Wat kost de behandeling met lachgas bij de tandarts?

lachgas tandarts kosten

Het zijn niet alleen patiënten met een uitgesproken angst voor tandartsen die profiteren van de voordelen van een lachgasbehandeling. Deze zachte verdovingsmethode is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen en maakt de behandeling merkbaar gemakkelijker. In een interview met de kostentracker-expert maken we duidelijk welke kosten lachgas veroorzaakt bij de tandarts en beantwoorden we nog veel meer vragen.

Hoe werkt lachgas?

Kostentracker: Sedatie door middel van lachgas (stikstofoxide, N₂O) is een veilige en bewezen variant van anesthesie die al sinds de 19e eeuw wordt toegepast. Distikstofoxide dempt tijdelijk de functie van het centrale zenuwstelsel, het heeft een pijnstillende en ontspannende werking. Angst voor de behandeling is opgelost. De onaangename kokhalsreflex en andere onaangename gewaarwordingen worden ook merkbaar verminderd.

De beleving van tijd wordt positief beïnvloed en u heeft het gevoel dat de behandeltijd stressvrij en veel sneller voorbijgaat. Dit is vooral voordelig als er een complexe therapie nodig is. In tegenstelling tot een algehele narcose blijft u echter bij bewustzijn en benaderbaar.

Wat kost de lachgasbehandeling?

Kostentracker: de kosten van behandeling met lachgas zijn afhankelijk van de inspanning en duur van de therapie.

Looptijdkosten
eerste 30 minuten80 EUR
elk extra half uur50 EUR

Voor een gemiddelde behandeling zijn de kosten ongeveer 100 - 150 EUR.

Dekt de wettelijke ziektekostenverzekering de kosten?

lachgas tandarts kosten

De volksgezondheidsverzekeringen vergoeden de lachgasbehandeling niet

Kostentracker: de wettelijke zorgverzekeraars vergoeden niet de kosten van een lachgasbehandeling. Deze vorm van sedatie is niet altijd inbegrepen in het aanbod van particuliere zorgverzekeringen en aanvullende tandartsverzekeringen. Aan de verzekeringsovereenkomst kunt u zien of en in hoeverre de verzekering de kosten dekt.

Voor wie is lachgas geschikt?

Kostentracker: Vooral angstpatiënten en kinderen hebben baat bij een behandeling met lachgas. Wortelkanaalbehandelingen, implantaties, uitgebreide parodontale behandelingen, een noodzakelijke botstructuur of meerdere tandvullingen die op afspraak geplaatst moeten worden, verliezen hun afschuw van lachgas.

Hoe werkt een lachgasbehandeling?

Kostentracker: dit gebeurt in vijf stappen:

BehandelingsstapUitleg
Selecteer een neusmaskerDeze zijn verkrijgbaar in verschillende pasvormen. Veel tandartsen bieden ook verschillende geuren aan.
invoeringAllereerst krijg je 100% zuurstof. De toevoeging van lachgas wordt geleidelijk opgevoerd tot het gewenste effect optreedt.
Plaatselijke verdovingPas als het pijngevoel door het lachgas wordt verminderd, past de tandarts ook een plaatselijke verdoving toe.
behandelingAdem het lachgas in tijdens de hele behandelingsperiode.
OmleidingNa afloop van de therapie krijgt u enkele minuten pure zuurstof tot de werking van het lachgas volledig is uitgewerkt.

U kunt de praktijk slechts 15 tot 30 minuten na het afnemen van het ademhalingsmasker zonder begeleiding verlaten. Een uur na inname is het gas volledig uit het lichaam verwijderd.

Mag ik autorijden na de lachgasbehandeling?

Kostentracker: de rijvaardigheid wordt niet aangetast door behandeling met lachgas. Zodra u de praktijk mag verlaten, kunt u onbeperkt rijden.

Hoe veilig is lachgas?

Kostentracker: de lachgasbehandeling is zeer veilig, het is al lang standaard in bijna alle tandartspraktijken in tal van landen. Ook in Duitsland wordt lachgas al jaren probleemloos en met groot succes toegepast.

Puur lachgas dankt zijn slechte reputatie aan de gewelddadige effecten van ongecontroleerde en onverdunde inademing. Als kalmerend middel in de tandheelkunde wordt lachgas in concentraties van maximaal 35 procent gebruikt en heeft daarom geen bijwerkingen. In Scandinavië, Canada en de VS biedt meer dan 70 procent van de tandartsen een stressvrije behandeling met lachgas.

Wie mag er niet worden behandeld met lachgas?

lachgas tandarts kosten

In principe kan iedereen verdoofd worden met lachgas

Kostentracker: er zijn enkele medische contra-indicaties; Evenmin zijn allergieën voor lachgas.

Als u verkouden bent en het is moeilijk om door uw neus te ademen, kan de lachgasbehandeling moeilijk zijn. Als er sprake is van ernstige algemene ziekten zoals MS, COPD, pneumothorax, emfyseem of ileus, moet de arts uitvoerig worden besproken over het gebruik van lachgas.

Ernstige astmapatiënten en mensen die antidepressiva gebruiken, mogen niet met lachgas worden behandeld. Om veiligheidsredenen wordt sedatie van distikstofoxide niet aanbevolen voor zwangere vrouwen. Behandeling onder algehele narcose heeft doorgaans de voorkeur voor patiënten die niet kunnen meewerken, bijvoorbeeld kleine kinderen of patiënten met een handicap.

Welke bijwerkingen kunnen optreden?

Kostentracker: de lachgasbehandeling is bijna altijd vrij van bijwerkingen. In zeldzame gevallen:

  • misselijkheid
  • duizeligheid
  • Winderigheid
  • Gevoelloosheid in armen en benen
  • hoofdpijn
  • tijdelijke slaperigheid
  • euforie op korte termijn

Aan. Ernstige bijwerkingen zijn meestal het gevolg van een ongecontroleerde overdosis. Bij tandheelkundige behandelingen is dit vrijwel uitgesloten.