Lagerschade in de wasmachine: wat zijn de kosten?

lagerschade wasmachine kosten

Als de wasmachine tijdens het gebruik steeds weer metaalachtige geluiden maakt en de trommel veel speling heeft bij het op en neer bewegen, is de kans groot dat de wasmachine is beschadigd in de lagers. In ons interview hebben we de experts op het gebied van kostentracker gevraagd welke kosten er verwacht kunnen worden om dergelijke schade te herstellen en wanneer het nog de moeite waard is.

Vraag: Hoeveel kost het om een ​​beschadigd wasmachinelager te repareren?

Cost tracker expert: Een lagerschade is een vrij ernstig defect aan een wasmachine. De reparatie van de wasmachine is dan navenant complex, voor de montage van een nieuw lager moet je in ieder geval 200 EUR strong> berekenen.

lagerschade wasmachine kosten

Als er andere dingen aan de wasmachine gerepareerd moeten worden, kunnen de kosten beduidend hoger zijn.

Indien nodig zijn de kosten ook beduidend hoger als ook de aandrijfriem of de deurkraag moet worden vervangen of andere onderdelen moeten worden gerepareerd.

Allereerst een voorbeeld van kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Onze 6 jaar oude wasmachine vertoont duidelijke symptomen van lagerschade. We bellen een fabrieksklantenservice, maar nadat de kostenraming is gemaakt, besluiten we in plaats van reparatie een nieuwe wasmachine te kopen.

Postprijs
Aanpak, diagnose en opstellen van de kostenraming99 EUR
Krediet voor de aankoop van een nieuwe machine bij de leveranciermin 31 EUR
Nieuwe wasmachine kosten545 EUR
Levering, installatie en afvoer van oude apparaten29 EUR
Totale kosten gemaakt door de lagerschade642 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op de kostentarieven van de fabrieksklantenservice van een specifieke wasmachinefabrikant en de aanschaf van een specifiek model bij dezelfde fabrikant.

Als een nieuwe aankoop had plaatsgevonden in plaats van de reparatiepoging en direct contact, hadden we in dit geval 68 EUR bespaard.

Vraag: Wat is de prijsklasse voor het wisselen van lagers in de wasmachine?

Cost tracker expert: dat hangt volledig af van het betreffende model wasmachine en ook van de reparatiekosten die de betreffende aanbieder maakt.

Verschillende kosten voor reserveonderdelen

Zelfs met de benodigde reserveonderdelen zijn er enorme prijsverschillen van machine tot machine. Afhankelijk van de aanbieder kunnen opslagkits ongeveer € 50 tot € 80 kosten, maar voor sommige Miele-machines kunnen ze € 220 en meer kosten. Met zulke hoge kosten voor reserveonderdelen wordt een reparatie al snel oneconomisch, omdat er ook kosten voor de vakman zijn.

Ambachtskosten

Voor elke vakman moeten de reiskosten, het verhelpen van storingen en de schadebeoordeling en de werktijd voor de daadwerkelijke reparatie worden berekend.

lagerschade wasmachine kosten

Er worden vaak zeer hoge kosten gemaakt voor de reis en het oplossen van problemen.

Sommige klantendiensten van de fabriek (bijv. bij de klantenservice van Bosch) kunnen ongeveer € 100 in rekening brengen voor reizen, probleemoplossing en het maken van een kostenraming. Voor de reparatie worden dan vaak geëxtrapoleerde uurtarieven van tot 100 EUR per begonnen 30 min toegepast. Veel andere fabrieksklantenservice is net zo duur en complexe reparaties zoals het vervangen van lagers zijn in veel gevallen nauwelijks de moeite waard. De kosten voor het oplossen van problemen en de kostenraming moeten altijd worden betaald, ook als de machine achteraf niet gerepareerd mag worden. Denk er daarom van tevoren over na als u de klantenservice belt.

Veel zelfstandige werkplaatsen hebben vaak beduidend lagere kostentarieven, zowel voor de beoordeling van de wasmachine als voor de eigenlijke reparatiewerkzaamheden. De gebruikelijke uurtarieven voor reparaties zijn ongeveer 50 EUR tot 90 EUR per uur, probleemoplossing kan vaak zelfs worden vermeden als tijdens het telefoongesprek duidelijk wordt dat het hoogstwaarschijnlijk een lagerschade is.

Vraag: Waarvan zijn de reparatiekosten van een beschadigd lager aan de wasmachine afhankelijk?

Kostentracker-expert: de sleutel hier zijn:

  • de kosten voor het overeenkomstige reserveonderdeel voor het betreffende model (enorme prijsverschillen tussen 50 EUR en meer dan 200 EUR mogelijk)
  • welke reparateur wordt gebeld (fabrieksklantenservice, onafhankelijke reparatiewerkplaats, elektronicadealer met werkplaats)
  • welke kostentarieven gelden voor reizen, storingzoeken en diagnose en voor de gewerkte uren
  • Of er überhaupt een reparatie wordt uitgevoerd (beëindiging na opmaak kostenbegroting, in plaats daarvan aanschaf wasmachine en afvoer defect oud apparaat)

Vraag: Wanneer is het nog de moeite waard om een ​​wasmachine te laten repareren?

Kostentracker-expert: dat hangt sterk af van de leeftijd van de machine en de aanschafprijs. De basisregel is dat u tot 5 jaar maximaal 50% van de aankoopprijs in een reparatie investeert.

Als de wasmachine ouder is dan 5 jaar, mogen de reparatiekosten niet hoger zijn dan 20% tot 30% van de nieuwprijs, indien mogelijk zijn reparaties meestal nauwelijks de moeite waard op een leeftijd van 10 jaar.

Levensduur van een wasmachine volgens de aanbieder

lagerschade wasmachine kosten

De levensduur van wasmachines is ongeveer 10 jaar.

De meeste fabrikanten geven de levensduur van hun wasmachines ongeveer 10 jaar, alleen Miele noemt ongeveer 10.000 uur of 20 jaar als een berekende levensduur, maar heeft alleen reserveonderdelen voor 15 jaar op voorraad. De meeste andere fabrikanten hebben reserveonderdelen vaak maar 5 tot 10 jaar (afhankelijk van het model).

Dit toont al aan dat het repareren van oudere machines niet alleen vaak oneconomisch is in vergelijking met het kopen van een nieuwe, maar in veel gevallen zelfs helemaal niet meer mogelijk is bij gebrek aan geschikte reserveonderdelen.

Vanaf een wasmachineleeftijd van ongeveer 5 tot 7 jaar zou je daarom moeten overwegen om een ​​nieuwe te kopen, tenzij de reparatie tegen bijzonder lage kosten kan worden uitgevoerd.