Klimop professioneel laten verwijderen: welke kosten zijn te verwachten?

Klimop-verwijder-kosten

Klimop aan de muur van het huis is best mooi om naar te kijken - en volgens sommigen dient het in een of ander geval ook als warmte- en weerbescherming voor de gevel. Maar als je van de eigenwijze en volhardende klimmer af wilt, kan dat behoorlijk tijdrovend zijn. In ons interview legt de cost tracker-expert uit wat een professionele verhuizing kan kosten.

Vraag: Wat zijn de kosten voor het professioneel verwijderen van klimop?

Cost tracker expert: dat hangt natuurlijk altijd af van de dikte van de vegetatie en de grootte van het betreffende gebied.

Klimop-verwijder-kosten

U kunt ook zelf klimop trimmen.

In principe moet je onderscheiden of het een kwestie is van het “kappen” van de klimop of het volledig verwijderen van de “restanten” (de zogenaamde aanhangende wortels). Hoewel je het gemakkelijk zelf kunt knippen met een snoeischaar, is het verwijderen van de wortels het echte probleem - en het dure deel van het werk.

De kosten zijn afhankelijk van het type substraat waarvan de hechtwortels verwijderd moeten worden. Er zijn verschillende opties beschikbaar voor professionele verwijdering:

 • mechanische verwijdering (afschrapen of afslijpen van de hechtwortels)
 • Vlammend (niet mogelijk bij houten wanden of brandbare inbouwmaterialen zoals ETICS)
 • Verwijderen met hogedrukreiniger (vaak onvoldoende, kans op beschadiging door te hoge waterdruk)
 • chemische verwijdering (niet altijd voldoende)

Welke methode wordt gebruikt, is altijd afhankelijk van de situatie en de gebruikte bouwmaterialen voor de betreffende woningmuur. In veel gevallen zal je de muur achteraf moeten renoveren. Harde ondergronden zoals leisteen maar ook hout maken mechanische verwijdering vaak gemakkelijker.

De kosten voor de verhuizing door het gespecialiseerde bedrijf zijn dan altijd afhankelijk van de gekozen methode en de hoeveelheid werk die daarbij komt kijken, die per geval afzonderlijk moet worden berekend. In elk geval moet u rekening houden met de steigerkosten voor de verhuizing - reken grofweg met 6 EUR per m² tot 12 EUR per m² geveloppervlak.

Verwijder klimop van gipsgevels

Klimop-verwijder-kosten

Het type verhuizing is altijd afhankelijk van de muur van de woning.

Bij gepleisterde en geverfde gevels is het zeer tijdrovend om de lijmwortels die na het doorsnijden van de gevel achterblijven te verwijderen. Ze blijven steken in de kleinste scheurtjes en uitsteeksels en zijn daar buitengewoon moeilijk te verwijderen.

Bij het verwijderen van reeds opgetreden gipsschade is het vaak nodig om de gevel opnieuw te schilderen of zelfs geheel nieuwe pleisterwerkzaamheden. In het geval van uitgebreide noodzakelijke herstellingswerken resulteert dit vaak in 30 EUR per m² tot 60 EUR per m² geveloppervlak. Als er al structurele schade is opgetreden aan een thermisch isolerend composietsysteem (ETICS) of als er schade is opgetreden door vocht, moet u meestal rekening houden met aanzienlijk hogere kosten, tot tweemaal deze prijs.

Klimop verwijderen uit klinkergevels

De klinkerverbindingen worden vaak beschadigd door de verwijderingswerkzaamheden. Voor een daaropvolgende noodzakelijke opnieuw opvoegen moet u ook ongeveer 40 EUR per m² tot 50 EUR per m² berekenen.

Voor een iets hogere prijs kunnen de bestaande lijmwortelresten ook verwijderd worden als onderdeel van een complete voegverwijdering. Dit moet echter van tevoren worden verduidelijkt met de uitvoerende onderneming.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

In de loop der jaren is klimop enorm gegroeid op onze bakstenen gevel en heeft de hele muur bedekt. We hebben een steiger laten plaatsen en allereerst zelf de klimop verwijderd. Omdat onze klinkervoegen zwaar beschadigd zijn, laten we ze volledig vernieuwen en tegelijkertijd verwijdert het gespecialiseerde bedrijf de resterende wortelresten. Onze gevel heeft een afmeting van 110 m².

Postprijs
Steigerkosten920 EUR
Bestaande gewrichten volledig verwijderen, meer inspanning3.850 EUR
Wissel 30 stenen om255 EUR
Reinig en voeg de gevel opnieuw toe1.452 EUR
totale prijs6.477 EUR

De hier getoonde kosten hebben alleen betrekking op een reparatiemaatregel in een specifiek geval. Ook in andere gevallen kunnen de kosten voor de noodzakelijke reparaties of het eerder verwijderen van de klimop heel anders zijn.

Wij zorgden vooraf voor het verwijderen van de klimop zelf (dus de bladeren en de stammen). Indien nodig zouden er in andere gevallen ook kosten zijn voor het werk van een gespecialiseerd bedrijf, waarmee in ons geval geen rekening is gehouden.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van het verwijderen van klimop?

Klimop-verwijder-kosten

De prijzen voor de verhuizing zijn grotendeels afhankelijk van hoe dicht de begroeiing is.

Kostentracker-expert: het volgende is doorslaggevend:

 • de grootte van het getroffen gebied
 • de kracht van de vegetatie
 • de omvang van de bestaande schade die de klimopgroei al heeft veroorzaakt aan het metselwerk of de gevel
 • de kosten voor het verwijderen van stammen en bladeren (indien uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf)
 • de geselecteerde verwijderingsmethode voor het verwijderen van de aanhangende wortels
 • de tijd die nodig is om de aanhechtende wortels te verwijderen
 • de nodige renovatiemaatregelen aan de gevel en de kosten daarvan

Bij twijfel moet u zeker meerdere aanbiedingen krijgen en, indien nodig, de kosten voor de afzonderlijke methoden vergelijken. Een vergelijking van meerdere kostenramingen is ook zinvol voor de renovatiekosten.