Nieuwe ramen: deze kosten mag u verwachten

kosten nieuwe ramen

Wie zijn oude ramen wil inruilen voor nieuwe, moet rekening houden met aanzienlijke kosten. In een interview legt de cost tracker-expert in detail uit wat nieuwe ramen kunnen kosten, wanneer de kosten de moeite waard zijn door middel van afschrijving en hoe de kosten kunnen worden verlaagd.

Vraag: Wanneer is het überhaupt de moeite waard om de ramen te vervangen?

Kostentracker-expert: Enerzijds natuurlijk als de ramen al een bepaalde leeftijd hebben bereikt of al beschadigd zijn.

Daarnaast zijn oudere ramen vaak niet meer state-of-the-art en leiden ze - in vergelijking met moderne energiebesparende ramen - tot veel te hoge energieverliezen. Oude ramen met slechte of geen thermische isolatie kunnen verantwoordelijk zijn voor maximaal een vijfde van het totale thermische energieverlies door de gebouwschil.

In dergelijke gevallen is een uitwisseling natuurlijk alleen al om energetische redenen de moeite waard. De kosten voor de ramen worden dan in de loop van de tijd terugverdiend door simpelweg de lagere stookkosten.

Nieuwe, moderne ramen zorgen bovendien voor aanzienlijk meer wooncomfort, betere geluidsisolatie en minder tocht in de kamers.

Vraag: Wat zijn de normale kosten voor nieuwe ramen?

nieuwe-raamkosten

De prijzen voor nieuwe ramen zijn afhankelijk van veel factoren

Kostentracker-expert: het is onmogelijk om dat over de hele linie te zeggen. Ramen kunnen erg duur zijn, afhankelijk van hun grootte en ontwerp.

In de meeste gevallen moet u echter minimaal € 400 à € 500 per raam berekenen voor ramen van normale grootte.

Voor ramen in speciale en hoogwaardige uitvoeringen moet u echter aanzienlijk meer rekenen. Een dubbele prijs is ook gemakkelijk te bereiken met een geschikte raamkeuze.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We willen 6 oude ramen vernieuwen. Om de kosten beheersbaar te houden, kiezen we voor witte kunststof ramen, die echter zijn voorzien van moderne, hoogwaardige driedubbele beglazing. Omdat de ramen zich op de begane grond bevinden, hebben we extra veiligheidsvoorzieningen en bescherming tegen openwrikken - hiervoor is een toeslag verschuldigd.

Postprijs
Dubbelvleugelraam met kiep- en draaifunctie, 510 mm x 1050 mm, U-waarde 0,71.780 EUR
Toeslag voor upgrade inbraakbeveiliging276 EUR
Raamkrukken, vensterbanken en accessoires (panelen, etc.)210 EUR
Installatie, verwijdering en afvoer van oude ramen1.240 EUR
totale prijsEUR 3.506
totale kosten per raam584 EUR per raam

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld van de kosten van bepaalde ramen in een heel specifiek ontwerp. Afhankelijk van het geselecteerde raammodel en de respectievelijke uitrusting en afhankelijk van de respectievelijke lokale omstandigheden, kunnen de kosten ook aanzienlijk variëren.

In ons kostenvoorbeeld zijn we erin geslaagd om relatief goedkope ramen inclusief installatie te krijgen die nog steeds uitstekende thermische isolatie bieden. In veel andere gevallen zijn de kosten aanzienlijk hoger - met vergelijkbare prestaties van de ramen.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor nieuwe ramen doorgaans afhankelijk?

Kostentracker-expert: Ten eerste gaat het natuurlijk over hoeveel vensters u nodig heeft en welke venstergrootte er nodig is. Dat is fundamenteel voor de kosten van de ramen.

Daarnaast spelen tal van andere factoren een soms zeer belangrijke rol voor de raamprijs:

 • het gekozen frame materiaal
 • het openingsmechanisme
 • de uitvoering van het frame
 • het type beglazing
 • aanvullende eigenschappen van de beglazing (geluidsisolatie, slagvastheid, hittebescherming, etc.)
 • de kosten voor noodzakelijke extra onderdelen (panelen, vensterbanken, handgrepen, etc.)
 • de geselecteerde aanvullende uitrusting voor het raam (hor op een speciaal frame, rolluik, etc.)
 • de installatiekosten voor de nieuwe ramen
 • de kosten voor het verwijderen en afvoeren van de oude ramen

Al deze factoren moeten in overweging worden genomen als het gaat om de prijs van nieuwe ramen. Om deze reden zijn advertentie-aanbiedingen van raamhandelaars vaak niet erg zinvol en kunnen ze nauwelijks worden gebruikt voor een serieuze berekening.

In veel gevallen zou het venster uit ons voorbeeld door dealers geadverteerd zijn als "vanaf 72 EUR" - maar uiteindelijk kostte het individuele venster 584 EUR. Een beetje voorzichtigheid is hier dus altijd aan te raden.

Vraag: In hoeverre verschillen de kosten door het framemateriaal - zijn er grote verschillen in kosten?

nieuwe-raamkosten

Kunststof ramen zijn de goedkoopste optie

Kostentracker-expert: ja. Het materiaal van het kozijn heeft een grote invloed op de prijs van het raam.

De meest voorkomende materialen zijn kunststof, hout en aluminium en combinaties van deze materialen (hout-aluminium of kunststof-aluminium).

Onderstaande tabel laat zien welke prijsverschillen verschillende kozijnmaterialen kunnen veroorzaken, waarbij verder identieke ramen zijn vergeleken:

Frame materiaalVenster prijs
plastic360 EUR
Hout (afhankelijk van de houtsoort zijn hier echter nog grote verschillen mogelijk)520 EUR
Hout-alu670 EUR
aluminium800 EUR

Dit laat duidelijk de prijsverschillen zien door de verschillende frames. Een aluminium raam is meer dan twee keer zo duur als een kunststof raam met hetzelfde ontwerp.

De prijzen zijn bepaald voor ramen in een standaardmaat; de vergeleken ramen waren moderne driedubbele ramen met een U-waarde van 0,7.

nieuwe-raamkosten

Hout ziet er natuurlijk uit, maar heeft verzorging nodig

Uiteraard heeft elk framemateriaal ook zijn eigen voor- en nadelen, waarmee ook rekening moet worden gehouden. Hout vraagt ​​in de meeste gevallen veel zorg, maar kan heel individueel worden vormgegeven.

Aluminium is robuust, zeer inbraakwerend en bijzonder duurzaam en bovendien in vele hoogwaardige uitvoeringen te vervaardigen. In de praktijk worden ramen van puur aluminium echter veel minder vaak gebruikt dan ramen van andere kozijnmaterialen.

Frames van kunststof bieden in ieder geval de beste prijs-prestatieverhouding - ze zijn nog steeds zeer duurzaam, vrij robuust en absoluut onderhoudsvriendelijk. Daarom zijn kunststof ramen een van de meest populaire raamtypes.

Overigens zijn kunststof ramen ook verkrijgbaar in verschillende decors, tot en met houtdecor. Voor dergelijke speciale ontwerpen moet u echter meestal tot 20% extra kosten op de normale raamprijs berekenen.

Vraag: Waarom speelt het openingsmechanisme ook een rol?

Kostentracker-expert: er zijn verschillende openingsmechanismen voor ramen die ook verschillend complexe aanpassingen vereisen:

 • vaste ramen (er is helemaal geen montage)
 • Kantelramen (niet te openen, wel kantelbaar)
 • Draaibare ramen (alleen te openen, niet kantelbaar)
 • Draai-kiepraam (de standaardversie)
 • Schuifraam
 • Hef en schuif Franse deuren (balkondeuren)

Vaste ramen zijn meestal veel goedkoper dan alle andere varianten. Ze zijn echter zelden echt nuttig. Gewoonlijk hebben vensters die kunnen worden geopend de voorkeur.

Kiepramen zijn ook wat goedkoper, maar hebben meestal - net als vaste ramen - maar een zeer beperkt toepassingsgebied. Daarentegen is het kostenverschil tussen draai-kiepramen en draai-kiepramen meestal maar klein.

In de praktijk zijn schuiframen doorgaans nauwelijks duurder dan andere raammodellen. Ze worden echter zelden aangeboden.

Veruit de duurste en meest complexe monteurs hebben schuifdeuren. Als zeldzame variant is er ook de kiep-schuifdeur. Beiden worden alleen gebruikt als balkondeuren. De prijzen beginnen hier bij ongeveer 800 EUR tot 1.000 EUR voor de eenvoudigere varianten.

Vraag: In hoeverre bepaalt het type beglazing de kostprijs van het raam?

nieuwe-raamkosten

Glas en structuur zijn een doorslaggevende prijsfactor

Kostentracker-expert: in feite kunt u tegenwoordig onderscheid maken tussen dubbele beglazing en driedubbele beglazing. Ramen met enkel glas bieden nauwelijks bescherming tegen hitte en zijn praktisch niet meer beschikbaar voor woonruimtes.

Drievoudige beglazing is de modernere variant, die doorgaans zo'n 15% tot 20% duurder is dan varianten met dubbel glas. Dit is echter slechts een globale richtlijn en hoeft niet per se voor alle raamontwerpen te gelden. Hier moet je de prijzen altijd in detail vergelijken.

Er zijn ook enkele speciale beglazingsontwerpen:

 • Slagvaste beglazing en gelaagd veiligheidsglas
 • Geluidswerende beglazing
 • Zonwerend glas
 • Beglazing met lagere U-waarden tot 0,4 (tegenwoordig zijn 0,6 en 0,7 gebruikelijk)

Vraag: Wat kost zo'n speciale bril?

nieuwe-raamkosten
Geluiddichte ramen kosten aanzienlijk meer

Kostentracker-expert: als het om geluidwerende ramen gaat, is de zogenaamde geluidsisolatieklasse belangrijk. Voor geluidsisolatieklasse 3 (extra geluidsisolatie van 36/38 dB) moet je meestal 30 tot 70 EUR berekenen, voor klassen 4 en 5 toeslagen in het bereik van 150 tot 250 EUR optreden. Hiervoor worden geluidsisolatiewaarden tot 45 dB aangeboden.

Bij stootvaste beglazing moet u rekening houden met 100 à 200 EUR meerprijs, voor een uitvoering waarbij de binnen- of buitenkant is voorzien van gelaagd veiligheidsglas, ook met EUR 100 tot 150 euro toeslag strong>. Als beide zijden (binnen en buiten) van veiligheidsglas gemaakt moeten worden, moet u rekening houden met ongeveer 200 à 250 EUR bijkomende kosten.

Zonwerend glas, dat de thermische energie van inkomende zonnestralen reflecteert en zo voorkomt dat de kamers in de zomer opwarmen, kan van fabrikant tot fabrikant erg duur zijn. Het hangt altijd af van het type coating dat tijdens het fabricageproces wordt gebruikt. In de meeste gevallen zult u voor dit type glas rekening moeten houden met een toeslag van minimaal 50 EUR.

Vraag: Wat zijn de kosten voor de installatie?

Kostentracker-expert: dat varieert - afhankelijk van de inspanning die zich ter plaatse voordoet. In de praktijk kunt u echter kosten verwachten tussen de 100 en 350 EUR.

Bij de montagekosten van de ramen moet je ook rekening houden met de extra materialen die je nodig hebt naast het eigenlijke raam:

 • Vensterbanken buiten
 • Opening
 • gewijzigde raamkrukken (indien gewenst)

In de praktijk kunnen deze extra materialen tussen de 20 EUR en 50 EUR kosten, en in sommige gevallen aanzienlijk meer voor speciale ontwerpen.

Vraag: Wat zijn de kosten voor het verwijderen van de oude ramen?

nieuwe-raamkosten

Er moet ook rekening worden gehouden met de prijs voor het afvoeren van de oude ramen

Kostentracker-expert: deze kostenfactor wordt ook vaak onderschat. U moet niet alleen betalen voor het verwijderen van de oude ramen, dus de moeite die ermee gemoeid is, maar ook voor het afvoeren.

Hier hangt het sterk af van het ambachtelijke bedrijf welke kosten daarvoor in rekening worden gebracht. Dat kan in het bereik van 50 EUR zijn, maar ook in het bereik van 100 EUR per venster.

In de praktijk geldt natuurlijk dat hoe meer ramen u heeft vervangen, hoe lager de kosten. De werkdruk wordt dan een beetje in perspectief geplaatst en je krijgt meestal een lagere prijs per raam. Onderhandelen over all-inclusive prijzen voor installatie kan zinvol zijn, vooral als er meerdere ramen zijn.

Vraag: Wanneer betalen nieuwe ramen zichzelf terug?

Cost Tracker Expert: dat is buitengewoon moeilijk te zeggen. Betrouwbare rentabiliteitsberekeningen voor nieuwe ramen kunnen alleen worden gemaakt na een gedetailleerde analyse van de situatie ter plaatse.

Als u echter in het algemeen overschakelt van oude ramen met U-waarden van meer dan 2,0 naar moderne energiebesparende ramen met een U-waarde van rond de 1,0, bespaart u in de meeste gevallen op stookkosten in de regio van 10% tot 15% van de stookkosten . Dit is een algemene richtlijn die vaak van toepassing is op eengezinswoningen.

Als je ook de kosten van eventuele subsidies meetelt (je moet ramen plaatsen met een U-waarde van minder dan 0,9), dan kunnen redelijk goedkope ramen zichzelf binnen enkele jaren daadwerkelijk terugverdienen door de besparing op stookkosten.

In alle andere gevallen moet de winstgevendheid in detail worden bekeken. Een raam vervangen is om kostenredenen niet altijd 100% de moeite waard. Energiebesparende ramen uit de jaren 90 hebben bijvoorbeeld U-waarden die vaak in het bereik van 1,3 liggen. Als u dergelijke ramen vervangt door nieuwe ramen met driedubbele beglazing, is de besparing op verwarmingskosten alleen meestal niet voldoende om de kosten volledig te dekken.