Metalen dak - u moet met deze kosten rekening houden

metalen dak kosten

Klassieke dakbedekkingen gemaakt van dakpannen of betonblokken vinden de laatste jaren steeds meer alternatieven - ook metalen daken. De cost tracker expert legt in een interview uitgebreid uit wat een metalen dak kan kosten en welke prijzen en prijsverschillen er zijn.

Vraag: Welke daken kunnen überhaupt met metaal worden afgedekt?

Cost tracker expert: in principe is dit mogelijk met elk dak en met elke dakvorm. Zelfs een zadeldak of een schilddak kan nu worden bekleed met metalen platen, die dan meestal de vorm hebben van klassieke dakpannen. Ze bestaan ​​vaak uit twee metaallagen die van elkaar gescheiden zijn door isolatie waardoor de krakende geluiden die zo typerend zijn voor metalen dakbedekking nauwelijks hoorbaar zijn in de regen.

Hellende en hellende daken met metalen dakbedekking zijn nog steeds de uitzondering - dit is niet in de laatste plaats vanwege de kosten die dergelijke dakbedekking kan veroorzaken.

Platte daken en lessenaarsdaken daarentegen zijn vaker bedekt met metaal. Een van de vele voordelen van een metalen dak is dat het praktisch niet vervuilend is - iets dat bij klassieke pannendaken bijna onvermijdelijk is.

Een metalen dak is bovendien erg licht en ondanks het lage gewicht een hoog draagvermogen - hierdoor kunnen de dragende constructies van daken veel eenvoudiger gemaakt worden, wat weer kosten bespaart.

metalen dak kosten

Een metalen dak is snel bedekt

Een dak bedekken met metaal gaat ook heel snel - door het hoge draagvermogen kunnen oppervlakken van dezelfde grootte in één keer worden bedekt. Dit scheelt weer werktijd en kosten tijdens de montage.

Metalen daken zijn ook minder gevoelig voor stormen (in tegenstelling tot klassieke dakpannen, die ondanks bevestiging met zogenaamde stormclips bij zware stormen los kunnen komen en bij een val ernstige schade kunnen veroorzaken). Metalen daken daarentegen hebben weinig weerstand tegen hagel - dit resulteert vaak in onooglijke hobbels. Roest kan bij sommige materialen ook een probleem zijn, althans op de lange termijn en meestal alleen als de metalen bekleding niet optimaal is aangebracht. Over het algemeen zijn metalen daken echter zeer duurzaam en probleemloos.

De duurzaamheid en bestendigheid van een metalen dak nemen natuurlijk toe met het type en de kwaliteit van het gebruikte materiaal - maar dat is natuurlijk altijd een kwestie van prijs.

Vraag: Wat kosten metalen daken?

Kostentracker-expert: Dat kun je over de hele linie moeilijk zeggen - het type metaal dat wordt gebruikt en de vorm van het dak spelen hier natuurlijk een belangrijke rol.

In het geval van eenvoudige metalen daken van plaatstaal, moet u echter meestal rekening houden met de kosten voor de bekleding in de orde van grootte van ongeveer 10 EUR per m².

Metalen van hogere kwaliteit (zoals titaanzinkmetaal) kunnen dan gemakkelijk twee keer zoveel kosten. Aluminium kost over het algemeen ongeveer 40 EUR per m², voor koper of roestvrij staal moet u meestal meer dan 100 EUR per m² voor de dakbedekking berekenen.

Het is dus altijd belangrijk om van tevoren een afweging te maken tussen uiterlijk, exclusiviteit en gebruik - elk van de metalen heeft verschillende eigenschappen waarmee rekening moet worden gehouden.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We halen onze oude dakbedekking van dakpannen eraf en laten het dak bekleden met metalen dakpanelen met dakpan-look. In ons geval is de grootte van het dakoppervlak 126 m². Omdat we onze zolder niet gebruiken, hebben we slechts twee transparante lichtpanelen ingebouwd voor meer licht op de zolder en een dakluik. Ons dak is een eenvoudig zadeldak zonder dakkapellen of valleien.

Voor de dakbedekking maken wij de volgende kosten (pure materiaalkosten):

Postprijs
Dakpanelen metaal roodbruinEUR 2.981
Verge profielen430 EUR
Gebogen nokkappen en start- en eindkappen207 EUR
Dakrandplaten161 EUR
Schroeven148 EUR
2 lichtpanelen149 EUR
Dakluik217 EUR
Totale materiaalkosten4.293 EUR
Totale materiaalkosten zonder speciale accessoires3.927 EUR
dit zijnEUR 31,17 per m² dakoppervlak
metalen dak kosten

Metalen daken zijn duurder dan pannendaken

Dit is natuurlijk maar een eenmalig kostenvoorbeeld dat alleen van toepassing is op een bepaald dak en een bepaald type dakbedekking. De kosten voor anders ontworpen daken of andere soorten dakbedekking kunnen natuurlijk aanzienlijk verschillen.

Ons kostenvoorbeeld laat echter al heel duidelijk zien dat de materiaalkosten voor metalen daken al beduidend hoger zijn dan bij conventionele dakbedekkingsmaterialen (dakpannen, dakpannen). Voor de populaire Frankfurter Pfanne moet je meestal ongeveer 8 EUR per m² tot 12 EUR per m² rekenen, in veel gevallen is een dubbele groefpan beschikbaar vanaf 15 EUR per m² - Betonnen dakpannen zijn vaak veel goedkoper ( van ongeveer 5 EUR per m² tot 7 EUR per m²).

Vraag: Wat zijn de factoren die de kosten van een metalen dak in het algemeen bepalen?

Cost tracker expert: Allereerst spelen natuurlijk de dakvorm en vooral het gebruikte dakbedekkingsmateriaal een rol in de prijs.

Maar er spelen ook andere factoren een rol:

  • de uitvoering van de individuele dakpanelen
  • de ingebouwde accessoires
  • de kosten voor de onderbouw (bij schuin dak voor alle soorten dakbedekking hetzelfde)
  • de kosten voor de dakisolatie (bij schuin dak ook gelijk voor alle soorten dakbedekking)
  • de kosten voor het bevestigen van de dakbedekking (vaak lager dan voor pannendaken of betonnen dakpannen)

Al deze factoren hebben een invloed op de prijs van metalen dakbedekking. Forfaitaire prijzen hebben daarom weinig zin; de kosten moeten altijd worden bepaald op basis van het respectieve individuele geval.

Vraag: In hoeverre speelt de dakvorm een ​​rol in de prijs?

Kostentracker-expert: het maakt natuurlijk een duidelijk verschil of je een plat dak of een monopitchdak of een schilddak afdekt - de moeite die het kost om te bedekken en het materiaalverbruik zijn hier duidelijk verschillend.

In het geval van een plat dak of een monopitchdak hoeft bijvoorbeeld geen nok te worden gevormd, schild- en half-schilddaken met hun meervoudige schuine vlakken zijn uiteraard complexer te bedekken dan een recht, gelijkzijdig zadeldak.

De verschillen zijn meestal beperkt bij dezelfde dakmaat. Bestaande dakkapellen en valleien kunnen dan de prijs aanzienlijk duurder maken, en ook gecompliceerde dakgeometrieën leiden vaak tot aanzienlijke meerkosten.

Vraag: Welke materialen worden gebruikt voor metalen daken en wat kosten ze?

Kostentracker-expert: In het geval van metalen daken vindt u:

  • Zinkplaten
  • Titanium zinkplaten
  • aluminium
  • Koper en
  • roestvrij staal

Uiteraard kunnen er voor de individuele dakpanelen verschillende uitvoeringen zijn - bijvoorbeeld gemaakt van twee dunne metaallagen die van elkaar zijn gescheiden door een isolatielaag ertussen.

De prijzen van de materialen zelf variëren sterk - de volgende tabel bevat enkele ruwe richtprijzen ter oriëntatie:

materiaalPrijs per m² (richtprijs)
Zinkplaten8 EUR per m² tot 10 EUR per m²
Titanium zinkplaten15 EUR per m² tot 20 EUR per m²
aluminiumongeveer 40 euro per m²
koperongeveer 100 EUR per m²
roestvrij staalvanaf 100 EUR per m², hoogwaardige varianten vaak ook 130 EUR per m² tot 140 EUR per m²

Zoals reeds vermeld, zijn deze prijzen slechts globale richtprijzen, maar ze laten zien hoe groot de kostenverschillen in de praktijk kunnen zijn.

metalen dak kosten

Zink is goedkoop maar niet erg resistent

Zinkplaten zijn vaak nog gevoelig voor weersinvloeden en kunnen onder ongunstige omstandigheden na verloop van tijd roesten.

Aluminium is een heel zacht materiaal dat bij hagel of andere mechanische belastingen vaak lelijke deuken en stoten krijgt, die dan zichtbaar blijven. Aan de andere kant is het van nature volledig roestvrij en wordt het niet beschadigd door het weer.

Koper is een zeer edel metaal, dat na verloop van tijd voortbouwt op het zeer gewaardeerde patina (groene kleur) door corrosie. Zoals vele eeuwenoude koperen daken bewijzen, is het zeer ongevoelig voor alle weersomstandigheden.

Koper en roestvrij staal worden bijzonder gewaardeerd om hun waarde en esthetische redenen en zijn daarom navenant duur.

Vraag: Speelt de uitvoering ook een rol?

Kostentracker-expert: ja, zelfs met relatief vergelijkbare producten van één fabrikant zijn er altijd verschillen in ontwerp. In ons kostenvoorbeeld kosten hoogglansvarianten al 200 EUR tot 300 EUR meer, op basis van de vierkante meter dakoppervlak is dit een verschil van ongeveer 2 EUR per m² tot 3 EUR per m².

Het bijzonder geluidsisolerende ontwerp van onze dakbedekking zou ongeveer 1.300 EUR meer kosten, wat extra kosten zou zijn van ongeveer 10 EUR per m² bij ombouw naar de vierkante meter.

Het ontwerp kan ook een behoorlijke impact hebben op de prijs, zelfs bij vergelijkbare modellen van dezelfde fabrikant.

Vraag: Loont een metalen gevelbekleding in vergelijking met een klassieke gevelbekleding met pannen of dakpannen?

metalen dak kosten

De snelle cover-up betekent aanzienlijke besparingen

Kostentracker-expert: deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Bij het afdekken van het schuine dak zijn er vrij kleine verschillen in kosten ten opzichte van dakpannen, omdat je iets sneller kunt werken. De verschillen compenseren echter meestal niet helemaal de hogere materiaalprijs.

Er is ook geen algemeen antwoord op de vraag naar duurzaamheid. Pannendaken kunnen bij zorgvuldig onderhoud en hoogwaardige dakpannen ook 50 jaar meegaan - dus de vraag naar de levensduur van metalen daken speelt eigenlijk een ondergeschikte rol.

Puur financieel gezien is een metalen dak niet per se de moeite waard op een schuin dak - tenzij je echt een imposant koperen dak wilt.

Met een plat dak kan het er anders uitzien. De hoge gevoeligheid van bitumen dakbedekkingen, waardoor regelmatige controle en reparatie van het dak noodzakelijk is (jaarlijkse inspecties zijn meestal aan te raden), veroorzaakt hoge kosten die bij metalen daken meestal wegvallen.

De materiaalprijs voor bitumen dakbanen ligt in de meeste gevallen tussen 10 EUR per m² en 15 EUR per m², plus de frequente reparatiewerkzaamheden en het regelmatig aanbrengen van nieuwe lasplaten. Indien de plaat bedekt is met titaanzinkplaten (materiaalprijs 15 EUR per m² tot 20 EUR per m²), is deze extra kost niet langer nodig, dus de metalen bekleding loont op middellange termijn.

Als er goedkope zinkplaten worden gebruikt (materiaalprijs 7 EUR per m² tot 10 EUR per m²), is de dakbedekking vaak goedkoper dan de bitumenafdichting van het platte dak.

Hoewel er met een schuin dak nauwelijks kostenvoordelen te behalen zijn, kan het er bij een plat dak in veel gevallen heel anders uitzien. Op de lange termijn kan een metalen dak in plaats van een bitumen dak de onderhoudskosten van het dak aanzienlijk verlagen.