Luifel laten schoonmaken: wat zijn de kosten?

Kosten voor het schoonmaken van de luifel

De zomer brengt niet alleen zon, maar ook stof en vuil. Deze worden ook op de luifel afgezet, met als resultaat dat het luifeldoek na enkele jaren niet meer in een vrolijk design glanst maar eerder grijs en groezelig oogt. De kostentracker-expert legt de kosten voor het reinigen van zonweringdoeken uit.

Vraag: Wat kost het om een ​​luifel te laten reinigen?

Cost tracker expert: De kosten kunnen heel verschillend zijn, afhankelijk van hoe groot het luifeldoek is, welk vuil er aanwezig is en of het opnieuw geïmpregneerd is.

Men moet eerst onderscheid maken tussen:

 • Reinigen van het luifeldoek door deze op te sturen naar de aanbieder (verzending)
 • directe reiniging door een specialist

Reiniging door verzending naar de provider

Om de luifelbekleding te kunnen reinigen, moet deze eerst worden verwijderd. De stof wordt vervolgens naar de schoonmaakdienst gestuurd, die deze volledig zal reinigen en vervolgens de stof terugstuurt. Daarna moet u het zelf weer in elkaar zetten.

De kosten voor een dergelijke reiniging, die niet altijd al het vuil volledig verwijderen en mogelijk ook de stof beschadigen, zijn behoorlijk hoog: je moet beginnen bij 10 EUR per m² tot 15 EUR per m² in elk In het geval dat voor het retourneren, worden vaak extra 10 EUR tot 20 EUR verzendkosten in rekening gebracht.

Directe reiniging door een specialist

Kosten voor het schoonmaken van de luifel

Als u de luifel niet wilt verwijderen om deze schoon te maken, moet u rekening houden met aanzienlijk hogere kosten

Als de specialist de schoonmaak direct overneemt, zijn er vaak hogere kosten aan verbonden. Afhankelijk van de reinigingstechniek en de gebruikte reinigingsmiddelen kunnen de kosten 10% tot 15% van de nieuwe luifelprijs bedragen, en mogelijk zelfs meer. Om een ​​betrouwbare kostenraming te krijgen, moet u specifieke aanbiedingen krijgen waarin de mate van vervuiling van de luifel wordt vermeld.

Maar u kunt ook profiteren van een professionele en behoedzame reiniging van de luifel en tegelijkertijd bijdragen aan een langere levensduur van de zonwering.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We verwijderen het doek van onze 200 cm x 300 cm luifel en sturen het ter reiniging naar de aanbieder. Na het reinigen wordt de stof ook vakkundig geïmpregneerd.

Postprijs
Schoonmaakkosten82,80 EUR
Retourkosten7,50 EUR
totale prijs90,30 EUR

Dit is een voorbeeld van een enkele kosten voor een specifiek individueel geval en de kosten van een specifieke aanbieder. De schoonmaakkosten voor een luifel kunnen ook in andere gevallen behoorlijk verschillen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor het schoonmaken van een luifel afhankelijk?

Kostentracker-expert: de doorslaggevende factor hierbij is:

Kosten voor het schoonmaken van de luifel

De schoonmaakkosten zijn afhankelijk van verschillende factoren

 • de grootte van de luifel
 • de mate van vervuiling (bijv. gewoon stof, ingebrand vuil, vogelpoep, schimmelvlekken, etc.)
 • of het nu rechtstreeks door een specialist wordt gereinigd of voor reiniging naar een leverancier wordt gestuurd
 • welke montage- en demontagekosten voor het luifeldoek mogen worden gemaakt
 • welke reinigingsmethode wordt gebruikt
 • of het impregneren of coaten achteraf plaatsvindt

Al deze factoren hebben invloed op de kosten van het schoonmaken van de luifel.

Vraag: Kunnen de kosten voor het schoonmaken van de luifel worden verlaagd?

Kostentracker-expert: dat is heel goed mogelijk, ja. Enerzijds kunt u uw luifeldoek natuurlijk zelf schoonmaken. Gebruik hiervoor een tuinslang, maar vermijd indien mogelijk de hogedrukreiniger. Vlekken kunnen eventueel verwijderd worden met een oplossing van water en een mild schoonmaakmiddel (belangrijk!); Indien nodig laat de oplossing een beetje inwerken. Borstels en harde sponzen zijn echter taboe.

De belangrijkste tip om later dure reiniging te voorkomen, is ervoor te zorgen dat de luifelbekleding bij aankoop een nano-coating heeft. Dan kan er geen vuil neerslaan en worden stof en andere stoffen snel weggespoeld door de regen - indien nodig ook door de tuinslang. Dit scheelt veel schoonmaakwerk met vaak slechts geringe meerkosten bij aanschaf.

Vraag: Welke mogelijke schade kan een professionele reiniging veroorzaken?

Kostentracker-expert: het spreekt voor zich dat niet alle soorten vlekken met professionele reiniging kunnen worden verwijderd. Schimmelvlekken en zeer oud vuil dat al is ingebrand door de zon, evenals mos en sporen in de stof, kan worden verwijderd, niet altijd 100% verwijderen.

Bovendien kan reiniging verdere schade veroorzaken die voorheen niet bestond:

 • Kleurveranderingen onder invloed van UV-straling, die pas na reiniging duidelijk zichtbaar zijn
 • Schade aan naden en eventueel ingewerkte kunststof onderdelen (broos worden of in extreme gevallen volledig oplossen)
 • zogenaamde krimp van het materiaal door reiniging (mechanische compressie en in geringe mate krimpen)

Met deze mogelijke beschadiging dient in ieder geval rekening gehouden te worden, zeker als zonweringdoeken die lange tijd niet zijn schoongemaakt, die al licht beschadigd of zwaar aangetast zijn, ter reiniging worden gegeven.

Vraag: Kunt u een luifeldoek volledig vervangen?

Kosten voor het schoonmaken van de luifel

Bij eenvoudige luifels is het doek ook volledig te vervangen

Kostentracker-expert: dat is in principe mogelijk. Bij veel soorten luifels kunt u deze zelf veranderen.

De kosten voor een nieuw luifeldoek, dat op maat gemaakt moet worden, beginnen bij ongeveer 15 EUR per m² tot 20 EUR per m², maar voor kwalitatief hoogstaand luifeldoek moet u ongeveer drie tot vier keer zoveel.

Indien u het laken door een specialist wilt laten verwisselen, komt daar ongeveer € 100 à € 150 aan montagekosten bij. Bij zeer gecompliceerde luifelsystemen kan dit meer zijn.

U kunt hier op dit punt meer over lezen.