Massief houten huis: welke kosten zijn er te verwachten voor een "echt" houten huis

massief houten huiskosten

Het mooie tuinhuis ter grootte van een huis: voor velen is dit zeker de droom van een huis in zijn mooiste vorm. Massief houten huizen zijn net zo duurzaam en net zo onbrandbaar als andere massieve huizen - maar ze hebben al veel natuurlijke thermische isolatiecapaciteit. De kosten zijn er nog: in ons interview legt de cost tracker-expert uit hoe duur dergelijke massief houten huizen zijn - en welke kostennadelen te verwachten zijn.

Vraag: Hoe duur zijn huizen van massief hout?

Cost tracker expert: de bouwkosten zijn niet hoger, maar in veel gevallen zelfs beduidend lager dan bij andere massieve bouwmethodes of geprefabriceerde huizen.

massief houten huiskosten

Echte blokhutten zijn erg duur.

De duurste varianten zijn individueel gemaakte "echte" blokhutten, die zijn gemaakt van individuele, nauwkeurig gesneden stammen. Ze worden meestal vervaardigd op de productielocatie, vervolgens gedemonteerd en weer in elkaar gezet op de eigenlijke montageplaats. Voor dit type constructie moet u minstens 1.700 EUR per m² tot 2.000 EUR per m² alleen voor de casco-variant berekenen. Dat is de waarde van maatwerk.

Met veel geprefabriceerde blokhutten "off the peg", aan de andere kant, kom je weg met verwachte kosten van ongeveer 800 EUR per m² tot 1.300 EUR per m², wat ver onder de gebruikelijke bouwkosten voor geprefabriceerde huizen (van ongeveer 1.700 EUR per m² tot 2.500 EUR per m² of meer).

Prijsvoorbeelden

Hieronder staan ​​drie verschillende voorbeeldwoningen (massief houten prefab woningen) met prijzen en details van de verwachte kosten per m² woonoppervlak.

Type woning, grootte woonoppervlak, verdiepingenprijsKosten per m² woonoppervlak (geëxtrapoleerd)
Zweden huis, 70 m² woonoppervlak, 2 verdiepingen80.200 EURdus 1.145,71 EUR per m² woonoppervlakte
Rond blokhuis, 120 m² woonoppervlak, open bovenverdieping98.500 EURdus 820,83 EUR per m² woonoppervlak
Blokhut met erker, balkon en dakkapellen, 170 m² woonoppervlak, 2 verdiepingen131.000 eurodus 770,59 EUR per m² woonoppervlak

De hier getoonde voorbeelden zijn slechts individuele voorbeelden van massief houten huizen in verschillende bouwmethoden. De prijzen en de vierkante meter kosten voor andere huizen in de betreffende categorie kunnen ook variëren.

Vraag: In welke prijsklasse verhuizen huizen van massief hout meestal?

massief houten huiskosten

Zweedse huizen behoren ook tot de massief houten huizen.

Kostentracker-expert: als u individueel gebouwde blokhutten, die simpelweg aanzienlijk duurder zijn vanwege de hoge fabricage-inspanning, buiten beschouwing laat, liggen de kosten voor een geprefabriceerd huis in massief houten constructie meestal tussen de ongeveer 800 EUR per m² en 1.300 EUR per m². Uiteraard zijn de kosten altijd afhankelijk van de constructie (Zweedse woning, ronde blokhut, blokhut) en het individuele ontwerp en ontwerp van de woning.

Afgewerkte woningen zijn wederom aanzienlijk goedkoper, en door de doorlopende houtconstructie is het makkelijker om tijdens de bouw zelf uw werk te doen. Dit extra kostenvoordeel ten opzichte van normale solide prefab woningen mag men niet onderschatten. Eigen werk kan tijdens de bouw flinke kosten besparen, bij een massief houten woning heb je (met een beetje vakmanschap) veel uitgebreidere mogelijkheden om echt zelf iets te gaan doen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van een huis van massief hout afhankelijk?

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • de grootte van het huis
  • de constructie (woningtype zoals blokhut, ronde blokhut, Zweeds huis)
  • de constructie van de woning in detail (bijv. type dakbedekking, isolatie, ramen, etc.)
  • de individuele ontwerpwensen
  • de omvang van het persoonlijke werk dat tijdens de bouw wordt geleverd (met name voor de aanbouw)
  • het bedrag aan bijkomende bouwkosten dat in het individuele geval moet worden berekend (zoals bij elke constructie)

Vraag: Welke nadelen zijn er bij een massief houten huis? De kortere levensduur?

Kostentracker-expert: Als het een van de Zweedse huizen is die de laatste jaren erg populair zijn geworden, hoef je meestal geen grote financiële nadelen te vrezen.

Bij alle andere woningtypen zijn de banken echter soms erg terughoudend om onderpand te verstrekken - vaak wordt slechts 70% of minder onderpand verstrekt, wat financiering vaak moeilijk maakt.

massief houten huiskosten

De inruilwaarde van houten huizen is vaak lager dan die van geprefabriceerde huizen.

Als het gaat om de inruilwaarde, moet u zich ook geen illusies maken - in alle massief houten huizen is deze soms aanzienlijk lager dan die van gewone geprefabriceerde huizen met een vergelijkbaar ontwerp.

Qua technische voorwaarden zoals levensduur of brandbeveiliging zijn massief houten huizen absoluut vergelijkbaar met andere geprefabriceerde huizen - ook al wordt hier herhaaldelijk aan getwijfeld. Ook onze dakbalken zijn om redenen van brandveiligheid van massief hout, omdat ze maar heel langzaam (of helemaal niet) beginnen te branden. Hetzelfde geldt voor een houten huis. En talrijke 800 tot 900 jaar oude houten huizen met minimale schade getuigen van de duurzaamheid van de constructie.