Kunststof voordeuren - welke prijzen mag men verwachten?

plastic huizenprijzen

Voor ramen en deuren wordt kunststof beschouwd als een bijzonder goedkoop, maar ook stabiel en duurzaam materiaal. De cost tracker expert legt in een interview uitgebreid uit wat kunststof voordeuren kunnen kosten en welke prijsverschillen hier nog kunnen zijn.

Vraag: Wat kosten kunststof voordeuren in het algemeen?

Kostentracker-expert: deze vraag is over het algemeen niet zo eenvoudig te beantwoorden - er zijn hier aanzienlijke prijsverschillen.

Allereerst moeten we verduidelijken waar we het over hebben:

  • van huisdeuren van kunststof als hoofdingang voor eengezinswoningen
  • van kunststof huisdeuren als zij-ingang naar een eengezinswoning
  • van huisdeuren gemaakt van plastic voor een flatgebouw

Toegangsdeuren voor appartementen zijn dan een ander onderwerp op zich, maar ze worden meestal niet als voordeuren beschouwd.

Er zijn soms behoorlijke prijsverschillen tussen de verschillende typen voordeuren.

Als hoofdingangsdeur voor een eengezinswoning moet u ten minste de prijzen van 300 EUR tot 400 EUR voor huisdeuren berekenen. Voor deze prijs wordt echter nauwelijks aan de basiseisen voor een goede voordeur voldaan.

In de praktijk ligt de prijs voor een redelijke kunststof toegangsdeur meestal tussen ongeveer 800 EUR tot 1.000 EUR voor eenvoudige deuren, in een iets hogere kwaliteit ontwerp moet u gewoonlijk tussen ongeveer 1.000 EUR betalen aan Verwacht 2.000 EUR. Exclusieve designmodellen en deuren met een zeer hoogwaardige speciale uitrusting kunnen dan ook als kunststof deuren aanzienlijk duurder zijn.

Als het gaat om een ​​ zij-ingangsdeur, kunnen de prijzen iets lager zijn in vergelijking met de hoofdingangsdeur - de ontwerpen zijn meestal veel eenvoudiger en de prijs daalt daardoor iets. Aangezien echter ook hier voor voldoende stabiliteits- en beveiligingsfuncties moet worden gezorgd, ligt de prijs in de meeste gevallen tussen de 500 EUR en 1.000 EUR.

plastic huizenprijzen

Deuren naar een flatgebouw behoren tot de duurste

De prijzen voor voordeuren in appartementsgebouwen zijn daarentegen aanzienlijk hoger. Plastic is hier inderdaad het meest kosteneffectieve materiaal, maar zelfs met de eenvoudigste ontwerpen in een zeer smalle breedte zul je meestal rekening moeten houden met kosten van 1.200 euro tot 1.500 euro.

Grotere deuren met extra zijglaselementen kunnen dan aanzienlijk duurder zijn. Men mag de extra, vaak hoge kosten voor een sluitsysteem niet vergeten als dat nodig is.

Prijsvoorbeelden uit de praktijk

Deurtypeuitvoeringprijs
Voordeur (hoofdingang)5-punts vergrendeling, naamloos product800 EUR
Voordeur (hoofdingang)Designversie, roestvrijstalen handgreep1.260 EUR
Voordeur (hoofdingang)Duitse merkfabrikant, RC-2 certificering (inbraakbeveiliging), designuitvoering met helder glas, slagregendicht, thermisch gescheiden dorpel1.930 EUR
Zij-ingangsdeurRC2 gecertificeerd (inbraakbeveiliging)710 EUR
Zij-ingangsdeurzonder certificering, eenvoudig ontwerp350 EUR
Toegangsdeur van flatgebouwGespleten glas, zijbeglazing, eenvoudig ontwerp, totale deurbreedte 140 cm1.660 EUR

Dit zijn natuurlijk slechts individuele prijsvoorbeelden uit verschillende bronnen. De prijzen voor individuele deurmodellen kunnen in de praktijk ook aanzienlijk variëren.

Vraag: Waar hangen de kosten van een kunststof voordeur in de praktijk van af? Kunt u dat zelfs precies aangeven?

Kostentracker-expert: in het algemeen hebben huisdeuren een aantal factoren:

  • de vereiste deurbreedte
  • of het nu een naamloze deur is of een voordeur van de merkfabrikant
  • Constructiekenmerken met betrekking tot thermische isolatie
  • Constructiekenmerken met betrekking tot inbraakbeveiliging

en de behaalde inbraakbeschermingsklasse

  • algemeen ontwerp en uitrustingskenmerken
  • het ontwerp van de deur
  • de kwaliteit van het slot en de slotcilinder
plastic huizenprijzen

Zorg ervoor dat huisdeuren goed geïsoleerd zijn

Omdat er een zeer grote variëteit aan beslag voor huisdeuren is, zijn individuele kenmerken niet altijd direct doorslaggevend voor de prijs. Een deur met betere thermische isolatie-eigenschappen en een lagere Ud-waarde kan aanzienlijk duurder zijn dan een deur met slechtere thermische isolatie-eigenschappen - maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Uiteindelijk telt de som van alle factoren altijd mee voor de prijs - het is vaak moeilijk om de prijs te bepalen op basis van individuele kenmerken.

Vraag: Een hogere deurbreedte betekent ook een hogere prijs?

Kostentracker-expert: als het hetzelfde, bredere model is, dan wel. Net als bij alle andere factoren betekent dit niet dat deuren met een grotere deurbreedte altijd duurder zijn dan alle deuren die minder breed zijn.

standaardafmetingen spelen hier echter een grote rol. Iedereen die een deur nodig heeft die afwijkt van de gebruikelijke afmetingen, moet doorgaans rekening houden met aanzienlijk hogere kosten, meestal vanaf 1.000 EUR. In dit geval zijn maatwerkproducten nodig en dat is natuurlijk veel duurder.

Vraag: Hoe belangrijk zijn inbraakwerende deuren? En hoe beïnvloedt dit de prijs in de praktijk?

Experts in kostentracering: voor huisdeuren in eengezinswoningen wordt over het algemeen geadviseerd om te zorgen voor een geschikte inbraakbeschermingsklasse. Klasse RC 2 is in de regel de minimumvereiste - dit geldt ook voor zijdeuren. Dergelijke deuren zijn al verkrijgbaar in de gebruikelijke prijscategorieën.

In sommige gevallen kan er echter een groter risico zijn op inbraakpogingen, bijvoorbeeld als een deur zo is geplaatst dat deze van buitenaf moeilijk te zien is. Dan is een hogere inbraakbeschermingsklasse zinvol zodat inbrekers het niet gemakkelijk hebben omdat ze in alle rust kunnen werken. Dit kan dan inbraakbeschermingsklasse RC 3 of zelfs hoger zijn.

De kosten voor dergelijke deuren zijn dan al snel beduidend hoger - voor een zijdeur met klasse RC 3 moet u vaak 1.000 EUR of zelfs 1.500 EUR rekenen. Bij inbraakbeveiliging gaat het niet alleen om het deurblad, maar altijd om de totale constructie met al zijn eigenschappen. Om deze reden stijgen de prijzen in hogere klassen dan snel.