Glasvezelkabels leggen: wat zijn de kosten?

kosten voor het leggen van glasvezelkabels

Snelle internettoegang biedt tal van voordelen: televisie via internet is parallel mogelijk en in UHD kunnen virtual reality-toepassingen worden uitgevoerd. De snelst mogelijke verbinding zijn momenteel glasvezelkabels. De kosten die u moet verwachten als u glasvezelkabels wilt leggen, wordt uitgelegd in een interview met de kostentracker-expert.

Vraag: Wat kost het om glasvezelkabels te gebruiken?

Kostentracker-expert: de kosten kunnen niet als een vast tarief worden opgegeven - ze zijn altijd afhankelijk van waar u verbinding wilt maken. Zo'n verbinding is in principe alleen mogelijk als VDSL al beschikbaar is.

De kosten kunnen doorgaans variëren. Men moet eerst differentiëren:

  • of het een aangewezen uitbreidingsruimte is voor glasvezelverbindingen (FTTH - Fibre to the House)
  • of het nu gaat om een ​​gebied met een uitgebreid VDSL-netwerk
kosten voor het leggen van glasvezelkabels

1500 € moet worden betaald als onderdeel van de kosten voor de verbinding

Voor de productie in het uitbreidingsgebied moet een aandeel in de kosten van de aansluiting betaald worden aan Telekom, die optreedt als technische partner voor glasvezelverbindingen in Duitsland. De kostendeling bedraagt ​​1.500 EUR.

Om een ​​verbinding te krijgen in het VDSL-gebied, moeten zeer hoge kosten worden geaccepteerd.

De kosten voor een aansluiting in dit gebied en buiten het aangewezen FTTH-uitbreidingsgebied bedragen minimaal 15.000 EUR, afhankelijk van de aansluitingssituatie nog hoger.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Wij willen glasvezel laten leggen voor ons huis en vragen het eerst aan Telekom. Aangezien levering mogelijk is, krijgen we binnen een jaar een aansluiting.

Postprijs
Informatie over beschikbaarheid en kosten bij Telekom100 EUR
Aansluitingskosten (kostensubsidie ​​aan Telekom)1.500 EUR
Voorziening kosten tarief en hardware kosten76,95 EUR
totale prijs1.676,95 EUR

Dit zijn slechts voorbeeldkosten. Bij aansluiting op andere woningen kunnen de aansluitkosten ook aanzienlijk verschillen.

Ook vragen over beschikbaarheid en verwachte kosten van Telekom zijn onderhevig aan kosten. Hiervoor moet u 100 EUR betalen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van het leggen van glasvezel afhankelijk?

Kostentracker-expert: hier zijn enkele factoren die een rol spelen:

  • Waar het aan te sluiten gebouw zich bevindt (FTTH- of VDSL-uitbreidingsruimte)
  • welke civieltechnische werkzaamheden nodig zijn
  • de mate waarin bekabeling binnenshuis nodig is
  • extra kosten voor legwerkzaamheden

De werkelijk gemaakte kosten worden door Telekom gecommuniceerd in een kostenraming. Afhankelijk van de lokale situatie kunnen er kleine verschillen zijn.

Vraag: Wat kost de bedrading in huis?

kosten voor het leggen van glasvezelkabels

Telekom zorgt eerst voor de huisaansluiting

Kostentracker-expert: het kan verschillen. In feite produceert Telekom eerst een HÜP (house transfer point), die zich meestal in de kelder bevindt.

De hardware (router) wordt van daaruit aangesloten. De verbindingslengte varieert afhankelijk van de gewenste locatie van de router.

Meestal moet u zelf voor de benodigde leidingen zorgen. De glasvezelkabel in de woning moet spanningsvrij gelegd kunnen worden - hiermee moet bij het leggen van de lege leidingen rekening gehouden worden. De maximaal mogelijke aansluitlengte is meestal ongeveer 20 m.

Vraag: Wat kost het om een ​​deskundige lege leidingen te laten installeren?

Kostentracker expert: De kosten voor de lege leidingen zijn afhankelijk van de lengte van de leidingen. Indien nodig moet ook een plafondboring worden uitgevoerd.

Als u de leidingen door een specialist laat leggen, moet u meestal rekening houden met kosten van 10 EUR tot 15 EUR per lopende meter.

Over het algemeen kunt u zelf de sleuven maken en de lege leidingen plaatsen, eventueel volgens de instructies van een elektricien, die vervolgens de route plant. Dit kan vaak aanzienlijke kostenbesparingen opleveren.

Vraag: Hoe worden glasvezelkabels in een flatgebouw gelegd?

Kostentracker-expert: aangezien voldoende WLAN-ontvangst doorgaans niet over meerdere verdiepingen kan worden verwacht, zijn de verdiepingen in meergezinswoningen afzonderlijk met elkaar verbonden.

Dit speelt slechts een ondergeschikte rol in de aansluitkosten, maar verhoogt uiteraard de kosten van het leegmaken van leidingen aanzienlijk. Indien nodig moeten meerdere leidingen parallel worden gelegd van het huisoverdrachtpunt naar de afzonderlijke verdiepingen. Dit is echter afhankelijk van de bouwkundige omstandigheden ter plaatse.