo hoog.

Vraag: Wat zijn de factoren die de kosten van ramen in een gezinswoning in het algemeen bepalen?

Kostentracker-expert: natuurlijk spelen hier een groot aantal factoren een rol:

 • het aantal vensters
 • de grootte van de individuele ramen (of openslaande deuren)
 • het gekozen framemateriaal, dat een belangrijke rol speelt in de prijs
 • de openingen van het raam
 • de kwaliteit en afwerking van de beglazing
 • speciale hittebeschermende eigenschappen
 • speciale geluidsisolerende eigenschappen
 • speciale inbraakbeveiligingsfuncties
 • de kosten van installatie
 • eventuele extra uitrusting (tralies, luiken, horren op kozijnen enz.)

Al deze factoren moeten in overweging worden genomen bij het overwegen van de prijs. De veelheid aan opties kan resulteren in enorme kostenverschillen. Afhankelijk van het ontwerp kost een raam van 1,3 mx 1,3 m 350 of 1250 EUR - beide zijn gemakkelijk mogelijk.

Als je dit extrapoleert naar het aantal vensters, krijg je enorme verschillen in de totale kosten. Bij het maken van uw keuze moet u altijd een zo nauwkeurig mogelijk idee hebben van wat u werkelijk wilt.

Vraag: Het aantal ramen in de woning als prijsfactor is duidelijk, evenals de raammaat - maar in hoeverre speelt het kozijnmateriaal een rol in de prijs?

Kostentracker-expert: in termen van grootte moet hieraan worden toegevoegd dat een venster dat twee keer zo groot is, over het algemeen niet altijd twee keer zo duur is.

Een korte vergelijking van volledig identieke ramen in verschillende maten om dit te verduidelijken vindt u hieronder:

Venstergrootteprijs
1.300 mm x 1.300 mm152 EUR
1.500 mm x 1.700 mm194 EUR
1.200 mm x 2.400 mm (zelfde uitvoering als balkondeur)222 EUR

Hieruit kun je al zien dat de prijzen ondanks de maatverschillen toch relatief dicht bij elkaar liggen.

Als het om het framemateriaal gaat, zijn de prijsverschillen echter beduidend groter. Hier is een kort overzicht van de prijsverschillen veroorzaakt door het framemateriaal:

Materiaal van het framePrijsvenster (zonder installatie)
plastic359 EUR
Hout (standaard houtsoort, grote afwijkingen zijn mogelijk afhankelijk van de houtsoort)518 EUR
Hout-alu669 EUR
aluminium806 EUR

Hier zijn de prijsverschillen voor overigens even uitgeruste ramen aanzienlijk. Af en toe worden ook kunststof-aluminium ramen aangeboden - deze bevinden zich dan meestal in het assortiment van houten ramen.

Uiteraard heeft elk framemateriaal altijd zijn eigen voor- en nadelen, waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van:

Frame stijlvoordelennadeel
plasticonderhoudsvriendelijk, robuust, redelijk duurzaam, redelijk goede isolatie in het frameniet zo'n hoogwaardige look
HoutVisueel erg mooi, goede geluidsisolatie, goede isolatie in het frame, kan individueel worden ontworpenminder duurzaam, bijzonder onderhoudsintensief
aluminiumzeer robuust, inbraakwerend, meestal zeer duurzaam, mogelijk in vele uitvoeringendure, iets minder goede isolatie in het frame

Plastic blijkt al snel het materiaal te zijn met over het algemeen de beste kosten-batenverhouding.

Als u geen eenkleurige ramen wilt, kunt u ook speciale decors voor kunststof ramen gebruiken (zoals houtdecor) - maar meestal zijn er toeslagen in het bereik van ongeveer 15% tot 20% verschuldigd.

Bij houten kozijnen zijn niet alleen de prijs, maar ook de eigenschappen en verzorgingseisen afhankelijk van de gekozen houtsoort.

Vraag: Welke rol speelt de manier van openen van ramen in de prijs?

kosten raam gezinswoning

Ramen die geopend en gekanteld kunnen worden, zijn standaard maar het duurst

Kostentracker-expert: Er is hier over het algemeen een heel groot verschil tussen zogenaamde vaste vensters (die helemaal niet geopend kunnen worden) en verschillende openingssystemen.

Vaste vensters worden niet zo vaak gebruikt - maar ze zijn vrij goedkoop. In de regel kunnen prijzen van ruim onder de 150 EUR voor een vast kunststof raam in de gebruikelijke standaardafmeting van 1,3 mx 1,3 m worden geschat, en kamerhoge ramen - bijvoorbeeld voor een glazen pui - zijn dan navenant goedkoop.

In zeldzame gevallen wordt gekozen voor alleen-kiepvarianten, die ook wat kosteneffectiever zijn, maar draai-kiepramen zijn duidelijk standaard. Als je zonder de kantelfunctie kunt, bespaar je soms minimaal op de prijs. Over het algemeen zijn deze verschillen echter niet zo groot meer.

Vraag: Welke prijsverschillen moet u bij beglazing verwachten?

Kostentracker-expert: De beglazing is - naast het kozijnmateriaal - de tweede belangrijke prijsfactor voor ramen.

Hier kunt u uit verschillende opties kiezen:

 • Dubbele beglazing met gedroogde lucht tussen de ruiten
 • Dubbel isolerende beglazing met edelgas tussen de ruiten in plaats van lucht
 • Drievoudige beglazing, wat een bijzonder goede thermische isolatie is
 • Dubbele of driedubbele beglazing met slagvaste eigenschappen of enkel- of dubbelzijdig gelaagd veiligheidsglas
 • speciale geluidwerende beglazing
 • speciaal gecoate beglazing die helpt voorkomen dat kamers in de zomer opwarmen
 • zogenaamde ornamentglazen

Dus wat betreft de beglazing zijn er veel verschillende varianten mogelijk. Het meest interessant voor de klant is echter meestal de U-waarde voor alle beglazingen.

Vraag: Welke U-waarden worden überhaupt aanbevolen?

kosten raam gezinswoning

Een goede thermische isolatie loont - ook bij de ramen

Kostentracker-expert: dat hangt vooral af van de situatie ter plaatse.

De EnEV vereist een U-waarde van maximaal 1,3. In elk geval zijn U-waarden in het bereik van 1,0 tot 1,1 zinvol. Veel thermische isolerende beglazingen bereiken dergelijke waarden zelfs als ze al 20 jaar oud zijn. De twee-glastechnologie die toen halverwege de jaren negentig werd gebruikt, was al zeer goed ontwikkeld.

Moderne driedubbele beglazingen kunnen tegenwoordig U-waarden van minder dan 1,0 opleveren - de norm hier voor de meeste ramen is 0,6 of 0,7 - tot 0,4 is ook mogelijk - wat dan navenant duur is.

Drievoudige beglazing is gemiddeld ongeveer 10% tot 20% duurder dan conventionele dubbele beglazing, maar dit relatief lage kostenverschil loont meestal.

U hoeft de U-waarden echter niet te overdrijven. Wie overstapt van oude ramen met waarden van 2.0 of hoger naar moderne ramen met 1.0 kunnen vaak 10% tot 15% op hun stookkosten besparen. In dat geval betalen de ramen zich ook binnen afzienbare tijd terug.

Een verandering van 1,1 naar 0,7 maakt daarentegen beduidend minder verschil in stookkosten. Bij het wisselen moet je je serieus afvragen of het zuinig is.

De besparingen die bepaalde U-waarden op ramen opleveren, kunnen alleen worden berekend op basis van een uitgebreide totaalanalyse. Ruwe richtlijnen en vuistregels leveren vaak slechts zeer ontoereikende waarden op.

Vraag: Zijn er naast de algemene uitkeringen nog bijzondere uitkeringen onder bijzondere voorwaarden?

Kostentracker-expert: naast de KfW-financieringsprogramma's, die tot 10% van de kosten voor raamvervanging dekken (eis: U-waarde lager dan 0,9 en zelfs lagere U-waarden in de muur gebied), kunt u ook subsidie ​​krijgen bij bijzondere geluidssituaties.

In gebieden waar u aan bepaalde geluidsniveaus zou worden blootgesteld, wordt tot 75% subsidie ​​betaald voor speciale geluidwerende ramen. Als u in een bijzonder luidruchtige omgeving woont, dient u contact op te nemen met de verantwoordelijke overheidsinstantie.