Mangatringen: welke prijzen worden in rekening gebracht?

mangatringen prijzen

Mangatringen worden voor veel verschillende doeleinden gebruikt - van het bouwen van putten tot rioolbuizen. Ze kunnen echter vaak heel nuttig zijn in de particuliere tuinbouw. In een interview legt de cost tracker-expert gedetailleerd uit wat mangatringen kunnen kosten en welke prijsfactoren een rol spelen.

Vraag: Welke toepassingsgebieden zijn er voor mangatringen in het algemeen - en waar is het de moeite waard om te gebruiken?

Kostentracker-expert: in principe worden mangatringen voornamelijk gebruikt bij het bouwen van putten en reservoirs, de grotere formaten worden ook gebruikt voor de aanleg van gemeentelijke rioleringen.

Betonringen kunnen ook goed gebruikt worden als prefab betondelen in de tuinbouw: bijvoorbeeld als verhoogd bed, voor de aanleg van waterreservoirs of stortbakken of als sokkel voor een schouw of als fundering voor een (toen zeer stabiele) tuintafel.

Terwijl de kwaliteit van het beton en de dichtheid erg belangrijk zijn voor alle toepassingen in verband met water, speelt omgekeerd natuurlijk weinig rol voor de open haard of de tuintafel. Dit heeft natuurlijk ook invloed op de prijs.

Vraag: Wat kosten mangatringen?

mangatringen prijzen

De kosten van mangatringen zijn niet alleen afhankelijk van hun grootte

Kostentracker-expert: daar is geen algemeen antwoord op - de prijzen variëren aanzienlijk, afhankelijk van het ontwerp en de afmetingen.

In principe kunt u echter voor eenvoudige mangatringen met een diameter van 100 cm en een hoogte van 50 cm over het algemeen prijzen verwachten van ongeveer 50 EUR per stuk. Dit is echter de nettoprijs - als eindklant moet u de btw optellen.

Om een ​​beknopt overzicht te krijgen van de verschillende afmetingen en uitvoeringen en hun kosten, volgen hier enkele prijsvoorbeelden:

Mangat ring ontwerpMetenprijs
Onderste ring1.000 mm x 500 mm109 EUR
Onderste ring1.500 mm x 530 mm286 EUR
Onderste ring800 mm x 500 mm59 EUR
Standaard mangatring met stijgijzers800 mm x 500 mm36 EUR
Standaard mangatring met stijgijzers1.000 mm x 500 mm46 EUR
Schaakring standaard zonder stijgijzers1.000 mm x 500 mm43 EUR
Standaard mangatring1.500 mm x 500 mm112 EUR
Mangatring als afwateringsring1.500 mm x 500 mm128 EUR

Deze voorbeelden zijn ook nettoprijzen, dus als eindconsument moet u btw bijtellen. De prijzen zijn slechts bedoeld als richtlijnen vanuit de bouwmaterialenhandel, maar ze maken de mogelijke kostenverschillen voor mangatringen vrij duidelijk.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor mangatringen doorgaans afhankelijk?

Kostentracker-expert: er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden bij het berekenen van de prijzen:

  • de afmetingen van de mangatring
  • de uitvoering van de mangatring
  • de concrete kwaliteit
  • Extra uitrusting van de mangatring

Afhankelijk van welke versie en kwaliteit u kiest, kan de prijs behoorlijk verschillen. Zoals bij alle prefabbetondelen zijn de prijsbepalende factoren echter vooral de maatvoering.

Waar u bij aanschaf in individuele gevallen altijd rekening mee moet houden zijn de bezorgkosten van de mangatring of -ringen. Zelfs kleinere formaten zijn als massieve betonnen onderdelen vaak erg zwaar en kunnen daarom alleen met veel moeite worden vervoerd en gelost. Dienovereenkomstig zijn de bezorgkosten ook behoorlijk hoog. Dit kan echter behoorlijk verschillen afhankelijk van de aanbieder, de bestelde hoeveelheid en de leveringsafstand.

Bij grotere varianten moet bij de verwerking vaak rekening worden gehouden met machinegebruik, aangezien zwaardere mangatringen anders vaak nauwelijks verplaatsbaar zijn. Dit kan projecten natuurlijk enorm duur maken.

Vraag: Welke prijsverschillen zijn er door de afmetingen?

mangatringen prijzen

Hoe breder de mangatring, hoe duurder hij is

Kostentracker-expert: onze prijsvoorbeelden hebben al duidelijk laten zien welke invloed de maat van mangatringen heeft op de prijs.

Verdubbel je de diameter, dan verviervoudigt de prijs in de meeste gevallen bijna. Dit komt door de inspanning die nodig is om grotere formaten te produceren. Deze vuistregel kan overigens op vrijwel alle mangatringen worden toegepast.

Als voorbeeld: de standaard mangatring met een diameter van 800 mm kost 36 EUR, met een diameter van 1.500 mm is de prijs aanzienlijk hoger voor een overigens structureel identieke mangatring, namelijk 112 EUR strong>. Dit maakt de prijs-diameterverhouding duidelijk.

Vraag: Welke prijsverschillen zijn er door de verschillende uitvoeringen voor mangatringen?

Kostentracker-expert: zoals we ook konden zien in de prijsvoorbeelden, verschillen de prijzen enigszins, afhankelijk van de versie, zelfs bij dezelfde afmetingen.

In principe zijn mangatringen ontworpen volgens DIN 4034-1 en DIN 4034-2, elk met een sponning of een mof. Dit speelt echter maar een ondergeschikte rol in de prijs.

Het ontwerp zorgt daarentegen voor iets grotere prijsverschillen: terwijl een basisring in 1.500 mm x 530 mm 286 EUR kost, hoeft u slechts 112 EUR te berekenen voor de mangatring zonder basis. De prijs voor bodemringen is dus meer dan het dubbele van de prijs voor mangatringen zonder bodem.

De ontwerpen als kwelring zijn dan meestal zo'n 10% tot 15% duurder. Stijgijzers als extra uitrusting kosten meestal maar een paar euro extra, dus dit is qua prijs te verwaarlozen (maar technisch niet!).

Versies met een hogere betonkwaliteit zijn meestal speciale uitvoeringen en aanzienlijk duurder. Speciale uitvoeringen zoals complete stortbakken of afwateringsschachten vallen daarentegen onder de term "prefabbetondelen" en hebben totaal andere prijzen.