L-betonblokken: deze prijzen moet je verwachten

l betonblok prijs

L-betonblokken worden niet alleen gebruikt in gemeenschappelijke ruimtes: ze zijn ook een zeer goede optie in de moestuin om hellingen te bevestigen of om bloembedden te omzomen. In een interview legt de cost tracker expert uitgebreid uit met welke kosten je rekening moet houden met L-stenen.

Vraag: Hoe worden L-betonblokken gebruikt?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk altijd af van waarvoor u het gebruikt.

Over het algemeen worden L-betonblokken echter meestal op een fundering van mager beton en een grindbed geplaatst. Bij het bevestigen van taluds is een isolatielaag van bitumenplaat en drainage vereist.

Bij het plaatsen van L-betonblokken zijn er soms aanzienlijke kosten die verder gaan dan de kosten van de blokken. Hier dient u bij het aanpakken van een project altijd rekening mee te houden, zeker als u L-stenen door de landschapsarchitect wilt laten zetten.

Vraag: Wat kosten L-stenen in het algemeen?

l betonblok prijs

De prijzen voor L-stenen variëren afhankelijk van het formaat

Kostentracker-expert: het is in het algemeen moeilijk te zeggen. Zoals bij alle prefabbetondelen, zijn de kosten van L-bricks in grote mate afhankelijk van de grootte van de stenen.

Met lengte, breedte en hoogte in het bereik van ongeveer 20 cm - 40 cm, d.w.z. voor stenen van klein formaat, kan men over het algemeen prijzen aannemen in het bereik van ongeveer 5 tot 10 euro per steen.

Voor stenen in het gebied van 100 cm x 50 cm x 40 cm moet u prijzen verwachten van van 20 EUR tot 25 EUR.

Om de prijzen te verduidelijken, enkele prijsvoorbeelden van retailers:

Steenmaat L betonblokprijs
30 cm x 20 cm x 40 cmongeveer EUR 5 tot EUR 6 per steen
60 cm x 40 cm x 40 cmongeveer 9 EUR tot 10 EUR per steen
80 cm x 40 cm x 40 cmongeveer 16 EUR tot 17 EUR per steen

Dit zijn natuurlijk slechts grove richtlijnen. Werkelijke prijzen bij bouwmaterialenhandelaars kunnen ook licht afwijken van deze gegevens.

De vermelde prijzen zijn brutoprijzen, d.w.z. prijzen die al inclusief de wettelijke btw zijn. De prijzen zijn alleen geldig voor ongewapende L-stenen in smalle steendikte.

Bij deze prijzen moeten mogelijk bezorgkosten worden opgeteld.

Vraag: Waar hangen de prijzen voor L-stenen in de praktijk van af?

Kostentracker-expert: het formaat is vooral bepalend voor de kosten, maar ook voor andere factoren. Als u de prijs van L-stenen wilt bepalen, moet u rekening houden met de volgende factoren:

  • de afmetingen van de steen
  • de wapening van de steen (gewapende stenen zijn aanzienlijk duurder) en de respectievelijke belastingsklasse
  • de kleur van de steen
  • de uitvoering van de steen (bv. zichtbeton)
  • mogelijk de kwaliteit van het beton (alleen voor grotere formaten)

Al deze factoren moeten in overweging worden genomen als het gaat om de prijs van betonblokken.

Vraag: In hoeverre beïnvloeden de afmetingen de kosten van L-betonblokken?

l betonblok prijs

Versterkte L-stenen zijn aanzienlijk duurder

Kostentracker-expert: onze prijsvoorbeelden laten al zien dat grotere formaten de prijs kunnen verhogen. Als het echter om L-stenen voor privétuinen gaat, zijn de prijzen over het algemeen redelijk.

De lengte bij het werken met L-betonblokken wordt meestal berekend op basis van lopende meters - als de standaardbreedte van L-betonblokken is vastgesteld op 40 cm, dan zijn altijd 2,5 stenen nodig voor een meter looplengte. Op deze manier kun je ook meterprijzen voor de stenen voor een bepaalde hoogte en diepte berekenen.

Vraag: Zijn versterkte stenen duurder dan niet-versterkte stenen?

Kostentracker-expert: ja, aanzienlijk duurder. Ze hoeven echter alleen te worden gebruikt waar hoge statische belastingen moeten worden overgedragen.

In dit geval worden ze meestal niet langer L-betonblokken genoemd, maar als steunbeugels. Met een hoogte van 60 cm kost een gewapend L-betonblok met een lengte van 40 cm ongeveer 40 EUR. Om kostenredenen mogen gewapende L-betonblokken eigenlijk alleen worden gebruikt waar ze absoluut noodzakelijk zijn.

Vraag: Waar moet u nog meer rekening mee houden in termen van kosten?

Kostentracker-expert: het is belangrijk op te merken dat L-betonblokken zwaar zijn. Als je meerdere stenen bestelt in plaats van ze zelf op te halen, moet je rekening houden met hoge bezorgkosten.

Zelfs de kleinste steen in onze prijsvoorbeelden weegt al meer dan 30 kg, dus hij kan bijna met de hand worden gezet en over de bouwplaats worden vervoerd. Grotere steenformaten, ongeveer een meter lang, kunnen dan alleen machinaal bewerkt worden. Dit kan resulteren in aanzienlijk hogere kosten dan nodig zou zijn bij handmatige verwerking.

Bovendien moet u er bij het kopen van meerdere stenen altijd voor zorgen dat er staffelprijzen zijn voor uw eigen gewenste steenmaat. Met dergelijke staffelprijzen kunt u vaak gemakkelijk tot 10% op de kosten of meer besparen. Dit is zelfs bij bouwmarkten vaak het geval.

U kunt echter voor dergelijke bestellingen verzendkosten verwachten van 100 EUR of zelfs meer. In individuele gevallen moet u altijd de kosten van de stenen vergelijken met de bezorgkosten als u op zoek bent naar een goedkope aanbieding.