Natuurstenen muur: met deze kosten moet u rekening houden

natuurstenen muur kosten

Als het om tuinontwerp gaat, zijn natuurstenen muren nog steeds erg populair. Ze kunnen op veel verschillende manieren worden vormgegeven en passen zo harmonieus in elke tuin. De cost tracker expert legt in een interview uitgebreid uit wat een natuurstenen muur kan kosten en waar de kosten van afhangen.

Vraag: Waar moet je altijd op letten bij een natuurstenen muur in de tuin?

Kostentracker-expert: allereerst is het belangrijk om erachter te komen of het u toegestaan ​​ is om de geplande muur te bouwen. Zowel vanuit de bouwwetgeving als vanuit de gemeente of gemeente kunnen beperkingen gelden voor welke soorten muren waar zijn toegestaan.

Verder moet u een stenen muur altijd aan een specialist overlaten als u geen ervaring heeft met het zelf bouwen ervan. Dit geldt in het bijzonder voor alle natuurstenen muren die dienen als taludversterking of ter ondersteuning van een talud. Hier moeten vaak onderschatte krachten worden opgevangen en moet de muur dienovereenkomstig worden afgevoerd.

Voordat u met de werkzaamheden begint, moet u overwegen of u een muurbekleding of een muurgroen wilt. Maar dan moet je extra toeslagen verwachten tegen de toch al hoge prijs.

Vraag: Wat kost een natuurstenen muur?

natuurstenen muur kosten

Er zijn veel verschillende soorten natuurstenen muren

Kostentracker-expert: dat kun je over de hele linie niet zeggen - de prijsverschillen zijn hier enorm. Met betrekking tot het metselwerkoppervlak (d.w.z. de gevel van de muur) zijn prijsverschillen van 150 EUR per m² tot 350 EUR per m² mogelijk. Dit is slechts een zeer grove richtlijn en deze prijsklasse kan nog worden overschreden.

Er zijn veel verschillende opties voor een stenen muur - en daarom een ​​enorme prijsklasse. In bredere zin behoren ook droge stenen muren tot de natuurstenen muren - net als de schanskorven die de laatste jaren bijzonder populair zijn geworden. Voor dit soort natuurstenen muren moet je heel andere prijzen berekenen.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

We hebben een kleine zandstenen muur in onze tuin laten bouwen. De hoogte is 120 cm, de lengte van de muur 4 m.

Postprijs
Stichting productie500 EUR
Materiële prijs750 EUR
Werkmuren en bijbehorende werkzaamheden440 EUR
totale prijs1.690 EUR

Dit is natuurlijk maar een eenmalig kostenvoorbeeld dat alleen van toepassing is op een heel specifieke muur. In andere gevallen kunnen prijzen ook totaal verschillende prijzen hebben, afhankelijk van het type muur en de gebruikte stenen.

Vraag: Waar hangt de prijs van een stenen muur in het algemeen van af?

Kostentracker-expert: hier moet u rekening houden met enkele kostenfactoren:

  • de kosten van het maken van de fundering
  • de prijs voor de stenen
  • de kosten van metselwerk
  • de extra uitrusting van de muur en de nodige bijkomende werkzaamheden (zoals afwatering of een geveldak)

De hoogte van de muur is alleen van belang voor zover je absoluut een constructeur nodig hebt als de muur meer dan 2 m hoog is. In de meeste gevallen worden muren van deze hoogte sowieso niet goedgekeurd.

Vraag: Wat zijn de kosten voor de stichting?

Kostentracker expert: in de meeste gevallen zullen de kosten voor de fundering tussen de € 100 en € 150 per lopende meter liggen. Dit omvat al het nodige werk:

  • het graven van een vorstvrije funderingssleuf
  • de kosten voor het afvoeren van de uitgraving
  • de kosten van de funderingsmaterialen en installatie met de plaatverdichter

Vraag: Wat kosten natuursteen?

Kostentracker-expert: er zijn hier enorme prijsverschillen, afhankelijk van het type steen. De steen kost tussen 50 EUR per m² en 300 EUR per m² metselwerk.

Een klein overzicht van verschillende soorten natuursteen:

Steensoortprijs
Zandstenenvanaf 60 EUR per ton
Kalksteenvanaf ongeveer 120 EUR per ton
gewoon granietvanaf ongeveer 150 euro per ton, vanaf ongeveer 200 euro per ton voor stenen van hoge kwaliteit
Basalt en leienmeestal € 250 - € 400 per ton
natuurstenen muur kosten

De steensoort heeft een grote invloed op de kostprijs van de natuursteenmuur


Dit laat zien hoe groot de verschillen kunnen zijn tussen individuele steensoorten. Steengroevestenen zijn vaak bijzonder goedkoop omdat ze volledig onbewerkt zijn. In sommige gevallen vindt u iets van ongeveer 30 euro per m² tot 50 euro per m² metselwerk.

Vraag: Wat zijn de kosten voor de metselaar?

Kostentracker-expert: dit is over het algemeen ook moeilijk te zeggen - het hangt altijd af van de individuele werklast van de metselaar voor de betreffende muur:

In de regel mag u in de meeste gevallen echter rekenen vanaf ongeveer 100 EUR per m² metselwerk. Zeer tijdrovend en gecompliceerd metselwerk kan ook drie keer zoveel kosten.

Vraag: Wat kost een schanskorfmuur?

Kostentracker-expert: In de regel kunt u ervan uitgaan dat een schanskorfmuur in dezelfde afmetingen als in ons voorbeeld voor de helft van de kosten kan worden gerealiseerd. Een ander voordeel is dat je met weinig vaardigheid gemakkelijk zelf een schanskorfmuur kunt bouwen.

U kunt ook zelf droge stenen muren bouwen - met een beetje geduld en een beetje tijd kunnen zelfs leken op deze manier een zeer rustiek ogende muur creëren.