Elektriciteitskosten per kWh: wat zijn de kosten?

kwh kosten

De elektriciteitsprijzen in Duitsland zijn niet alleen bijzonder hoog in vergelijking met andere EU-landen, ze zijn ook erg verwarrend. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit wat 1 kWh eigenlijk kost.

Vraag: Wat kost 1 kWh?

Kostentracker-expert: daar is geen algemeen antwoord op. De kosten per kWh voor de consument zijn altijd afhankelijk van welk stroomtarief hij heeft gekozen, welk verbruik hij heeft en bij welke aanbieder hij stroom krijgt.

Men moet eerst onderscheid maken tussen:

  • de elektriciteitsprijs op de beurs
  • de elektriciteitsprijs voor particuliere huishoudens met gemiddeld verbruik
  • de elektriciteitsprijs voor particuliere huishoudens met speciale tarieven
  • de elektriciteitsprijs voor elektriciteit uit uw eigen fotovoltaïsche installatie (eigen opwekkingskosten elektriciteit)

De elektriciteitsprijs op de beurs is de prijs die elektriciteitsafnemers moeten betalen op de internationale elektriciteitsmarkten. Deze kWh-prijs speelt voor de particuliere consument slechts een ondergeschikte rol.

kwh kosten

Elektriciteitsprijzen fluctueren soms aanzienlijk

De prijzen op de elektriciteitsmarkt schommelden de laatste jaren erg sterk, sinds het dieptepunt van iets meer dan 0,02 EUR per kWh in 2016 en een maximum van iets meer dan 0,05 EUR per kWh tegen het einde van In 2018, zijn momenteel tussen 0,03 EUR per kWh en 0,04 EUR per kWh. Zoals eerder vermeld geldt deze elektriciteitsprijs alleen voor institutionele elektriciteitsafnemers (zoals elektriciteitsleveranciers).

Voor het privéhuishouden met gemiddeld verbruik bedraagt ​​de elektriciteitsprijs - afhankelijk van het gekozen tarief en de gekozen provider - 0,30 EUR per kWh. Tariefvoordelen en wisselende aanbieder kunnen gemiddeld 1 - 3 cent per kWh besparen.

Als je een zogenaamd low load tarief hanteert, betaal je beduidend minder voor de kWh. In Duitsland kosten laaglasttarieven gemiddeld ongeveer EUR 0,20 per kWh. Ze worden ook aangeboden als "warmtepomptarief", "nachtstroom" of "nachtopslagverwarmingstarief".

Zelfs met zelf opgewekte elektriciteit uit het fotovoltaïsche systeem, moet rekening worden gehouden met de opwekkingskosten. Fotovoltaïsche elektriciteit wordt altijd als "gratis" geadverteerd, maar als je alle kostenfactoren (aankoop, onderhoud en verzekering van het systeem, inkomstenbelasting zelfs voor elektriciteit die je zelf gebruikt) meetelt, leert de ervaring dat de productiekosten EUR 0,08 per kWh tot 0,012 EUR per kWh. Als een elektriciteitsopslagsysteem ook wordt gebruikt voor eigen verbruik, moet ook rekening worden gehouden met de kosten. Met moderne elektriciteitsopslagsystemen kan men uitgaan van ongeveer 0,17 EUR per kWh tot 0,22 EUR per kWh aan extra kosten voor elektriciteitsopslag.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk - calculator voor elektriciteitskosten

Een eengezinswoning heeft een elektriciteitsbehoefte van 6.500 kWh per jaar voor een warmtepomp. In onderstaande tabel zijn de kosten per kWh en het effect in verschillende situaties weergegeven.

Type stroomKosten per kWhTotale kosten voor de warmtepomp per jaar
Normale stroom0,295 EUR per kWh€ 1.917,50 per jaar voor de warmtepomp
Laag belastingtarief0,19 EUR per kWh1.235 euro per jaar voor de warmtepomp
Fotovoltaïsche installatie met directe recycling (er vindt geen opslag plaats)0,11 EUR per kWh715 EUR per jaar voor de warmtepomp
Fotovoltaïsche installatie met aangesloten elektriciteitsopslag (tussentijdse opslag van de opgewekte elektriciteit voor verbruik)0,29 EUR per kWh1.885 EUR per jaar voor de warmtepomp

Dit is slechts een voorbeeld van een enkele kosten voor een specifiek individueel geval. De kosten in andere gevallen kunnen variëren.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor kWh in particuliere huishoudens afhankelijk?

kwh kosten

Elektriciteitsprijzen zijn afhankelijk van verschillende factoren

Cost tracker expert: De elektriciteitsprijs per kWh is afhankelijk van:

  • de basisprijs (afhankelijk van het geselecteerde tarief en provider)
  • de zogenaamde loonprijs (kosten per verbruikte kWh, ook afhankelijk van het gekozen tarief en provider)

De elektriciteitsprijs wordt bepaald door:

  • Belastingen, invoerrechten en heffingen (ongeveer 50% van de kosten, afhankelijk van wettelijke vereisten)
  • Netwerkkosten (circa 25% van de kosten, afhankelijk van de wettelijke vereisten en de inspanning van de elektriciteitsleverancier
  • Stroomopwekkingskosten (ongeveer 20% - 25% van de kosten, afhankelijk van de elektriciteitsproducent)

Dus bijna de helft van de elektriciteitskosten komt voor rekening van de staatskosten. De politiek heeft een grote invloed op de prijs van elektriciteit.

Vraag: Welke invloed heeft het elektriciteitstarief op de kosten voor 1 kWh?

Kostentracker-expert: de basis- en loonprijs bepalen uiteindelijk de elektriciteitskosten.

Bij een hoog verbruik kan gekozen worden voor een tarief met een iets hogere basisprijs maar een lagere energieprijs. Omgekeerd is een hogere consumptieprijs en een lagere basisprijs vaak de moeite waard als de consumptie in het huishouden maar laag is.

Dat is een kwestie van tariefoptimalisatie voor het gegeven, individuele verbruik. Als de elektriciteitsleverancier verandert, worden de net- en lijnkosten betaald aan de basisleverancier, maar de kosten per kWh worden betaald aan de geselecteerde provider.

Vraag: Welke andere soorten stroom zijn er?

Cost tracker expert: op campings en andere aanbieders van elektrische energie worden vaak aanzienlijk hogere prijzen in rekening gebracht. Dit kan oplopen tot € 1,00 per kWh. Openbare laadpalen zijn ook vaak duurder dan huishoudelijke elektriciteit.

Indien bij het bouwen van een woning gebruik wordt gemaakt van bouwelektriciteit, moet ook voor de kWh rekening worden gehouden met een hogere elektriciteitsprijs.