Kurkvloer: welke kosten moet je verwachten?

kurkvloer kosten

Kurkvloeren zijn de laatste jaren (weer) erg in de trend. Net als hout is kurk een puur natuurlijk materiaal, maar in tegenstelling tot houten vloeren is het veel onderhoudsvriendelijker en absorbeert het ook beter geluid. In ons interview bespreken we met de cost tracker experts welke kosten te verwachten zijn voor een kurkvloer en waar de kosten per m² van afhangen.

Vraag: Wat kost een kurkvloer?

Kostentracker-expert: dat hangt enerzijds af van de geselecteerde kurkkwaliteit en type afwerking, en anderzijds van de legmethode en de bestaande ondervloer.

kurkvloer kosten

Kurkvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten.

U kunt zowel kurktegels als kurkparket krijgen voor zwevende plaatsing van ongeveer 15 EUR per m² tot 20 EUR per m², maar de prijzen kunnen oplopen tot 70 EUR per m², afhankelijk van het ontwerp en de kwaliteit. Voor de plaatsing moet u tussen ongeveer 25 EUR per m² en 60 EUR per m² rekenen.

Allereerst een voorbeeld van kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

In onze hal van 6 m² en de woonkamer van 32 m² hebben we een kurkvloer gelegd. Wij kiezen voor een zwevende vloerbedekking in een kostenbesparende kwaliteit die wij door een gespecialiseerd bedrijf laten leggen.

Postprijs
Vloermateriaal (38 m² plus afval)1.080 EUR
Dampscherm105 EUR
Volledige installatiekosten inclusief voorbereiding van de ondergrond1.210 EUR
Plinten210 EUR
totale prijs2.605 EUR
Kosten per m²68,55 EUR per m² inclusief plaatsing

De hier getoonde kosten hebben betrekking op het leggen van een bepaald kurkparket in individuele kwaliteit door één gespecialiseerd bedrijf. Zowel de kosten voor de kurkbekleding als de legkosten kunnen in andere gevallen aanzienlijk verschillen.

Vraag: Wat is de prijsklasse voor een kurkvloer?

Kostentracker-expert: eerst moet een onderscheid worden gemaakt tussen materiaalkosten en arbeidskosten.

Materiaalkosten kurkvloer

kurkvloer kosten

Kurkentegels zijn goedkoper dan kurkparket.

Als het om kurkvloeren gaat, kan je kiezen tussen kurkparket voor zwevend leggen en verlijmde kurktegels. Kurkparket kost tussen ongeveer 20 EUR per m² en tot 70 EUR per m², afhankelijk van de kwaliteit van de kurk. Kurkentegels kosten tussen ongeveer 15 EUR per m² en 50 EUR per m². Ook hier hangt de prijs vooral af van de kurkkwaliteit.

Kurkpanelen kunnen reeds geseald worden gekocht (lage meerkosten in vergelijking met niet-geseald materiaal), als alternatief kan de afgewerkte vloer ook volledig geseald worden, waarvoor echter bij het leggen extra kosten te verwachten zijn (meestal tussen 5 EUR per m² en 10 EUR per m²).

Bijkomende materialen die bij het leggen nog nodig zijn, zijn een dampscherm en, in het geval van de verlijmde variant, een extra primer en eventueel een plamuur om oneffenheden op de ondervloer te compenseren. Er zijn ook lijm en voegmiddel.

De kosten van de dampremmende laag kunnen ruwweg worden geschat op ongeveer 1 EUR per m² tot 5 EUR per m², primer, lijm en voegmiddel kosten ongeveer 50 EUR tot 100 EUR per kamer .

Installatiekosten

kurkvloer kosten

Ook voor kurkvloeren zijn er diverse legmogelijkheden.

In het geval van de verlijmde variant kan vooraf een complexe voorbereiding van problematische ondergronden nodig zijn. Dit kan in individuele gevallen tot hoge kosten leiden, zeker als de ondergrond volledig geëgaliseerd moet worden. Dit kan tussen de € 30, - per m² en € 40, - per m² kosten.

Het leggen van de kurkbekleding op een vlakke ondergrond kost meestal tussen ongeveer 25 EUR per m² en 60 EUR per m². De montage-inspanning is bij de verlijmde variant iets hoger waardoor de veelal wat lagere materiaalprijzen worden gecompenseerd. Ook bij het voorbereiden van de ondergrond moet u bij het verlijmen van een kurkvloer voorzichtiger te werk gaan dan bij de zwevende versie.

Voor de plinten (die vaak over het hoofd worden gezien), kunt u in de meeste gevallen een geschatte kostprijs van ongeveer 3 EUR per m² tot 5 EUR per m² vloeroppervlak berekenen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van een kurkvloer afhankelijk?

Kostentracker-expert: de sleutel hier is:

  • of de kurkvloer zwevend of verlijmd wordt gelegd (ander materiaal)
  • welke kurkkwaliteit is gekozen voor het materiaal (materiaalprijs)
  • welke ondergrondvoorbereiding moet worden uitgevoerd
  • de prijsstelling van het uitvoerende bedrijf (arbeidskosten)

De totale kosten van een kurkvloer kunnen aanzienlijk zijn. Met name bij de zwevende plaatsing is het heel goed mogelijk om deze zelf te leggen, bij de verlijmde variant dient u wat vakmanschap en ervaring mee te nemen. Dit scheelt echter de hoge arbeidskosten bij het leggen.