Kunststof ramen: welke kosten zijn te verwachten?

kunststof raamkosten

De meeste ramen in het land zijn tegenwoordig kunststof ramen. Dat is niet verwonderlijk, want in termen van prijs-prestatieverhouding zijn kunststof ramen praktisch onverslaanbaar. In ons interview vroegen we de experts op het gebied van kostentracker met welke kosten u rekening moet houden voor kunststof ramen en waar de kosten voor een raam van afhangen.

Vraag: Wat kosten kunststof ramen?

Kostentracker-expert: dat hangt in grote mate af van de grootte en kenmerken van het venster. Voor kunststof ramen in de gebruikelijke afmetingen moet u bij een gemiddelde uitrusting echter meestal rond de € 300 à € 500 rekenen.

kunststof raamkosten

Ramen van vloer tot plafond zijn vaak merkbaar duurder.

Bij bijzondere uitrustingskenmerken (bijv. Bijzonder hoge inbraakwerendheid of geluidsisolatie) of bijzonder grote raamafmetingen (bijv. Kamerhoge ramen) kunnen de kosten al snel dubbel zo hoog oplopen.

Eerst een kostenvoorbeeld.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We vervangen 6 ramen op onze begane grond door nieuwe kunststof ramen. Om energie te besparen kiezen we voor driedubbele beglazing met een U-waarde van 0,7. Om de inbraakbeveiliging te verhogen, kiezen we als extra uitrusting voor speciaal veiligheidsbeslag en een hefboombeveiliging.

Onze ramen hebben de afmetingen 510 mm x 1.050 mm en zijn dubbelvleugelig met draai-kiep functie.

Postprijs
Basisprijs raam, draai-kiepbeslag dubbele vleugel, thermische isolerende beglazing 0,71.780 EUR
Extra pakket: inbraakbeveiliging276 EUR
Installatieaccessoires: handgrepen, panelen, vensterbanken210 EUR
Raamvervanging (arbeidskosten)1.240 EUR
Totale kosten ermeeEUR 3.506
Totale kosten per raam dus584 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifiek raammodel van een specifieke aanbieder en installatie door één gespecialiseerd bedrijf. Zowel de raamkosten als de installatiekosten kunnen in andere gevallen aanzienlijk verschillen.

Vraag: Wat is de prijsklasse voor kunststof ramen?

Kostentracker-expert: in principe kan bij de gebruikelijke raamafmetingen in moderne huizen worden uitgegaan van kosten in het bereik van ongeveer EUR 300 tot EUR 500 per raam.

Ook bij bijzonder hoogwaardige ontwerpen en ramen in grote formaten kunnen de kosten hoger zijn. Extra uitrusting of speciale uitvoeringen verhogen ook de prijs. Het volgende is mogelijk:

 • speciale decors (wit is de standaardkleur, houtdecors of speciale kleurdessins verhogen de prijs tot wel 20%)
 • bijzonder hoge thermische isolatie (U-waarde van 0,8 of lager)
 • speciale veiligheidsbeglazing (ESG of VSG)
 • bijzonder goede geluidsisolatie (hoge toeslagen voor geluidsisolatieklassen vanaf klasse 4)
 • speciale inbraakbeveiliging (vanaf beschermingsklasse RC2 kunnen hoge toeslagen gelden, het aantal beschikbare modellen neemt aanzienlijk af)
 • extra rolluiken (zelfs handmatige rolluiken kosten meestal evenveel als het raam zelf, dezelfde installatiekosten zijn van toepassing)

Venster installatie

kunststof raamkosten

De kosten voor het installeren van vensters zijn afhankelijk van het bedrijf.

De kosten voor de installatie zijn variabel en hangen af ​​van de individuele installatie-inspanning en de prijsstelling van het uitvoerende bedrijf. In de praktijk kunt u echter meestal bedragen tussen de € 100 en € 350 per raam verwachten.

Ook voor het verwijderen en afvoeren van oude ramen worden kosten in rekening gebracht. Bereken hier met ongeveer 50 EUR tot 100 EUR per venster. Indien nodig kunt u onderhandelen over een vast tarief voor montage waarin deze kosten al zijn inbegrepen.

De installatie volgens de RAL-norm is bijzonder duur. Deze gecertificeerde raaminstallatie is aanzienlijk complexer, maar de dichtheid van het raam en het vermijden van elke vorm van koudebruggen zijn gegarandeerd. Installatie volgens de RAL-norm wordt niet door elk bedrijf uitgevoerd.

Raamaccessoires

De meeste ramen worden compleet geleverd, dus met raamkrukken en de bijbehorende panelen. Anderzijds moeten vensterbanken voor buiten apart worden aangeschaft.

Aangepaste raamkrukken (bijv. Afsluitbare raamkrukken voor een betere bescherming tegen inbraak) en extra panelen kunnen nodig zijn.

Voor deze aanvullende materialen moet u rekening houden met kosten van ongeveer 20 tot 50 EUR per raam.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van kunststof ramen afhankelijk?

kunststof raamkosten

De raamafmeting en beglazing is vaak doorslaggevend voor de prijs.

Kostentracker-expert: de sleutel hier is:

 • de venstergrootte
 • het geselecteerde raamkozijnmodel van de betreffende fabrikant
 • het openingsmechanisme van de raamvleugel (vast is veel goedkoper dan de kantel- of draai-kiepfunctie)
 • het type en de kwaliteit van de beglazing (dubbele of driedubbele beglazing, U-waarde van het glas, geluidsisolatieklasse, veiligheidsglas zoals VSG of ESG, ...)
 • Bijkomende opties aangeboden (hogere geluidsisolatie, hogere inbraakbeveiliging, veiligheidstoebehoren, etc.)
 • de installatiekosten in individuele gevallen
 • of het is geïnstalleerd volgens de RAL-norm
 • de accessoires die nodig zijn voor de montage (extra panelen, buitenvensterbanken, eventueel ook aangepaste raamkrukken, etc.)
 • de prijsstelling van het uitvoerende bedrijf en of een vast tarief kan worden onderhandeld voor meerdere vensters
 • Of er ook een rolluik moet worden geïnstalleerd (meerkosten van minstens 300 EUR per raam tot meer dan 800 EUR per raam voor hoogwaardige elektrische rolluiken)

Een raamvervanging in een eengezinswoning moet daarom zorgvuldig en vooral gedetailleerd worden gepland om onverwachte kostenverrassingen te voorkomen. Het beste is om een ​​gespecialiseerd bedrijf een volledige offerte voor de hele uitwisseling te laten opstellen.