Laser ontharing - wat kost het?

Laser haar verwijdering

Het regelmatige gebruik van een scheermesje, harsen of ontharingscrème begint uiterlijk wanneer u in uw bikini zit. Best vervelend, vooral bij donkerharige mensen, vormen zich snel weer donkere stoppels. Door behandeling met de laser kan hinderlijk lichaamshaar betrouwbaar en permanent worden verwijderd. De kostentracker-expert weet hoeveel u hiervoor moet uitgeven en heeft ook veel informatie over dit onderwerp voor u.

Hoe werkt laserontharing?

Kostentracker: dit type ontharing is bijzonder effectief. De laserstralen die door het apparaat worden uitgezonden, sturen hoogfrequent licht in een bepaalde golflengte naar de haarwortels. Het pigment melanine in de follikel absorbeert het laserlicht en geeft het door aan de omliggende cellen. Deze zetten het licht om in warmte, waarbij de temperatuur kortstondig rond de 70 graden komt. Hierdoor worden de haarwortels permanent beschadigd en kunnen ze het haar niet meer verzorgen of een nieuw haar vormen.

Welke kosten moet ik verwachten?

Laser haar verwijdering
De kosten van een laserbehandeling zijn afhankelijk van het te behandelen gebied.

Kostentracker: hoeveel u moet betalen voor de laserbehandeling hangt sterk af van de grootte van het te behandelen huidgebied en de dichtheid van het haar.

De volgende tabel kan als uitgangspunt dienen:

Lichaamsgebiedtotale prijs
Benen boven- en onderbenen650 tot 750 EUR
Bikinilijn en genitaal gebied190 tot 230 EUR
Oksels150 tot 180 EUR
Bovenlip, wenkbrauwen of baardvanaf 70 EUR

Houd er rekening mee dat er grote prijsverschillen zijn tussen verschillende aanbieders van laserontharing. Zelfs indien

  • Robijnrode laser
  • Alexandrite laser of
  • Diode laser

gebruikt kan de prijs beïnvloeden.

Onze tip: Regel een consult met verschillende providers. U kunt het behandelplan gebruiken om de kosten nauwkeurig te vergelijken. Let wel op de kwaliteit van de behandeling, want ook hier zijn grote verschillen.

Hoe vaak moet ik de lasertoepassing laten herhalen?

Laser haar verwijdering
Bij een laserbehandeling zijn bijna altijd meerdere sessies nodig.

Kostentracker: Bij permanent ontharen met de laser moet je geduld hebben, want meerdere sessies zijn bijna altijd nodig. De reden hiervoor: de laserstraal valt alleen de haren aan die zich momenteel in de groeifase bevinden. Dit is slechts ongeveer 25 procent van al het haar. Als alle haarwortels vernietigd moeten worden, zijn er minstens vier toepassingen nodig. Afhankelijk van het type kunnen ook tien behandelingen met een tussenpoos van vier weken nodig zijn.

Dekt de zorgverzekeraar de kosten?

Kostentracker: dit is mogelijk in medisch gerechtvaardigde uitzonderlijke gevallen. Neem hiervoor vooraf contact op met uw zorgverzekeraar.

Kan ik veilig profiteren van de goedkoopste aanbieding?

Laser haar verwijdering
Voor een behandeling moet u beslist advies inwinnen.

Kostentracker: we willen dit afraden, omdat een verkeerd gebruikte laser ernstige schade kan veroorzaken. Maak dan zeker een afspraak voor een consult. Vertrouw op je onderbuikgevoel: als je twijfels hebt over de competentie van de aanbieder of als de chemie niet klopt, moet je een ander instituut kiezen.

Als de ontharing daarentegen in een dokterspraktijk wordt uitgevoerd, kunt u er relatief zeker van zijn dat u goed opgeleid personeel zult ontmoeten.

Hoe verloopt de behandeling?

Kostentracker: eerst krijgt u een gedetailleerd consult, waarin een analyse van de huid en het haar en meestal ook een testbehandeling is opgenomen. Omdat vrijwel altijd meerdere sessies nodig zijn, wordt er een behandelplan afgesproken. Gemiddeld zijn vier tot acht behandelingen nodig om blijvend succes te garanderen. Tussen de afzonderlijke behandelingen moet ongeveer vier weken zitten.

Laser haar verwijdering
De laser moet altijd op een ongebruinde huid worden gebruikt.

De laser wordt eigenlijk gebruikt op een huid die zo ongebruind mogelijk is, omdat de donkere pigmentatie brandwonden kan veroorzaken. Om deze reden dient u vier weken voor de eerste sessie niet te zonnebaden of het solarium te bezoeken. Twee weken van tevoren mogen de haren niet verwijderd worden door harsen of epileren. Ontharingscrème is ook taboe, omdat de laser een klein stukje haar nodig heeft als lichtgeleider.

Scheer de dag voor de bestraling het te behandelen gebied. Dit zorgt ervoor dat het haar ongeveer 0,5 millimeter lang wordt. Op deze manier komt de lichtenergie niet uit op de huid, maar dringt ze door tot in de follikel. Het haar mag echter niet langer zijn, omdat de behandeling dan pijnlijker is.

Om pijn te verminderen wordt de huid gekoeld voordat de laser wordt gebruikt. Indien gewenst kunnen verdere pijnverlagende maatregelen worden toegepast. Bij de eigenlijke ontharing rijdt de deskundige het apparaat over de te behandelen lichaamsdelen. Op de benen kan dit wel een uur duren.

Na het verwijderen van het haar, moet u de zon en het solarium nog vier weken vermijden. Dit voorkomt ongewenste pigmentatiestoornissen. Zorg ervoor dat u een hoge beschermingsfactor tegen de zon op het gezicht aanbrengt, zelfs op regenachtige dagen of in de winter, zodat er geen UV-licht op de behandelde gebieden valt.

Wat zijn de voordelen van laserontharing?

Laser haar verwijdering
Het voordeel is dat de behandeling geen pijn veroorzaakt.

Kostentracker: de voordelen zijn legio:

  • De methode is vrijwel pijnloos en lokale anesthesie is niet nodig.
  • Huidirritatie treedt bij correct gebruik uiterst zelden op. Daarom is laserontharing ook geschikt voor gevoelige gebieden zoals het gezicht.
  • Grote delen zoals de benen, borst of rug kunnen met deze procedure snel worden onthaard.

Zijn er nadelen?

Kostentracker: Helaas werkt laserontharing niet voor alle mensen, zelfs niet onder optimale omstandigheden. De experts zijn het er niet over eens waarom dat zo is.

Als je heel licht haar hebt of al grijs wordt, is deze methode niet geschikt, omdat het haar moeilijk te onderscheiden is van de aangrenzende huidgebieden. Daarnaast bevatten de haren geen of weinig melanine, waardoor het licht nauwelijks wordt opgenomen.

Als je een erg donkere huid hebt, bereikt de laserstraal niet eens de haarwortel. Het wordt al op het huidoppervlak opgenomen, wat kan leiden tot brandwonden.

Als je heel fijn haar hebt, moet je ook voor een andere methode van permanente ontharing kiezen, omdat de laser in dit geval het haar niet goed kan vangen.