Meergezinswoning als prefab woning: met deze kosten moet u rekening houden

meergezins geprefabriceerde huizenprijzen

Niet alleen eengezinswoningen, maar ook meergezinswoningen kunnen in prefabbouw worden gekocht. In een interview legt de kostentracker-expert in detail uit welke kosten je moet berekenen voor een geprefabriceerde meergezinswoning en hoe deze kosten worden vergeleken met andere bouwmethoden.

Vraag: Wat zijn de mogelijke toepassingen voor geprefabriceerde meergezinswoningen?

Kostentracker-expert: naast de klassieke tweegezinswoning, die al lang bestaat, worden er steeds meer zogenaamde meergeneratiewoningen gebruikt. In zo'n woning staan ​​meestal drie of meer wooneenheden waarin de verschillende generaties naast elkaar kunnen worden ondergebracht. Dit zorgt voor een zeer nauwe coëxistentie tussen verschillende generaties, en dat is wat steeds meer mensen willen.

Daarnaast kun je natuurlijk een appartementengebouw met meerdere wooneenheden zien als een beleggingspand en op de lange termijn interessante rendementen genereren uit de lopende huuropbrengsten. Hiervoor moet echter aan de bijbehorende eisen worden voldaan.

Het grote voordeel van meergezinswoningen is dat bij een hoge grondprijs de bestaande grond optimaal benut kan worden om woonruimte te bieden aan twee of meer gezinnen. Als het gebouw niet naast elkaar maar alleen naar boven wordt gebouwd, is het gebruik van het bestaande perceel bijzonder optimaal.

Meergezinswoningen zijn qua kosten bijna net zo duur als andere woonvormen - het kostenvoordeel heeft slechts in sommige gevallen een echt duidelijke impact.

Vraag: Wat kosten geprefabriceerde appartementsgebouwen?

meergezins geprefabriceerde huizenprijzen

De prijzen voor een appartementengebouw beginnen bij 1400 € per vierkante meter

Kostentracker-expert: dat is in het algemeen natuurlijk niet te zeggen - het hangt altijd af van het betreffende huismodel en de huisgrootte.

In de regel kunt u echter uitgaan van kosten tussen 1.400 EUR per m² en 2.500 EUR per m² bruikbare ruimte. In sommige gevallen kan het zelfs duurder zijn voor huizen met bijzonder hoogwaardige meubels of speciale huismodellen.

U wordt iets goedkoper als u gebruik maakt van de optie van een zogenaamd uitbreidingshuis. Daar kunt u tegen een schappelijke prijs halffabrikaten kopen en zelf het ontbrekende werk doen. Aan de andere kant zijn deze huisvormen aanzienlijk kosteneffectiever dan kant-en-klare modellen.

Afhankelijk van de ontwikkelingsstatus en aanbieder kunnen de prijzen voor uitbreidingswoningen echter behoorlijk verschillen.

Voorbeelden van enkele geprefabriceerde huismodellen en hun prijzen vindt u in het volgende overzicht:

Huismodel en leefruimteInrichtingprijsPrijs per m²
Kubuswoning, solide woning 432 m² woonoppervlak verdeeld over 3 verdiepingenaanpasbare plattegrond, plat dak, turnkey741.000 EUR1.715 EUR per m²
Huis met zadeldak, 380 m² woonoppervlak verdeeld over 2,5 verdiepingenaanpasbare plattegrond, zadeldakhuis, dakbalkon730.000 euro1.921 EUR per m²
Stadsvilla - appartementenhuis, 316 m² verdeeld over 2 verdiepingenSchilddak, aanpasbare plattegrond, 4 hoekbalkons, turnkey562.000 EUR1.778 EUR per m²
Kubuswoning van 188 m² verdeeld over 2 verdiepingenBauhaus-stijl, plat dak, aanpasbare plattegrond, gebruiksklaar415.000 EUREUR 2.207, - per m²
hetzelfde huis als hierbovenals aanbouwhuis300.000 euro1.595 EUR per m²

Deze prijzen zijn uiteraard slechts voorbeeldprijzen voor bepaalde geprefabriceerde huismodellen van verschillende fabrikanten. Andere huismodellen - zelfs met een vergelijkbare grootte en constructie - kunnen aanzienlijk verschillende prijzen hebben.

Onze prijsvoorbeelden laten echter al duidelijk zien dat je voor geprefabriceerde appartementsgebouwen prijzen per vierkante meter moet berekenen die sterk lijken op die voor geprefabriceerde eengezinswoningen.

Wie als investering een geprefabriceerde meergezinswoning aanschaft, kan rekenen op beheersbare bouwkosten. Indien er huurinkomsten behaald kunnen worden, kunt u op lange termijn zeker rekenen op een acceptabel rendement op uw investering.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor een geprefabriceerd appartementengebouw meestal afhankelijk?

Kostentracker-expert: als het gaat om prijzen voor geprefabriceerde appartementsgebouwen, spelen een aantal factoren een rol, maar de belangrijkste factor is de grootte van de bruikbare woonruimte.

Het volgende kan ook een rol spelen:

 • de staat van het huis
 • de energienorm van het huis
 • de constructie van het huis
 • het ontwerp van het geprefabriceerde huis
 • Kelder en garage (s)

U moet prijzen en uitrusting altijd afzonderlijk vergelijken - elke fabrikant van geprefabriceerde huizen rekent anders en soms zijn er aanzienlijke prijsverschillen, zelfs bij vergelijkbare afmetingen en uitrusting.

Vraag: Moet u geen rekening houden met de vervolgkosten op de lange termijn?

meergezins geprefabriceerde huizenprijzen

Een schuin dak zorgt voor minder vervolgkosten

Kostentracker-expert: ja, zeker. De vervolgkosten zijn bij afzonderlijke apparaten hoger dan bij andere.

Platte daken zijn hier een goed voorbeeld van: een plat dak vereist regelmatige inspecties en nieuwe afdichtingen en reparaties met zeer korte tussenpozen.

Een klassiek zadeldak daarentegen is, mits goed uitgevoerd, decennialang nagenoeg onderhoudsvrij.

Dergelijke dingen moeten altijd worden overwogen bij het kiezen van een geprefabriceerd huis. Soms kan het daarom de moeite waard zijn om wat meer geld te investeren en lagere vervolgkosten te hebben. U mag prijsverschillen dus nooit als absoluut beschouwen, maar weeg ze altijd zorgvuldig af.

Vraag: Welke kosten komen meestal bij de kosten voor de prefab woning?

Kostentracker-expert: natuurlijk is het huis alleen niet voldoende. Je moet in ieder geval nog steeds verwachten

 • de grondkosten
 • Kosten van de basisplaat
 • eventueel kosten voor de kelder
 • Kosten voor de buitenfaciliteit
 • Kosten voor benodigde parkeerplaatsen op het terrein
 • eventueel kosten voor een garageoplossing of een ondergrondse parkeergarage
 • eventueel kosten voor het plaatsen van een lift

Vraag: Welke prijs moet u meestal berekenen voor een stuk grond?

Kostentracker-expert: de prijzen voor bouwkavels variëren aanzienlijk, afhankelijk van de locatie en regio. Uiteraard speelt de locatie ook een belangrijke rol bij de prijs van een bouwkavel.

Daarnaast is er ook een duidelijk prijsverschil van oost naar west waar te nemen.

In de nieuwe deelstaten zijn de kosten voor bouwkavels meestal tussen 30 EUR per m² en 120 EUR per m², in de oude deelstaten liggen de gemiddelde prijzen tussen 150 EUR per m² en 300 EUR per m² uitgaan - op toplocaties aanzienlijk hoger.

Volgens de huidige waarden ligt de duurste grond van Duitsland in Hamburg: daar moet je soms tot 600 EUR per m² betalen voor een bouwgrond.

Vraag: Welke kosten moet u berekenen voor een voetplaat?

meergezins geprefabriceerde huizenprijzen

De kosten voor de grondplaat zijn meestal niet inbegrepen in de prijs van de geprefabriceerde woning

Kostentracker-expert: in de regel is de productie van de vloerplaat niet inbegrepen in de huizenprijs - deze moet apart worden betaald.

De kosten voor een vloerplaat bedragen ongeveer 120 EUR per m² tot 150 m². Voor deze prijs krijg je meestal een hoogwaardige thermische fundering.

Als de aard van de grond op het terrein echter problemen oplevert, kunnen de benodigde grondwerken aanzienlijk complexer en dus enorm duurder zijn. In zo'n geval stijgen ook de kosten voor de voetplaat enorm. Dit is ook het geval als er water binnendringt.

Een vloerplaat is in ieder geval veel goedkoper dan een kelder.

Vraag: Wat kost een kelder? En: is het het zelfs waard?

Kostentracker-expert: de kosten voor een kelder kunnen variëren - van ongeveer 30.000 EUR tot 70.000 EUR alles is hier mogelijk.

Met de oppervlakte van een geprefabriceerde meergezinswoning moet u echter over het algemeen minimaal 30.000 EUR uitgaan.

De vraag of een kelder de moeite waard is, moet natuurlijk in principe individueel worden beantwoord. Opslagruimte is schaars, vooral in appartementsgebouwen, en een zolderuitbreiding is niet voor elk type woning een optie.

Kelders zijn veel praktischer als opslagruimte voor elk appartement in de woning, als droogruimte en als fietsenstalling. Ook de verwarmingsinstallatie en de benodigde bijkeuken kunnen eenvoudig in een kelder worden ondergebracht. Er is meestal geen echte vervanging om deze kamers elders in huis onder te brengen.

U moet rekening houden met het volgende: Zoals we weten uit ons kostenvoorbeeld, kost een vierkante meter ruimte in het huis ongeveer 2.000 EUR. Daarnaast gaat bruikbare ruimte (en bij huurwoningen ook huurruimte) verloren.

Als u daarentegen naar de kosten voor de kelder kijkt, kost de vierkante meter in de kelder slechts 300 EUR tot 500 EUR en gaat er geen waardevolle ruimte verloren in het huis, aangezien de kelder niet zou zijn hoe dan ook bewoonbaar of verhuurbaar. Daarom is het natuurlijk veel logischer om de nodige nevenruimten en bijkeuken uit te besteden aan een kelder.

Vraag: Welke kosten moet u berekenen voor parkeerplaatsen of ondergrondse garages?

meergezins geprefabriceerde huizenprijzen

Parkeerplaatsen moeten extra in rekening worden gebracht

Kostentracker-expert: met parkeerterreinen hangt het altijd af van hoe u ze repareert. Voor verharde oppervlakken moet u - afhankelijk van het type bestrating - uitgaan van 100 EUR per m² tot 200 EUR per m². Het asfalteren inclusief de onderconstructie kost ongeveer 100 EUR per m².

Je moet in ieder geval enorme kosten inschatten voor de aanleg van een ondergrondse parkeergarage. Hier ontstaan ​​onder bepaalde omstandigheden totale kosten van enkele duizenden euro's per parkeerplaats. Afhankelijk van de lokale omstandigheden en het ontwerp kunnen de totale kosten variëren.

Vraag: Wanneer betalen de kosten voor meergezinswoningen die als kapitaalinvestering worden gekocht zich daadwerkelijk uit?

Kostentracker-expert: hier moet u eerst de bruikbare oppervlakte berekenen tot een oppervlakte die daadwerkelijk kan worden gehuurd. In de regel nemen de algemene systemen ongeveer 20% van de bruikbare oppervlakte in, maar dit kan per gebouwdeel verschillen.

Het hangt er nu van af welke huurprijzen op de betreffende locatie gerealiseerd kunnen worden. In heel Duitsland bedraagt ​​de huurindex voor 2018 gemiddeld EUR 7,50 per m² en maand. Voor de verhuurbare oppervlakte kan je gemiddeld 90 EUR per m² en jaar verdienen.

Op goede locaties ligt de huurindex vaak tussen 10 EUR per m² en 12 EUR per m², terwijl op toplocaties in München deze in uitzonderlijke gevallen kan oplopen tot EUR 17,50 per m². gevallen.

Uit de jaarlijkse huurinkomsten (als het doorlopend wordt verhuurd) en de bouw- en grondkosten van de woning en bijbehorende voorzieningen kun je dan berekenen wanneer de investering is afgeschreven en wanneer de huurinkomsten winst opleveren.

Als je alle kosten bij elkaar optelt, bedragen de totale kosten ongeveer 3.000 EUR per m² tot 4.000 EUR per m². Bij een gemiddelde huurindex worden deze kosten meestal in ongeveer 30 jaar gedekt door de huurinkomsten.

Bij een voorgenomen verhuur is het belangrijk dat elk aspect van de woning de verhuurbaarheid optimaal ondersteunt. De selectie van de meergezins geprefabriceerde woning moet dan in dit opzicht worden geoptimaliseerd.