Natuurlijke kofferbak: welke kosten zijn te verwachten?

natuurlijke huiskosten

Houten huizen zijn trendy - en ze zijn ook buitengewoon voordelig in termen van ecologisch bouwen. De meest originele van alle houten huizen is de natuurlijke stam of de ronde stam. Deze huizen zijn niet alleen visueel uniek, maar ook buitengewoon huiselijk en comfortabel. In ons interview met de cost tracker experts bespreken we welke kosten u moet verwachten bij het bouwen van een natuurlijke blokhut en welke mogelijke financiële nadelen u moet accepteren.

Vraag: Wat kost een natuurlijk blokhut?

Kostentracker-expert: de kosten voor een natuurlijke blokhut zijn meestal iets hoger dan voor een blokhut of ronde blokhut. Dit heeft te maken met de ingewikkelde constructie: ronde blokhutten worden meestal stuk voor stuk individueel vervaardigd, de individuele stammen worden met de hand in elkaar gepast. Als het hele huis eenmaal op zijn plaats staat, wordt het weer gedemonteerd, naar de eigenlijke bouwplaats getransporteerd en daar uiteindelijk in elkaar gezet.

natuurlijke huiskosten

Dit type constructie is erg arbeidsintensief en duur.

Dit ontwerp is zeer complex en vooral arbeidsintensief. Reken daarom voor de gebouwschil minimaal tussen 1.000 en 1.700 euro per m². Pas dan wordt echter de "skeletstructuur" opgetrokken. Het afgewerkte huis kost dan meestal 1.900 EUR per m² tot 2.500 EUR per m², afhankelijk van het gewenste ontwerp en de uitrusting.

Blokhutten en massief houten geprefabriceerde huizen kosten vaak slechts ongeveer de helft, op basis van de vierkante meter casco-constructie. Ze zijn echter niet zo individueel en uniek als een natuurlijke blokhut.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Wij hebben een Canada huis (natuurlijke stam huis) gebouwd volgens onze eigen ideeën. Ons voltooide huis zou een woonoppervlak moeten hebben van 90 m².

Postprijs
Bouwkosten volledig171.800 EUR
Kosten per m² woonoppervlak1.908,89 EUR per m²

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifiek bouwproject op basis van individuele ideeën en apparatuurvereisten. De kosten voor andere natuurlijke blokhutten en blokhutten kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van het gewenste individuele ontwerp en de bouwinspanning.

Vraag: In welke prijsklasse zijn de kosten voor een natuurlijke blokhut?

Cost tracker expert: dat hangt altijd af van de gekozen constructiemethode en de constructiekosten in detail.

"Echte" blokhutten versus geprefabriceerde constructie

natuurlijke huiskosten

Zweedse huizen zijn meestal wat goedkoper.

Terwijl "echte" blokhutten in voltooide staat gewoonlijk 1.200 EUR per m² tot 2.500 EUR per m² kosten, zijn geprefabriceerde huizen (blokhutten, Zweedse huizen) vaak tot 20% goedkoper met dezelfde grootte . Een geprefabriceerd blokhuis in prefabbouw kan zelfs nog goedkoper zijn - voor de grootte van ons voorbeeldhuis zouden veel woningmodellen slechts [ongeveer € 70.000 tot € 100.000 hoeven te kosten.

Hoogwaardige en luxueuze ontwerpen zijn echter meestal nog duurder voor geprefabriceerde blokhutten.

Vraag: Waar zijn de kosten van een natuurlijke blokhut van afhankelijk?

Kostentracker-expert: het volgende is doorslaggevend:

  • de gewenste grootte van het huis
  • het individueel gewenste ontwerp van het huis
  • de inspanning die bij de productie is gemoeid
  • of het nu individueel wordt vervaardigd of een geprefabriceerd huis wordt gebruikt
  • welke constructie wordt gekozen
  • de uitrusting van het huis in detail (gebouwentechniek, kwaliteit van de ramen, inspanningen voor de interieurconstructie, enz.)

Vraag: Wat zijn de kostennadelen van een natuurlijke stamhuis?

natuurlijke huiskosten

De inruilwaarde van blokhutten is meestal niet erg hoog.

Kostentracker-expert: dit gaat voornamelijk over twee punten: de wederverkoopwaarde en het bedrag aan onderpand voor vastgoedfinanciering.

Natuurlijke blokhutten worden doorgaans als moeilijk doorverkopen beschouwd en hebben dus een aanzienlijk lagere inruilwaarde dan een vergelijkbaar groot huis in conventionele constructie.

Om dezelfde reden stellen banken ook in veel mindere mate een natuurlijke stamhuis veilig bij het financieren van vastgoed (meestal slechts 70% of zelfs minder).

Wie met deze nadelen kan leven, bouwt echter zeer goedkoop - ook in vergelijking met traditionele prefab woningen - en kan ook aanzienlijk meer in eigen huis bouwen, wat forse kosten bespaart.