Kunstgras: wat zijn de kosten?

kosten voor kunstgras

Kunstgras wordt niet alleen toegepast op sportvelden: kunstgras is ook geschikt als een gazon nodig is voor evenementen op korte termijn of voor het balkon of terras op lange termijn. Welke kosten u voor kunstgrasondergronden moet berekenen, leest u in ons interview bij de cost tracker expert.

Vraag: Wat kost een kunstgrasoppervlak?

Kostentracker expert: De goedkoopste bedekkingen kosten vanaf ongeveer 10 EUR per m², maar vanwege hun zeer lage duurzaamheid zijn deze bedekkingen alleen geschikt voor minimaal gebruik en zeer korte periodes van gebruik bijvoorbeeld Evenementen.

Tegen prijzen tot € 20, - per m² kunt u ook alleen vragen om een ​​relatief lage duurzaamheid en sterkte. De uitstraling van dergelijke gazons is meestal ook niet erg authentiek, het gazon is meestal relatief hard.

kosten voor kunstgras

Kunstgras wordt, net als op een sportveld, blootgesteld aan hoge belastingen.

Voor een tuin met kinderen of huisdieren krijg je relatief zachte en toch al zeer authentieke gazons van ongeveer 25 EUR per m² tot 35 EUR per m², maar bijzonder veerkrachtig kunstgras, zoals gebruikt op sportvelden, maar dat kan ook oplopen tot 50 EUR per m² en meer.

Allereerst een voorbeeld van kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen ons balkon van 2 x 4 m laten overdekken met kunstgras. We kiezen voor een realistisch ogende gazonbedekking die bijzonder zacht is, maar ook zeer veerkrachtig.

Postprijs
Kunstgrasoppervlak 2 mx 4 m (8 m²)EUR 279,60
Stabiliserende doek23.60 EUR
Drainagemat95,60 EUR
Bezorgkosten0 EUR (gratis verzending)
Totale kosten ermee398,80 EUR
Totale kosten per m² ermee49,85 EUR per m²

De hier getoonde kosten hebben betrekking op één kunstgrasversie van een specifieke aanbieder. Ook de kosten voor andere ontwerpen en kunstgras van andere aanbieders kunnen sterk variëren. De accessoires zijn geselecteerd op basis van individuele vereisten.

Vraag: Wat is de prijsklasse voor kunstgras?

Kostentracker-expert: Voor zeer eenvoudige ontwerpen die geen hoog laadvermogen nodig hebben en slechts voor korte periodes worden gebruikt, kunt u meestal 10 EUR per m² tot 20 EUR per m² berekenen .

kosten voor kunstgras

Hoe zachter het gazon, hoe duurder het meestal is.

Kwalitatief hoogstaand kunstgras is beschikbaar vanaf 25 EUR per m² tot 35 EUR per m², zowel de uitstraling als de zachtheid van het kunstgras is dan veelal significant groter en ook de duurzaamheid is relatief hoog.

Premium gazons kunnen tot 50 EUR per m² en meer kosten.

Accessoires en levering

Indien nodig zijn stabilisatiematten of drainagematten (valabsorptiematten) nuttig of zelfs noodzakelijk onder het gazon. De kosten voor dergelijke documenten kunnen variëren tussen ongeveer 2 EUR per m² en 15 EUR per m².

Bij veel aanbieders van kunstgras vanaf een bepaalde afmeting is de bezorging gratis, maar voor grootformaat oppervlakken kunnen soms ook extra bezorgkosten ontstaan.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van kunstgras afhankelijk?

Kostentracker-expert: de sleutel hier is:

  • de geselecteerde graskwaliteit (zachtheid, authenticiteit, veerkracht en duurzaamheid)
  • de prijsstelling van de respectievelijke aanbieder
  • de kosten voor benodigde accessoires (stabilisatie- of drainagematten, grondankers, etc.)
  • eventuele gemaakte bezorgkosten

Prijsvergelijking is zeker de moeite waard - prijzen kunnen sterk verschillen van aanbieder tot aanbieder.

Vraag: Is een kunstgras ondergrond de moeite waard op het voetbalveld?

kosten voor kunstgras

Is kunstgras de moeite waard op het voetbalveld?

Cost Tracker Expert: meestal niet in de meeste gevallen. De reden hiervoor is dat kunstgras op een voetbalveld doorgaans na 2.400 gebruiksuren vervangen moet worden (volledig vernieuwd). Natuurlijk gras kan daarentegen vrijwel onbeperkt worden gebruikt als het goed wordt verzorgd.

Bij de totale kosten moet ook rekening worden gehouden met de individuele onderhoudsinspanning. In het geval van kunstgras, met normale veldafmetingen, is dat doorgaans € 4.000 tot € 5.000 minder per jaar dan voor natuurlijk gras. Dit kostenvoordeel wordt echter weer volledig opgebruikt door de volledige vervanging van de kunstgras bekleding, wat meestal elke 10 - 12 jaar nodig is; over meerdere decennia berekend is natuurgras altijd beduidend goedkoper.

U kunt hier meer lezen over de kosten van verschillende soorten gazons en hun voor- en nadelen op voetbalvelden