L-stenen - wat zijn de kosten?

l-stenen-kosten

Nergens in de hele GaLa-constructie zou je ze kunnen voorstellen zonder: Betonblokken en vooral L-blokken. De cost tracker-expert legt in een interview uitgebreid uit wat dergelijke stenen kunnen kosten en welke prijsverschillen er zijn.

Vraag: Waar worden overal L-stenen gebruikt?

Kostentracker-expert: de mogelijke toepassingen van deze betonblokken zijn ongelooflijk divers. Ze worden niet alleen gebruikt in gemeentelijke bouwprojecten, maar ook in normale landschapsarchitectuur, dus ook in particuliere tuinontwerpen.

In de regel worden ze op een betonnen fundering geplaatst, die op zijn beurt op een ondergrond van grind rust.

Hiermee kunnen (zeer lage) grenswallen of randafscheidingen gemaakt worden, verharde of grindpaden kunnen ook worden omzoomd met L-stenen, al worden in de praktijk hier vaak de makkelijkere boordstenen gebruikt.

L-stenen kunnen ook worden gebruikt om terrassen of bloembedden in te kaderen of om oevers te beveiligen. In het laatste geval moet bij verhuizing echter voor voldoende waterafvoer worden gezorgd.

Ook kunt u hem gebruiken voor uw eigen bouwprojecten in de tuin, bijvoorbeeld om er een stabiele betonnen tuintafel op te zetten of om een ​​windschermmuur te bouwen voor buiten zitten in de tuin. U moet echter op het hoge gewicht van de stenen letten - zelfs van relatief kleine afmetingen kunt u ze nauwelijks verplaatsen zonder machines te gebruiken.

Om deze reden kan het zetten van L-stenen door de landschapsarchitect vaak behoorlijk duur zijn, als het gebruik van machines op moeilijk bereikbare plaatsen erg complex wordt, lopen de kosten voor het zetten van de L-stenen snel op.

Vraag: Hoeveel kosten L-stenen als bouwmateriaal voor de tuin?

l-stenen-kosten

L-stenen worden bijvoorbeeld gebruikt om perken te begrenzen

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk van veel dingen af, inclusief de grootte en het exacte ontwerp.

Voor kleinere formaten kunt u doorgaans uitgaan van kosten tussen ongeveer 5 EUR tot 10 EUR per steen - we hebben het over afmetingen van ongeveer 20 cm tot 40 cm.

Met een steenlengte van 100 cm stijgt de prijs meestal tot ongeveer 20 tot 25 EUR per steen - nog afgezien van het feit dat dergelijke stenen vrij moeilijk te vervoeren zijn. Hiervoor zijn in ieder geval meerdere sterke mensen nodig.

Enkele prijsvoorbeelden voor afwijkende steenafmetingen uit de praktijk

Stone formaatprijs
80 cm x 40 cm x 40 cm16 EUR
60 cm x 40 cm x 40 cm9,50 EUR
30 cm x 20 cm x 40 cm6 EUR

Dit zijn natuurlijk slechts enkele willekeurig gekozen voorbeelden van individuele dealers. Ze illustreren echter al duidelijk het prijsverschil voor verschillende formaten.

In de praktijk kunnen deze prijzen natuurlijk een beetje variëren van dealer tot dealer en afhankelijk van de afgenomen hoeveelheid.

Overigens zijn de vermelde prijzen brutoprijzen (dus voor eindverbruikers, inclusief wettelijke BTW). Alle genoemde stenen zijn ongewapend, wat in wezen overeenkomt met het gebruikelijke ontwerp voor de privésector.

Vraag: Waarvan zijn de totale kosten van L-stenen afhankelijk? Alleen het formaat?

Kostentracker-expert: Nee.
Over het algemeen is de prijs afhankelijk van de volgende factoren:

  • de afmetingen van de steen
  • of de steen al dan niet versterkt is (belastingsklasse)
  • de kleur van de steen
  • de bijzondere vormgeving van de L-steen (bijvoorbeeld in zichtbetonlook)
  • af en toe ook volgens de betonkwaliteit, zeker bij grotere formaten, die ook in de gemeentelijke bouw worden toegepast

Het is dus niet alleen het steenformaat dat telt voor de prijs, maar ook tal van andere designkenmerken.

In de praktijk zou je dan bezorgkosten voor de stenen moeten rekenen bij het kopen ervan (zelfs je kunt maar heel kleine hoeveelheden kleine stenen vervoeren).

Vraag: Hoe zet je de "runlengte" om in stenen?

Kostentracker expert: voor de meeste stenen is de standaard breedte 40 cm, voor grotere stenen 100 cm.

Dit betekent dat er geen probleem is: bij kleinere formaten zijn altijd 2,5 stenen nodig per strekkende meter, bij grotere stenen altijd één steen per strekkende meter.

Dit maakt het berekenen, zeker op professioneel gebied, gemakkelijker - u kunt ook rekenen op lopende meters voor een bepaalde, vaste steenhoogte en steendiepte.

Vraag: Wat is het verschil tussen L-stenen en "steunbeugels"?

l-stenen-kosten

Steunbeugels zijn resistenter dan L-stenen

Kostentracker-expert: blokken van gewapend beton worden steunbeugels genoemd. Ze zijn gemaakt van gewapend beton en zijn onderverdeeld in verschillende belastingsklassen, afhankelijk van de belastingen die ze kunnen weerstaan.

Steunbeugels zijn aanzienlijk duurder dan de gebruikelijke, ongewapende betonblokken. Zelfs in een relatief lage belastingsklasse kost een steunbeugel van 40 cm x 60 cm x 40 cm ruim 40 EUR.

Als je dat vergelijkt met de bovenstaande kostenvoorbeelden voor ongewapende stenen, zie je het verschil.

Vraag: Waar moet je op letten bij de levering van L-stenen?

Kostentracker-expert: Allereerst moet u uw behoeften altijd precies van tevoren berekenen - elke steen kost moeite en niemand heeft hier echt teveel stenen nodig.

Als het om verzendkosten gaat, moet u in veel gevallen ruim 100 EUR verwachten - een vergelijking van niet alleen de steenprijzen, maar ook van de verzendkosten van bouwmaterialenhandelaar naar bouwmaterialenhandelaar is meestal ook de moeite waard.

Zorg er bij grotere bestellingen altijd voor dat individuele winkeliers geen bulkprijzen aanbieden - in de praktijk kan dit al snel een korting tot 10% opleveren. Dit kan u helpen om een ​​deel van de dure bezorgkosten te dekken.

Natuurlijk moet u altijd zorgen voor een manier om de stenen naar de woning te kunnen vervoeren wanneer ze "aan de stoeprand worden afgeleverd". In de ware zin van het woord is dit vaak moeilijker dan u in eerste instantie misschien denkt.