Laminaatvloer leggen: wat zijn de kosten?

kosten voor het leggen van laminaat

Laminaatvloeren worden in alle bouwmarkten aangeboden, soms zelfs in meubelzaken. Dit zijn zeer goedkope bekledingen die bovendien relatief eenvoudig te leggen zijn. In ons interview met de cost tracker experts bespreken we de kosten die te verwachten zijn bij het leggen en laten leggen van een laminaatvloer.

Vraag: Wat kost het om een ​​laminaatvloer te leggen?

Kostentracker-expert: Naast de kostprijs van het laminaat zelf, moet je ook rekening houden met de nodige contactgeluidisolatie en de plinten. Voor beide samen is een extra EUR 5 per m² tot EUR 15 per m² te verwachten.

kosten voor het leggen van laminaat

De kosten voor het leggen worden meestal gefactureerd op basis van vierkante meters.

Als de installatie door een specialist wordt gedaan, zijn de kosten afhankelijk van de werkzaamheden die in het individuele geval moeten worden uitgevoerd. In de meeste gevallen wordt het loutere installatiewerk aangerekend aan 8 EUR per m² tot 25 EUR per m². Bovendien kunnen er kosten zijn voor de noodzakelijke voorbereiding van de ondergrond en het verwijderen van oude bekledingen, die kunnen variëren tussen ongeveer 10 EUR per m² en 35 EUR per m² , en mogelijk zelfs hoger voor bijzonder oneffen en problematische ondergronden.

Allereerst een voorbeeld van kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

In onze woonkamer van 35 m² hebben wij een specialist een laminaatvloer laten leggen. We kiezen voor laminaat van hoge kwaliteit in een gemiddelde prijsklasse.

Postprijs
Laminaatkosten (inclusief afval)652 EUR
Contactgeluidsisolatie compleet (materiaal)192 EUR
Laminaat volledig leggen (arbeidsloon)612 EUR
Knip en bevestig plinten (plinten)125 EUR
Totale kosten van laminaatvloeren ermee1.581 EUR
Totale kosten per m² (laminaat en leggen) ermee45,17 EUR per m²

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifieke laminaatvloer en de arbeidskosten van een individueel bedrijf. Zowel materiaal- als arbeidskosten kunnen aanzienlijk verschillen in andere gevallen en met verschillende lokale omstandigheden.

Vraag: In welke prijsklasse bewegen de kosten voor een laminaatvloer?

kosten voor het leggen van laminaat

Er zijn ook grote prijsverschillen voor het materiaal.

Kostentracker-expert: er kunnen al grote prijsverschillen zijn in de prijs van het materiaal voor het laminaat. Goedkope laminaten kunnen vaak worden verkregen vanaf ongeveer 3,50 EUR per m², de middelste prijsklasse voor laminaten van goede kwaliteit ligt tussen ongeveer 10 epq en 20 EUR per m². In uitzonderlijke gevallen kunnen hoogwaardige premiumlaminaten tot 60 euro per m² kosten.

De materiaalkosten voor contactgeluidisolatie liggen ook ver uiteen, afhankelijk van de kwaliteit en de isolatieprestaties: voor contactgeluidisolatie moet u rekenen vanaf ongeveer 2 EUR per m² of tot 10 EUR per m².

De kosten voor de voorbereiding van de ondergrond (indien nodig) liggen in de meeste gevallen tussen ongeveer 10 EUR per m² en 20 EUR per m². Het verwijderen van bestaande oude bekledingen kan ook tot 15 EUR per m² kosten.

Bij problematische eigenschappen van de ondergrond of zeer grote oneffenheden (egalisatie van de vloer vereist) kunnen de kosten voor de noodzakelijke voorbereiding van de ondergrond aanzienlijk hoger zijn.

Als de specialist het laminaat en de contactgeluidisolatie plaatst, mag u in de meeste gevallen tussen ongeveer 8 EUR per m² en 25 EUR per m² rekenen voor de pure plaatsing (ongeacht de kosten voor de voorbereiding van de ondervloer).

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor het leggen van een laminaatvloer afhankelijk?

kosten voor het leggen van laminaat

Zelf laminaat leggen kan u geld besparen.

Kostentracker-expert: het volgende is doorslaggevend:

  • de respectievelijke materiaalprijzen (contactgeluidisolatie, laminaatvloer, plinten, eventueel materialen voor de voorbereiding van de ondergrond)
  • of het laminaat door uzelf of door een specialist wordt gelegd
  • de kosten voor de voorbereiding van de ondergrond door de specialist
  • de benodigde installatiekosten
  • de kosten voor noodzakelijke bijkomende werkzaamheden (laminaat naar de bouwplaats brengen, knippen en leggen van plinten en overgangsrails, etc.)
  • Indien nodig, onderhandelde gunstige forfaitaire prijs (vooral bij plaatsing op grotere oppervlakken)

Bij het zelf leggen van een laminaatvloer hoeft alleen rekening te worden gehouden met de materiaalkosten (laminaat, contactgeluidisolatie, plinten, eventueel compensatiematerialen zoals plamuur of egalisatiemiddel) Bij laminaat dient rekening te worden gehouden met minimaal 5% - 10% afval. Met een laminaatsnijder (meestal vanaf ongeveer 15 EUR per dag of 40 EUR per week bij bouwmarkten) kunt u uw werk veel gemakkelijker maken.