Linoleum leggen: welke kosten zijn te verwachten?

linoleum-legkosten

De decennia waarin linoleum, verdrongen door de schijnbaar veel praktischer PVC-vloeren, een echt schimmig bestaan ​​leidde, zijn voorbij. De vraag naar het weinig vervuilende en zeer natuurlijke afdekmateriaal stijgt sinds eind jaren negentig continu. Dit roept natuurlijk de vraag op naar de kosten van het leggen van linoleumvloeren. De kostentracker-expert geeft de antwoorden in een interview.

Vraag: Wat kost het om een ​​linoleumvloer te laten leggen?

Kostentracker-expert: de kosten zijn natuurlijk grotendeels afhankelijk van de gebruikte linoleumvloer. Bij het leggen spelen in principe drie dingen een rol: de kosten voor de bekleding zelf, de kosten voor de plaatsing door een vakman en de eventueel noodzakelijke voorbereiding van de ondervloer.

linoleum-legkosten

De kosten variëren ook tussen rolgoederen en kliklinoleum.

De kostprijs van het materiaal kan tussen ongeveer 10 EUR per m² en meer dan 50 EUR per m² liggen, afhankelijk van de dikte van het materiaal en afhankelijk van of het gaat om gewalste goederen of kliklinoleum.

Plaatsingskosten tussen ongeveer 10 EUR per m² en 25 EUR per m², afhankelijk van de installatiemethode (losse plaatsing, volledige verlijming, plaatsing van kliklinoleum).

Afhankelijk van de toestand van de ondergrond en de nodige herstellingswerken, kunnen de kosten voor de voorbereiding van de ondervloer variëren tussen ongeveer 3 EUR per m² en tot 40 EUR per m² voor zeer oneffen ondervloeren.

Sample kosten

Op onze begane grond hebben we een linoleumvloer met een sfeervol donker gemarmerd design. De grootte van de legruimte is 75 m². De nieuw aangebrachte dekvloer is perfect vlak, zodat slechts een zeer kleine hoeveelheid voorbereiding van de ondergrond nodig is. De door ons geselecteerde rolgoederen worden volledig verlijmd door de vloerlaag.

Postprijs
Gewalste goederen inclusief afval voor 75 m²1.539,71 EUR
Voorbereiding van de ondergrond262,50 EUR
Installatiekosten (volledige verpakking) inclusief extra materialen690 EUR
Totale kosten ermee2.492,21 EUR
Kosten per m² vloeroppervlak compleet ermeeEUR 33,22 per m²

De hier getoonde kosten gelden voor een bepaalde materiaalkwaliteit (materiaalprijs) en het leggen van een bepaald ambachtelijk bedrijf. Materiaalkosten en arbeidskosten kunnen ook in andere gevallen aanzienlijk verschillen.

Vraag: Wat zijn de kosten voor het materiaal, de plaatsing en de voorbereiding van de ondergrond?

Kostentracker-expert: er kunnen grote verschillen zijn op alle drie de punten.

Materiaalkosten linoleum

Allereerst moet u onderscheiden of u zogenaamd clicklinoleum (linoleumtegels die eenvoudig in elkaar worden geklikt) of rolgoederen wilt gebruiken. Kliklinoleum is meestal wat duurder (ongeveer 30 euro per m² tot 50 euro per m²), maar kan ook heel gemakkelijk (zelf) gelegd worden.

linoleum-legkosten

Rol linoleum is honderd procent natuurlijk.

Als het gaat om de natuurlijkheid van het materiaal, zijn de rolgoederen die in het verleden gebruikelijk waren, vaak superieur aan kliklinoleum. Alleen beplating bestaat uit 100% linoleum; linoleumtegels en clicklinoleum kunnen andere stoffen bevatten en dus ook potentieel schadelijke stoffen.

In het geval van plaatgoederen moet altijd ongeveer 10% afval worden berekend. De kosten voor eenvoudige, dunne kwaliteiten en speciale aanbiedingen beginnen meestal bij ongeveer 10 EUR per m², maar voor hogere kwaliteit en zware kwaliteiten moeten ze minstens ongeveer 20 EUR per m² tot 40 EUR per m² worden berekend.

Installatiekosten

Los leggen is in principe mogelijk met linoleum als rolgoed, maar over het algemeen niet aan te raden. Door de geringe breedte van de rollen van ongeveer 2 m zijn naden zelfs in kleine ruimtes meestal onvermijdelijk.

Gewalste goederen worden daarom bijna altijd volledig verlijmd. Voor de lijm en de plaatsing door een specialist met voegfrezen en aansluitende afdichting, moet u rekenen tussen 10 EUR per m² en 25 EUR per m².

Als u echter clicklinoleum door een specialist laat installeren, variëren de installatiekosten meestal van 10 EUR per m² tot 20 EUR per m², afhankelijk van de individuele installatie-inspanning en de prijs van het bedrijf dat de werken uitvoert. .

Voorbereiding van de ondergrond

linoleum-legkosten

De ondergrond moet goed voorbereid zijn.

Als een vloerbedekking over het hele oppervlak moet worden verlijmd, moet het oppervlak perfect waterpas zijn. Dit geldt vooral voor dunne broodjes. Dit vereist in individuele gevallen een zeer bewerkelijke voorbereiding van de ondergrond (verwijderen van oude bekledingen, egaliseren van alle oneffenheden, schroeven en egaliseren van houten vloeren, opvullen van bestaande tegelvoegen etc.). In individuele gevallen kunnen de kosten voor de voorbereiding van de ondergrond oplopen tot 25 euro per m². Verwacht zeker kosten van minstens 5 EUR per m².

Met het zwevende kliklinoleum kan de oude bekleding blijven zitten, deze hoeft alleen maar schoongemaakt te worden. Oude houten vloeren hoeven alleen nog maar vastgeschroefd en schoongemaakt te worden. Het werk dat gemoeid is met het voorbereiden van de ondergrond is daarom aanzienlijk lager en meestal tussen 0,50 EUR per m² en 3 EUR per m².

Vraag: Wat bepaalt de kosten van het leggen van linoleum?

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • Welk linoleum moet in welke versie worden gelegd (kliklinoleum of gewalst materiaal) en in welke kwaliteit (dikte van de bekleding)
  • welk type plaatsing wordt gekozen (meestal verlijmd over het hele oppervlak voor gewalste goederen, zwevende plaatsing voor kliklinoleum)
  • welk type ondervloer voorbereiding nodig is in elk individueel geval (toestand van de ondervloer), ook afhankelijk van het gekozen type plaatsing
  • de arbeidskosten die nodig zijn voor de installatie