Wat kost neurale therapie?

neurale therapiekosten

Chronische nek-, schouder- of hoofdpijn kan worden aangepakt met neurale therapie. Bij deze nog zeer jonge behandelmethode worden bepaalde anesthetica gebruikt, die de eigen afweer van het lichaam stimuleren en daardoor pijnvrij maken. In een gesprek met de kostentracker-expert maken we duidelijk welke kosten u kunt verwachten en of deze vorm van therapie een zorgverzekering is.

Voor welke ziekten biedt neurale therapie verlichting?

Kostentracker: deze methode kan worden gebruikt voor zowel chronische als acute klachten. Indicaties zijn bijvoorbeeld:

neurale therapiekosten

Neurale therapie kan ook helpen bij depressie.
 • chronische pijn,
 • Neuralgie (zenuwpijn),
 • functionele stoornissen zoals prikkelbare darmsyndroom,
 • chronische en acute ontsteking,
 • Gewrichtsaandoeningen,
 • Reumatische aandoeningen,
 • Depressies,
 • Allergieën.

Wat kost de behandeling?

Kostentracker: het vergoedingsschema voor artsen of alternatieve behandelaars bepaalt de kosten die u kunt verwachten. Dit resulteert in een bepaalde prijsklasse voor deze vorm van behandeling:

Kunstkosten
Per toepassing, afhankelijk van de lichaamsregio20 tot 50 EUR
5 sessies100 - 250 EUR
10 sessies200 - 500 EUR

Spreek daarom vooraf met uw therapeut en laat de verwachte behandelingskosten kwantificeren.

Is neurale therapie een voordeel voor de ziektekostenverzekering?

Kostentracker: hoewel neurale therapie dankzij het succes steeds populairder wordt, moeten nog niet alle wettelijke zorgverzekeraars de kosten dekken. Of uw kosten worden vergoed, hangt onder meer af van de soort therapie. De kosten voor segmenttherapieën worden waarschijnlijk eerder vergoed dan die voor interferentieveldtherapieën. Vraag daarom voor aanvang van de behandeling uw zorgverzekeraar en laat hem schriftelijk bevestigen dat de kosten worden vergoed.

Bent u aangesloten bij een particuliere ziektekostenverzekering dan is de vergoeding contractafhankelijk. Ook hier geldt dat u, om voor onaangename verrassingen te blijven, voor de therapie uw zorgverzekeraar dient te raadplegen.

Zijn er verschillende vormen van neurale therapie?

Kostentracker: ja, dit proces is onderverdeeld in verschillende gebieden:

neurale therapiekosten

Neurale therapie heeft verschillende benaderingen.
 • Segmenttherapie: dit maakt gebruik van de wetenschap dat elke spiraalvormige zenuw die uit het wervelkanaal komt een bepaald punt op het lichaam bereikt.
 • Uitgebreide segmenttherapie: hier wordt een verdovingsmiddel geïnjecteerd nabij de zenuwknopen van het vegetatieve zenuwstelsel (ganglia).
 • Storingsveldtherapie met effect op afstand: dit is gebaseerd op de aanname dat een storingsveld verantwoordelijk kan zijn voor een functionele stoornis in een geheel ander lichaamsgebied.

Hoe wordt neurale therapie uitgevoerd?

Kostentracker: eerst zal de neurotherapeut u vragen naar uw medische geschiedenis en de duur en het soort symptomen. Daarna volgt een grondig onderzoek waarbij de oorzaak van het stoorveld wordt achterhaald. Veel chronische ontstekingsbronnen bevinden zich bijvoorbeeld in het gebied van de tanden of amandelen.

Zodra de focus is gevonden, spoelt de arts de ontstoken cellen met een plaatselijke verdoving. Soms geeft dit u onmiddellijke pijnverlichting. Het effect is echter meestal pas zichtbaar na drie tot vijf sessies.

Brengt de behandeling ook risico's met zich mee?

Kostentracker: neurale therapie is een methode met een zeer laag risico. Af en toe kunnen er kleine blauwe plekken of een milde infectie zijn op de injectieplaats.

Sommige therapeuten gebruiken procaïne om de zenuwcellen te wassen. Als deze verdoving niet goed wordt geïnjecteerd, kan dit zenuw- en vaatbeschadiging veroorzaken. Dit kunnen tintelingen, gevoelloosheid of duizeligheid zijn. In het ergste geval is er een storing van het cardiovasculaire systeem. Stel uzelf daarom altijd in de handen van een ervaren medische professional.

Af en toe is er een allergie voor het gebruikte plaatselijke verdovingsmiddel, wat kan leiden tot een allergische shock. Als u allergisch bent, moet de tolerantie van tevoren worden gecontroleerd.