De hemelbekleding opnieuw laden - wat zijn de kosten?

kosten van het hebben van een dakbedekking

Vooral bij oudere voertuigen is de hemelbekleding vaak zwaar beschadigd: brandplekken, vuil of zelfs een op sommige plaatsen hangend dak. Een hemelbekleding is voor veel oudere types vaak niet meer als reserveonderdeel leverbaar. In dit geval blijft alleen de bekleding over. We vroegen de experts van de kostentracker in ons interview hoeveel dat kost.

Vraag: Wat zijn de kosten voor het opnieuw bekleden van de hemelbekleding?

Kostentracker-expert: dat kan van geval tot geval heel anders zijn en hangt ook af van met welk bedrijf of vakman je de lucht bedekt hebt.

kosten van het hebben van een dakbedekking
Zadelmakers rekenen voor de aankoop volgens het respectievelijke uurloon.

Zadelmakers, die de juiste vakmensen zijn voor zo'n taak, berekenen hun werkprestaties meestal in uren, voor het uur moet u in de meeste gevallen tussen 50 EUR en 60 EUR berekenen.

De hoeveelheid werk die de individuele zadelmaker voor het werk schat, kan echter van bedrijf tot bedrijf sterk verschillen. De meeste aanbiedingen - inclusief materiaal - zullen tussen de ongeveer 250 EUR en 500 EUR liggen wanneer de lucht al is verwijderd en overgebracht voor een nieuwe.

In individuele gevallen kan dit hoger of lager zijn - doorslaggevend is altijd hoeveel de individuele vakman schat voor zijn werk.

kosten van het hebben van een dakbedekking
Voordat u het aanschaft, moet u weten of er ergens een vervangend onderdeel beschikbaar is.

Voordat u overweegt een nieuwe aan te schaffen, moet u zeker nagaan of er nog een hemelbekleding voor uw eigen auto als reserveonderdeel verkrijgbaar is. Voor veel soorten voertuigen zijn de kosten van een reserveonderdeel vaak goedkoper dan de stoffeerder ervoor zou moeten betalen. Voor veel kleine auto's kan dit variëren tussen de 200 EUR en 300 EUR, zelfs bij veel luxemerken zoals BMW en Mercedes hoef je vaak maar iets meer dan 500 EUR te rekenen. Een nieuwe hemelbekleding als reserveonderdeel is - indien beschikbaar - een veel betere oplossing dan deze te bedekken met een nieuwe.

Indien nodig kunt u op het autokerkhof nog een intacte en strak ogende hemelbekleding voor uw eigen model vinden, die u misschien alleen hoeft te reinigen. De kosten zijn dan natuurlijk meestal erg laag.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben onze reeds licht beschadigde hemelbekleding van onze oude BMW opnieuw gestoffeerd door een zadelmaker. De hemelbekleding die we al hebben verwijderd, brengen we naar de zadelmaker en halen hem daar weer op.

Postprijs
Materiaalkosten voor de gewenste referentie72 EUR
Werkprestatie (4,5 uur)234 EUR
Totale kosten van materiaal en arbeid306 EUR

De hier getoonde kosten zijn alleen van toepassing op de werkzaamheden uitgevoerd door een ambachtelijk bedrijf en zeer specifieke werkzaamheden en bepaalde gebruikte materialen. De kosten van andere vakmensen kunnen aanzienlijk verschillen, zelfs voor vergelijkbare diensten.

Vraag: Wat bepaalt de kosten voor het opnieuw bekleden van een hemelbekleding?

kosten van het hebben van een dakbedekking
De inkoopkosten zijn afhankelijk van meerdere factoren.

Kostentracker-expert: het volgende is doorslaggevend:

  • welk ambachtelijk bedrijf te huren
  • welk referentiemateriaal moet worden gebruikt (materiaalprijs)
  • hoe groot de hemelbekleding is
  • hoeveel werk de zadelmaker moet doen met de nieuwe bekleding
  • of de hemelbekleding ook moet worden gemonteerd en verwijderd (mogelijk aanzienlijke extra tijdsbesteding mogelijk)

Voordat u de bestelling plaatst, moet u zeker verschillende aanbiedingen krijgen. In dit geval liggen de aanbiedingen van individuele ambachtelijke bedrijven vaak ver uit elkaar. Veel zadelmakers accepteren zo'n bestelling misschien niet eens.

Vraag: Kunt u uw hemelbekleding zelf bedekken?

kosten van het hebben van een dakbedekking
Met een beetje vaardigheid kun je er zelf naar verwijzen.

Kostentracker-expert: in principe is dit natuurlijk mogelijk, maar je moet wel wat vaardigheid meenemen. Bovenal is het belangrijk om zo dun mogelijke stoffen te gebruiken, omdat te dikke stoffen vaak niet netjes over het vormdeel kunnen worden gespannen.

Montage en demontage van de hemelbekleding kan bij sommige typen voertuigen een beetje lastig zijn, vooral de bevestigingsclips voor de hemelbekleding moeten vaak volledig worden vervangen bij het opnieuw monteren.

De kosten zijn natuurlijk erg bescheiden als de lucht door uzelf wordt gedekt - in de meeste gevallen blijven de materiaalkosten onder de 100 EUR zelfs met goede stoffen.