Wat te verwachten voor straatstenen

kosten straatstenen

Als het om bestrating gaat, worden de kostenramingen al snel onbeheersbaar. Zelfs bij straatstenen kunnen er enorme prijsverschillen zijn. De kostentracker-expert legt in ons interview uitgebreid uit wat straatstenen kunnen kosten.

Vraag: Welke soorten straatstenen zijn er eigenlijk?

Kostentracker-expert: de variatie is hier enorm. Zelfs op betonblokken zijn er talloze varianten, vormen en uitvoeringen.

Een bijzondere ondersoort van de betonblokken is de zogenaamde "kwelpleister", ook wel "eco-pleister" genoemd. Dit zijn speciale betonnen straatstenen waar regenwater gemakkelijk doorheen kan sijpelen. Voorwaarde hiervoor is natuurlijk een passende onderbouw.

De andere grote groep straatstenen zijn de natuurstenen. Er is een onhandelbare verscheidenheid aan verschillende soorten steen en kleuren. Hier worden de grootste prijsverschillen gevonden.

kosten straatstenen

Granieten straatstenen zijn erg populair

Vermeldenswaard zijn ook de betonnen gazonroosters, die ook als straatstenen in de breedste zin van het woord kunnen worden beschouwd, omdat ze ook geschikt zijn om als bestrating te worden gelegd. Hiervoor heeft u niet altijd een bijzonder hoogwaardige onderconstructie nodig - voor een hoger draagvermogen en om het wegzakken van de stenen te voorkomen, moet een overeenkomstig zorgvuldig vervaardigde onderconstructie worden gebruikt.

Een andere groep die vooral in Noord-Duitsland wordt gebruikt, zijn de kleiklinkers. Dit omvat naast gewone kleistenen ook klinkers, die extreem duurzaam en veerkrachtig zijn. Ze vormen vaak zelfs een heel interessant alternatief voor de klassieke en bekendere soorten straatstenen.

Turfstraatstenen of -platen behoren op hun beurt tot de goedkoopste straatstenen die er zijn. Er is al een enorm prijsverschil met natuursteen.

Vraag: Dat brengt ons meteen bij de belangrijkste vraag: wat kosten straatstenen?

Kostentracker-expert: vanwege het enorme prijsverschil kun je dat simpelweg niet over de hele linie zeggen.

Terwijl de goedkoopste stenen beginnen bij ongeveer 10 EUR per m², kunt u prijzen verwachten van 50 EUR per m² tot 100 EUR per m² voor stenen van hoge kwaliteit.

Voor zeer hoogwaardige of exclusieve stenen lopen de prijzen zelfs op tot tot 150 EUR per m². Alleen in heel bijzondere uitzonderlijke gevallen is het dan duurder.

Enkele prijsvoorbeelden uit de praktijk

Geplaveideprijs
Honingraat grasmachine, grijsEUR 10,40 per m²
Betonstraatsteen eenvoudige, grijze, rechthoekige bestrating15,15 EUR per m²
Betonbestrating rechthoekige bestrating "Jura"14,00 EUR per m²
Betonnen kwelpleister in wit-zwartEUR 27,05 per m²
Doordrenk bestrating “Herbstlaub” beton19,53 EUR per m²
Klinker, grijs, rechthoekigEUR 33,90 per m²
Bestrating klinker veelkleurige baksteenkleur17,90 EUR per m "
Straatstenen, "retro", klinkerbestrating64,90 EUR per m²
Porfier van natuursteen69,95 EUR per m²
Granieten bestrating, lichtgrijs71,39 EUR per m²
Basaltpleister, zwart-antraciet38,25 EUR per m²
Muschelkalk straatsteenEUR 51,95 per m²

Dit zijn slechts losse prijsvoorbeelden voor bepaalde stenen en steensoorten. De prijzen - zelfs voor vergelijkbare stenen - kunnen aanzienlijk afwijken van deze prijzen.

Vraag: Waar hangt de prijs van straatstenen in het algemeen van af?

Kostentracker-expert: als het om prijzen gaat, spelen verschillende factoren een rol:

 • het materiaal (de grootste prijsfactor die de basisprijsgroep bepaalt waarin een steen beweegt)
 • Materiaalkwaliteit
 • Vorm en grootte
 • Kracht
 • Oppervlaktetype en coating
 • Weerbestendigheid (vorstbestendigheid, dooizoutbestendigheid, etc.)
 • Laadvermogen (bijv. Begaanbaar)
 • Infiltratie
 • Kleur of nuances
 • Zeldzaamheid (vooral bij hoogwaardige natuursteensoorten)

Al deze factoren hebben invloed op de prijs van de straatstenen. Verschillende steensoorten kunnen echter zeer grote prijsverschillen hebben - ondanks dat het uitgangsmateriaal vergelijkbaar is.

Goede voorbeelden zijn:

 • porfier
 • Gneis
 • Graniet (vooral hier)
 • Zandstenen (vaak goedkoop, maar sommige speciale soorten kunnen erg duur zijn)

Vraag: In hoeverre bepaalt de oppervlaktestructuur de prijs van straatstenen?

kosten straatstenen

De goedkoopste is onbewerkte gips

Kostentracker-expert: Er zijn speciale oppervlaktebehandelingen en coatings voor alle soorten steen - zowel voor natuursteen als voor varianten van betonsteen.

In principe geldt hierbij het volgende: hoe meer een oppervlak is bewerkt of verfijnd, hoe hoger de prijs uiteindelijk.

Geborsteld, gepolijst of geschuurd zijn de bijzonder hoogwaardige attributen, maar ze worden meestal alleen gebruikt voor overeenkomstig dure stenen. Hetzelfde geldt voor oppervlaktebehandelingen zoals de zogenaamde "edelgrindaanzet". Hier wordt de steen bedekt met een deklaag van fijn steenslag, die vervolgens wordt belicht met een proces vergelijkbaar met fijnstralen.

Speciale verwerkingsmethoden worden ook gebruikt voor stenen die later "antiek" zouden moeten lijken. Ze worden "gerommeld" in een zogenaamde "verouderingstrommel" om een ​​authentieke, antieke uitstraling te krijgen met hun vaak gebroken en versplinterde randen. Een dergelijke verwerking leidt uiteindelijk ook tot een aanzienlijk hogere prijs.

Vraag: Welke oppervlaktecoatings zijn er?

Kostentracker-expert: Stenen kunnen bijvoorbeeld hydrofoob zijn, wat betekent dat ze aanzienlijk minder water opnemen en hun levensduur aanzienlijk wordt verlengd. Uitbloeiingen en vervuiling zijn ook beduidend minder bij gehydrofobeerde stenen dan bij onbehandelde stenen. In veel gevallen wordt tegenwoordig het proces van inwendige hydrofobering gebruikt.