Minihuis: wat zijn de kosten?

mini huis kosten

In de woningbouw gaat de algemene trend naar brede, luchtige kamers en veel ruimte. Maar er is ook een tegentrend die tot doel heeft woonruimte tot een absoluut minimum te beperken, de beschikbare ruimte zoveel mogelijk te verkleinen - en zo bouwkosten te besparen, onderhoudskosten te minimaliseren en wonen in het algemeen minimalistisch en eenvoudig te maken. Het resultaat van de trend zijn mini-huizen, sommige met minder dan 50 m² woonoppervlak, maar met zeer lage onderhouds- en bijkomende kosten. In ons interview praten we met de experts van de kostentracker over wat dergelijke mini-huizen kosten en welke voordelen ze opleveren.

Vraag: Hoe duur zijn dergelijke mini-huizen - en wat zijn de voordelen?

Kostentracker-expert: Minimalisme is de laatste jaren in zwang en sinds de tiny house-beweging steeds populairder is geworden in Europa, worden er steeds meer mini-huizen gebouwd.

mini huis kosten

Mini House vs. Tiny House

Terwijl in het Tiny House de woonoppervlakte extreem beperkt is - tot 20 m² en minder zodat het huis op een aanhangwagen kan worden vervoerd - is het in het geval van mini-huizen meestal woonruimte tussen rond 30 m² en 60 m² die je moet redden.

De kleine oppervlakte wordt vaak gecompenseerd door intelligente, ruimtebesparende oplossingen en de reductie van de apparatuur tot de essentie. Als je de kosten per m² vergelijkt met die van grotere woningen, wordt al snel duidelijk dat je voor de kleinere oppervlakte vaak beduidend meer moet betalen dan voor een huis van normale grootte.

Modulaire huizen met een grootte van 30 m² tot 60 m² kunnen in veel gevallen 100.000 tot 150.000 euro kosten - dit komt overeen met kosten per vierkante meter van ruim 2.500 euro per m².

Tiny Houses zijn beschikbaar vanaf circa € 50.000 met een maximale oppervlakte van 20 m², wat overeenkomt met even hoge kosten.

Prijsvoorbeelden

Hieronder staan ​​enkele prijsvoorbeelden voor enkele verschillende soorten mini-huizen.

Type huis, grootteprijsKosten per m² woonoppervlak (geëxtrapoleerd)
Tiny house op trailer, 1,5 verdiepingen, volledig uitgerust, 18 m²45.000 EURcirca € 2.500, - per m²
Klein huisje als schelp, 20 m²20.000 EURcirca EUR 1.000, - per m²
Tiny house van 8 m², volledig ontwikkeld32.000 EURcirca EUR 4.000, - per m²
Kubus modulair huis, 56 m² woonoppervlak150.000 EURcirca EUR 2.670, - per m²
Modulair huis Eco met terras, 29 m² woonoppervlak, 10 m² overdekt terras, volledig uitgerust100.000 EURcirca EUR 3.440, - per m²

Vraag: Wat is de geschatte prijsklasse voor mini-huizen?

mini huis kosten

Mini-huizen zijn ongeveer 2500 euro per vierkante meter.

Kostentracker-expert: als het gaat om de aankoopkosten voor de geprefabriceerde varianten (modulaire huizen, tiny houses), ligt de prijs zeker op 2.500 EUR per m² of aanzienlijk hoger.

Natuurlijk is er de zeer eenvoudige mogelijkheid om gewoon op de klassieke manier een geschikt klein huis te bouwen - en zo aanzienlijke kosten te besparen. Het voordeel dat de woning dan eenvoudig naar een andere locatie kan worden verplaatst, zoals bij modulaire of tiny houses, is dan niet meer beschikbaar. Aan de andere kant liggen de zuivere bouwkosten meestal tussen 1.500 EUR per m² en 2.500 EUR per m².

Als je daarentegen een houten tuinhuis koopt en deze bewoonbaar maakt (isolatie volgens EnEV, aansluitingen, lijnen, interieurwerkzaamheden etc.), dan zijn de totale kosten vaak beduidend lager dan bij een anders veel voorkomende woningbouw. Dit heeft echter te maken met de doorgaans lagere bouwkosten voor alle massief houten huizen.

Vraag: Waar zijn de kosten van mini-huizen van afhankelijk?

Kostentracker-expert: de sleutel hier is:

  • het type huis (tiny house, modulair huis, tuinhuis bewoonbaar gemaakt, etc.)
  • de grootte van het huis (woonoppervlak in m²)
  • de individuele uitrusting van het huis (tot volledig zelfvoorzienend, airconditioning, etc.)
  • hoeveel persoonlijk werk er wordt gedaan (zelfs bij tiny houses zijn er 'uitbreidingshuizen')

Vraag: Wat zijn de kostenvoordelen van kleine woningen?

Kostentracker-expert: de kleine omvang is natuurlijk vooral merkbaar in de bijkomende kosten.

Als je rekent met een verwarmingsbehoefte van ongeveer 75 kWh / m² op jaarbasis, kost een normale eengezinswoning met 120 m² woonoppervlak ongeveer 540 euro per jaar aan gasverwarming, met een mini-woning van 29 m² zou dat slechts 130 euro per jaar zijn.

Het verbruik van elektriciteit en water is niet gekoppeld aan de grootte van de oppervlakte, maar vooral aan je eigen consumptiegedrag, waardoor deze kosten niet significant veranderen ten opzichte van de klassieke eengezinswoning.

mini huis kosten

De kosten voor reparaties zijn ook veel beperkter in kleine huizen.

Met de jaarlijkse onroerende voorheffing kunnen kleinere woningen echter ook enkele voordelen opleveren. Uiteraard bespaar je ook flink wat geld als het gaat om renovatie en reparatie, omdat er veel kleinere oppervlakten (vloeroppervlak, geveloppervlak, dakoppervlak) gerenoveerd moeten worden. De minder solide constructie in vergelijking met de solide woning en de soms beduidend hogere onderhouds- en reparatiekosten maken dit kostenvoordeel deels goed.

Over het algemeen zijn de kostenvoordelen van wonen in een kleiner gebied lang niet zo hoog als vaak wordt aangenomen.

Andere voordelen van mini-huizen

Door de beperkte ruimte is het nodig om het eigen verbruik en de aankopen die men doet in vraag te stellen. In de meeste gevallen zal iedereen die in zo'n huis woont, waarschijnlijk zijn persoonlijke consumptie beperken.

De inspanning voor schoonmaakwerkzaamheden in het huis en het gebruikelijke onderhoudswerk (schilderen van muren, vernieuwen van vloerbedekking) zullen in veel gevallen minder en beduidend minder tijd vergen dan bij een grotere woning. Dat kan heel prettig zijn.

Ook vanuit ecologisch oogpunt zijn de kleinere woonruimten en vooral het aanzienlijk lagere verbruik van verwarmingsmedium en daarmee de uitstoot van schadelijke stoffen duidelijk positief. Als de grootte van de leefruimte afneemt, neemt ook de milieuvervuiling vanuit de woonoppervlakte af.

Het grootste nadeel is dat de beperkte beschikbare ruimte niet zomaar kan worden uitgebreid bij een kortstondige behoefte - terwijl in een grotere woning niet benodigde ruimtes gemakkelijk langer ongebruikt kunnen blijven. Dat moet ook worden overwogen. Indien nodig kunnen oplossingen worden gevonden voor een kortstondig hoger ruimtebeslag.