Lasersnijden: hoe de kosten te berekenen

lasersnijden-kosten-berekening

In tegenstelling tot andere processen kan met lasertechnologie zeer nauwkeurige en braamvrije sneden worden gemaakt in plaatwerk en andere materialen. Dit is wat in de eerste plaats veel zeer nauwkeurige sneden mogelijk maakt. De cost tracker expert legt in ons interview uit hoe de kosten van lasersnijden worden berekend en hoe hoog deze in het algemeen zijn.

Vraag: Wat kost lasersnijden?

Kostentracker-expert: natuurlijk variëren de kosten in individuele gevallen. De doorslaggevende factor voor wat lasersnijden kost, is altijd de snijlengte, de snijnauwkeurigheid evenals de complexiteit van de snede en de materiaaldikte. In principe kan men aannemen dat dikke materialen en gecompliceerde sneden van nature hogere kosten veroorzaken dan eenvoudige sneden met dunner materiaal.

Tegenwoordig worden fiberlasers voornamelijk voor werk gebruikt. Als er andere lasertechnologieën worden gebruikt, kunnen de prijzen ook variëren.

Er moet altijd onderscheid worden gemaakt tussen de kosten:

  • Looptijd van de machine
  • Insteltijd voor de machine
  • Bedrijfstoewijzingskosten

Dit omvat in wezen de kosten voor lasersnijden.

Looptijd van de machine

lasersnijden-kosten-berekening

De kosten van lasersnijden worden berekend op basis van de looptijd van de machine

De looptijd van de machine is de basisberekeningsfactor voor de prestatie bij lasersnijden. Hoe langer de laser werkt, hoe duurder hij wordt.

In de meeste gevallen wordt ongeveer 1 EUR per minuut machinelooptijd, d.w.z. 60 EUR / uur, gebruikt als berekeningsbasis voor de pure machinekosten. Naast de machinekosten is een deel van de verdeelsleutel vaak al gedekt, dus dit is een prijs berekend voor de klant, inclusief de werktijd inbegrepen.

De pure machinekosten op technisch vlak (slijtage van de laserbuis, filterbelasting, stroomverbruik) bedragen voor de meeste lasers slechts enkele centen per minuut.

Hoe lang de laser moet werken hangt natuurlijk altijd af van de lengte van de snijkant, de complexiteit van de snede en de dikte van het materiaal.

Insteltijd voor de machine

Voordat de machine zelfs maar kan snijden, is een insteltijd vereist. Afhankelijk van het werkstuk dat wordt bewerkt, kunnen de opbouwtijd en de opbouwtijd variëren. Zelfs bij een simpele omschakeling kan dit 2 - 5 minuten duren.

Over het algemeen wordt met deze tijd in dezelfde mate rekening gehouden als de daadwerkelijke snijtijd. Dit kan van bedrijf tot bedrijf verschillen en is altijd afhankelijk van de individuele bezuinigingen.

Dit verklaart ook waarom grotere aantallen identieke stukken doorgaans tegen lagere prijzen worden aangeboden, aangezien er dan niet meer voor elk afzonderlijk stuk een aparte opbouwtijd is.

Toewijzingskosten

Naast de pure loonkosten moet een bedrijf ook rekening houden met allocatiekosten. Dat is een veelvoud aan verschillende kosten die beginnen met de onderhoudskosten voor het bedrijfspand, loon- en aanverwante kosten voor medewerkers, toegerekende aanschaf- en onderhoudskosten voor de machines, maar ook te betalen belastingen en vergoedingen, materiaal-, order- en verzendkosten omvatten de winst van de ondernemer.

De berekende overheadkosten zijn altijd afhankelijk van de individuele berekening van een bedrijf, uiteindelijk leidt deze individuele berekening dan ook tot prijsverschillen in de individuele aanbieding.

Andere mogelijke kosten

lasersnijden-kosten-berekening

De prijzen komen pas tot stand na het bekijken van het bestand

De basisvereiste voor het ontvangen van een berekende offerte van een bedrijf is een beschikbaar, correct voorbereid DXF-bestand van het werkstuk. Sommige bedrijven accepteren ook STEP-bestanden of CAD-bestanden.

Nadat het bestand is overgedragen, kan het gewenste materiaal en de oppervlakteafwerking worden geselecteerd. Alleen dan kunnen bedrijven een prijs ontwikkelen.

Als u zelf geen DXF-bestand kunt of wilt maken, moet u rekening houden met extra kosten om het bestand te laten maken.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen een indrukwekkend deurbord laten maken voor onze kantoordeur en we hebben een frame nodig van geanodiseerd aluminium met een dikte van 1 mm. De externe afmetingen zijn 700 mm x 400 mm, de binnenste uitsparing is 200 mm x 100 mm.

Postprijs
Materiaalkosten (0,28 m² x 57,75 EUR per m²)16,17 EUR
VerwerkingskostenEUR 21,90
Verzenden6,90 EUR
Totale prijs inclusief bezorging44,97 EUR

Dit is een kostenvoorbeeld voor een specifieke eenmalige productie door een specifieke fabrikant en gemaakt van een specifiek materiaal. De kosten voor andere bezuinigingen en materialen kunnen ook aanzienlijk variëren.

Vanwege de eenvoudige vorm die we nodig hadden, hoefden we geen DXF-bestand te uploaden, maar konden we de vorm rechtstreeks op de website van de provider selecteren.

Vraag: Waar zijn de kosten voor lasersnijden in het algemeen van afhankelijk?

Kostentracker-expert: hier in overweging te nemen:

  • welk materiaal wordt gebruikt in welke maat en materiaaldikte
  • hoe complex de snede is
  • de totale lengte van de snijranden
  • welke verwerkingskosten (machinekosten) worden door het bedrijf in rekening gebracht
  • welke verdeling kosten het bedrijf berekent
  • welke hoeveelheden worden aangevraagd (pilot series, kleine series, grote series)
  • of u zelf een DXF-bestand kunt maken of dat er extra kosten zijn voor het aanmaken van het bestand door een serviceprovider

Bij het maken van een kostenraming moet met al deze zaken rekening worden gehouden. Indien nodig dient u meerdere aanbiedingen voor de lasersnijwerkzaamheden te verkrijgen en deze zorgvuldig te vergelijken - er kunnen aanzienlijke prijsverschillen zijn van bedrijf tot bedrijf.