Wat zijn de kosten van een MRI van het hele lichaam?

hele-lichaam-mrt-kosten

Bij deze medische procedure, die, in tegenstelling tot röntgenfoto's of CT, geen blootstelling aan straling inhoudt, wordt het hele lichaam in één stuk onderzocht. De zeer goede resolutie van de MRI van het hele lichaam levert gedetailleerde beelden op die een uitstekend overzicht geven van de huidige gezondheidstoestand. Wat dit kost, maken we duidelijk in een interview met de kostentracker-expert, die ook veel andere vragen beantwoordt.

Hoe hoog zijn de onderzoekskosten?

Kostentracker: de MRI voor het hele lichaam duurt ongeveer 60 minuten. Het onderzoek begint bij het hoofd of de voeten en de bank beweegt langzaam naar voren totdat het hele lichaam is gescand.

Voor deze pijnloze maar zeer grondige procedure gelden de volgende kosten:

KunstKosten wettelijk verzekerdKosten particulier verzekerd
MRI voor het hele lichaam1.000 - 2.000 EUR1.000 tot 2.000 EUR

Dragen de zorgverzekeraars de kosten?

Kostentracker: de wettelijke zorgverzekeraars betalen alleen voor het onderzoek als dit medisch noodzakelijk wordt geacht. Als puur preventief onderzoek moet u de kosten zelf betalen.

Ook als u aangesloten bent bij een particuliere ziektekostenverzekering zijn de kosten niet gegarandeerd. Informeer daarom vooraf of uw kosten in ieder geval gedeeltelijk worden vergoed en laat dit schriftelijk bevestigen.

Hoe werkt magnetische resonantiebeeldvorming over het hele lichaam?

hele-lichaam-mrt-kosten
Je wordt met je hoofd eerst in de buis geduwd.

Kostentracker: aangezien er tijdens het onderzoek een sterk magnetisch veld wordt opgebouwd, moet u van tevoren alle metalen voorwerpen, zoals brillen en sieraden, afnemen. U wordt dan gevraagd om plaats te nemen op de ligstoel. Tegen het luide, ietwat onaangename kloppen van de MRI in krijg je een koptelefoon en heb je via een intercom altijd contact met je röntgenassistent.

De eigenlijke screening begint op het hoofd of de voeten. Tijdens het onderzoek beweegt de bank langzaam naar de MRI-spoel totdat het hele lichaam is gescand. Het is belangrijk dat u kalm en ontspannen blijft gedurende de 60 minuten die hiervoor nodig zijn.

Een contrastmiddel wordt meestal toegediend om het contrast tussen de organen en het omliggende weefsel te vergroten. Als u aan claustrofobie lijdt, kunt u een licht kalmerend middel krijgen.

Ten slotte worden de gegevens door een radioloog beoordeeld en met u besproken.

Wie is uitgesloten van dit onderzoek?

Kostentracker: patiënten met

  • bepaalde pacemakers,
  • Cochleaire implantaten,

zijn uitgesloten van MRI van het hele lichaam. Sommige centra zullen geen MRI-scan uitvoeren, zelfs niet als er vreemde metalen voorwerpen in de hersenen, de oogbal, de longen of in de buurt van bloedvaten zijn.

Waarom worden tatoeages aangepast in de MRI?

Kostentracker: de zwarte pigmenten van de gebruikte kleuren bevatten vaak ijzerdeeltjes die worden aangetrokken door het sterke magnetische veld. Dit kan de getroffenen een onaangenaam tintelend gevoel geven.

Kleuren die elektrisch geleidend zijn, kunnen ernstige klachten veroorzaken. Het hoogfrequente veld kan daarin een stroomveld opwekken dat de tatoeage kan verwarmen en in het ergste geval ernstige brandwonden kan veroorzaken.

Voor welke ziekten wordt MRI van het hele lichaam gebruikt?

hele-lichaam-mrt-kosten
Wanneer is een MRI van het hele lichaam nuttig?

Expense Tracker: soms wordt dit voorgesteld als onderdeel van een grondige medische controle.

Dit onderzoek wordt vaak uitgevoerd als een van de volgende ziekten aanwezig is:

  • Hart-en vaatziekte
  • Reumatoïde complicaties
  • diabetes
  • Kankers

Is een MRI van het hele lichaam zinvol als preventief onderzoek?

Kostentracker: zelfs de experts zijn het over deze vraag niet eens. Critici benadrukken dat bij bijna de helft van de onderzoeken afwijkingen worden aangetroffen die de patiënt zorgen baren, maar die geen therapeutische waarde hebben. Het is daarom belangrijk dat de screening wordt gevolgd door een uitgebreide bespreking waarin alle resultaten duidelijk worden toegelicht.