Een nieuwe bankstoffering: welke kosten mag je verwachten?

bank-nieuwe-dekking-kosten

Een bank is vaak niet zomaar een meubelstuk, maar groeit met de jaren aan je mee. De hoes vertoont na verloop van tijd nog steeds gebruikssporen en wordt lelijk. De kostentracker-expert legt in ons interview uit wat het kan kosten om een ​​nieuwe bank te verplaatsen.

Vraag: Wat zijn de redenen om een ​​bank opnieuw te laten bekleden?

Kostentracker-expert: de meest voorkomende reden waarom mensen een nieuwe hoes op de bank willen, is meestal vuil dat niet meer kan worden verwijderd of schade aan het stofoppervlak. Vaak is de bank versleten of heeft hij andere gebruikssporen waar zeker mee gerepareerd kan worden.

Ten tweede is er vaak nog een andere reden waarom de oude hoes van de favoriete bank nauwelijks wil matchen met het nieuwe kamerontwerp, maar je wilt de bank niet weggeven. Gooien in bijpassende kleuren zijn hiervoor een optie, maar ze zien er niet altijd aantrekkelijk uit - en het kost ook veel moeite.

Bij oudere, waardevolle of zeer hoogwaardige meubels krijg je vaak niets vergelijkbaars of moet je er veel geld voor betalen. Het weer herstellen van de oude bank lijkt hier de verstandiger optie. Dit geldt vooral voor echt antiek.

Wil je de gebruikssporen uitwissen en een oude bank optisch transformeren in een nieuwe, dan kan dat met een nieuwe hoes. Hiervoor moet men echter aanzienlijke kosten verwachten.

Vraag: Hoeveel kost het om een ​​bank opnieuw te bedekken?

bank-nieuwe-dekking-kosten

Een bank laten maken door een professional kost meestal minimaal € 1000, -

Kostentracker-expert: het is onmogelijk in algemene termen te zeggen. Dat hangt zowel af van de bank als van de gekozen stof die je voor de hoes wilt gebruiken. Er zijn ook een paar andere factoren.

Maar in de regel krijgt u, zelfs in het beste geval, nauwelijks kosten onder de 800 - 1.000 EUR als u een stoffeerder huurt.

Bij het stofferen komt veel handmatig werk kijken en is er veel werktijd nodig. Met een driezitsbank waar nog relatief gemakkelijk mee gewerkt kan worden, moet je doorgaans rekenen op zo'n 15-25 uur werktijd.

Bij complex werk, zoals het bevestigen van koorden of pijlen, kan dit aanzienlijk meer zijn. Als je ook opnieuw moet stofferen, is er ook meer werktijd.

Bij grote sets kunnen vele meters stof nodig zijn. Dit geldt met name wanneer stoffen met patronen worden gebruikt. Om het patroon later in balans te laten lijken, moet er veel worden geknipt en zit er veel afval in de stof.

Ook op het gebied van materialen worden de kosten vaak onderschat. Voordelige meubelstoffen zijn beschikbaar vanaf ongeveer 10 EUR per meter, maar een hoogwaardige meubelstof kost meestal vanaf ongeveer 70 EUR per meter. Zeer duurzame en resistente stoffen kunnen dan tot 180 EUR per meter kosten.

Gezien de hoge werkdruk en de hoge arbeidskosten die met de nieuwe stoffering gemoeid zijn, is het natuurlijk niet de moeite waard om inferieure kwaliteit stoffen te gebruiken. Een maatstaf voor de duurzaamheid van een stof is bijvoorbeeld de mate van slijtage die het kan weerstaan.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

Wij geven de stoffeerder de opdracht om een ​​oudere driezitsbank uit de jaren 70 opnieuw te bekleden. Tegelijkertijd wordt de bekleding opnieuw ontworpen (klassiek met paardenhaar en veren voor duurzaamheid). De stoffeerder bekijkt onze bank ter plaatse, pakt hem op en brengt hem volledig bedekt terug.

Postprijs
Bezichtiging, voorbespreking, materiaalkeuze0 EUR
Materiaalkosten voor stoffering en massieve meubelstof700 EUR
werkuren890 EUR
levering0 EUR
totale prijs1.590 EUR
bank-nieuwe-dekking-kosten

De arbeid is vaak duurder dan de materiaalkosten

Dit is natuurlijk maar een eenmalig kostenvoorbeeld dat van toepassing is op de nieuwe bekleding van een heel specifieke bank. De kosten van ander meubilair kunnen ook aanzienlijk variëren.

In ons kostenvoorbeeld zijn de kosten ook hoger omdat het specialistische bedrijf ook de bekleding moest herwerken. Voor een klassieke paardenhaar- en springveren-stoffering kunnen aanzienlijke meerkosten ontstaan.

Vraag: Van welke factoren hangt de prijs voor een nieuwe aankoop meestal af?

Kostentracker-expert: hier zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

  • de afmetingen van de bank en de constructie
  • de gekozen stof
  • of er ook een nieuwe stoffering moet plaatsvinden
  • de hoeveelheid werk die de stoffeerder met de stoffering te maken heeft

Dit alles kan alleen van geval tot geval worden beoordeeld - hoe hoog de kosten daadwerkelijk zijn, kan alleen worden bepaald na een directe kostenraming van de stoffeerder na een inspectie ter plaatse.

Vraag: Welke effecten heeft de geselecteerde stofkwaliteit op de prijs?

Kostentracker-expert: goede en duurzame stofkwaliteiten zijn alleen verkrijgbaar voor hogere prijzen. Met goedkope stoffen voor 10 EUR per meter tot 20 EUR per meter zul je zeker geen hoge duurzaamheid van de hoes bereiken.

Kosten van 50 EUR per meter tot 70 EUR per meter moeten zeker in aanmerking worden genomen voor een duurzame dekking. Dergelijke meubelstoffen gaan meestal tot 10 jaar mee, zelfs bij regelmatig gebruik, zonder echte tekenen van slijtage te vertonen.

Een maat voor de slijtvastheid van een stof is het aantal schuurcycli, die worden bepaald met de zogenaamde Martindale-methode:

SchuringstochtenGeschiktheid van de bekledingsstof voor
10.000Particulier huishouden, weinig gebruik
15.000Particulier huishouden, regelmatig gebruik
20.000Commerciële of openbare ruimtes, regelmatig gebruik
30.000Commerciële of openbare ruimtes, intensief gebruik
40.000Commerciële of openbare ruimtes, zeer intensief gebruik

Dit is echter slechts het absolute minimum voor slijtvastheid. Op een harde stoffering moet je in deze tafel ook ongeveer 1 trede hoger gaan dan op een zachte stoffering om dezelfde slijtvastheid te bereiken.

Ter vergelijking: de controlecentra van politie en reddingsdiensten hebben ten minste waarden van 200.000 tot 500.000 nodig voor de slijtvastheid van hun hoezen.

Stoffeerders hebben ook stoffen met waarden tot 100.000 of zelfs meer voor privégebruik. Hierdoor kan de duurzaamheid van een nieuwe meubelbekleding aanzienlijk worden verlengd, maar spelen ook andere stofkwaliteiten (vuilafstotend, makkelijk schoon te maken etc.) een belangrijke rol.

Naast stoffen kunnen natuurlijk ook andere materialen gebruikt worden voor de bekleding, zoals kunstleer of echt leer. Hier is het echter over het algemeen veel duurder dan bij stoffen hoezen.

Vraag: Hoeveel stof heb je nodig voor een bank?

bank-nieuwe-dekking-kosten

Houd bij het berekenen van de hoeveelheid stof rekening met de uitsteeksels

Kostentracker-expert: dat hangt sterk af van de vorm van de bank en de grootte.

In ieder geval moet het aan de stoffeerder worden overgelaten om de benodigde hoeveelheid stof te berekenen - hij heeft ervaring op dit gebied en kan meestal inschatten hoeveel meter stof er nodig is. Als je dat zelf probeert, schat je vaak te weinig in.

Het is ook belangrijk om duidelijk te maken of er prijsverschillen zijn in het uitgevoerde werk als je de stof zelf haalt (als de stoffeerder "vreemde stoffen" moet verwerken). Dit is in veel meubelwinkels het geval. Bij het kiezen van een stof moet u altijd vertrouwen op de aanbevelingen van de stoffeerder - in de regel kan hij de stofkwaliteiten veel beter beoordelen dan een leek, vooral als het om meubelstoffen gaat.

Vraag: Is het zelfs de moeite waard om in te trekken?

Kostentracker-expert: dat hangt altijd af van het specifieke individuele geval. Natuurlijk is het kopen van een nieuwe bank in veel gevallen aanzienlijk goedkoper dan het laten bekleden met een nieuwe bekleding. In veel meubelzaken kosten met name goedkope banken tegenwoordig maar een fractie van de prijs.

Maar bij een zeer hoogwaardige bank is de duurzaamheid natuurlijk niet te vergelijken met die van een goedkope bank uit de meubelzaak. Dit geldt natuurlijk nog meer voor antiek.

Stukken van hoge kwaliteit gaan vaak enkele decennia mee en kunnen dan keer op keer worden opgeknapt. De meubelstoffen van goedkope banken vallen na een aantal jaren gebruik vaak nog nauwelijks op.

Of een nieuwe verhuizing financieel lonend is, hangt vooral af van de waarde van het meubelstuk. Dat kan ook de ideale waarde zijn - bijvoorbeeld als u geen afstand wilt doen van een geliefd erfstuk en deze niet gewoon wilt vervangen door een nieuwe bank "van de plank".

Vraag: Kunt u uw bank niet zelf opnieuw bedekken?

bank-nieuwe-dekking-kosten

Zelf een bank opnieuw bekleden is een echte uitdaging

Experts in kostentracker: er is veel vaardigheid en ervaring nodig om een ​​redelijk goed resultaat te behalen. De meeste leken schatten de benodigde hoeveelheid materiaal niet in.

Het vervangen van de bekleding is ook moeilijk en vereist deskundigheid als men klassieke (en zeer duurzame) bekleding van paardenhaar en veren wil gebruiken. Moderne, eenvoudige stoffering gaat vaak veel minder lang mee en kan in de praktijk zeer snel slijten.

In termen van kosten zouden echter in ieder geval de hoge arbeidskosten voor de stoffeerder worden geëlimineerd. In ons kostenvoorbeeld was dat bijna 900 EUR of 56% van de totale prijs bij de stoffeerder, wat zou hebben bespaard.

Met de pure materiaalkosten zou u ongeveer dezelfde prijs krijgen als een middelmatige nieuwe bank, maar de meubelstof die u zelf had aangebracht, zou nog steeds van veel hogere kwaliteit zijn en veel langer meegaan.

Dus als je jezelf vertrouwt om opnieuw te stofferen (hiervoor zou je heel goed moeten kunnen naaien en een beetje vaardigheid moeten hebben), is het de moeite waard om oude meubels veel vaker opnieuw te stofferen.

Stoffering kan ook vernieuwd worden met PUR of koudschuim - PUR is de goedkopere, maar iets minder duurzame variant. Let er echter op dat u alleen schuim gebruikt met een densiteit (RG) van minimaal 35 - 40 en een druksterkte (SH) van minimaal 5,0. Hoe hoger de waarden, hoe stabieler en slijtvaster de bekleding. Tussen de stoffering en de hoes zit ook watten, die je ook nodig hebt.

Voor zeer sterke PUR-stoffering met een dikte van 5 cm die precies op maat is gemaakt, moet u rekenen vanaf ongeveer 40 EUR per m² inclusief stofferingwatten, voor koudschuim in solide kwaliteit is het vanaf ongeveer 50 EUR per m² strong>.