Officieel siteplan: welke kosten moet je berekenen?

officiële-site-plan-kosten

In veel gevallen is de officiële plattegrond het belangrijkste document bij het indienen van een bouwaanvraag. Volgens het bouwreglement bestaat het altijd uit een geschreven en een grafisch gedeelte; het wordt doorgaans door de beëdigd landmeter gemaakt op basis van de kadastrale kaart (landkaart). In ons interview hebben we de cost tracker gevraagd welke kosten er gemaakt worden voor een officieel site-plan.

Vraag: Welke kosten moet u verwachten voor het maken van het officiële site-plan?

Kostentracker-expert: dat kun je niet over de hele linie zeggen. Elke federale staat heeft zijn eigen tariefschema voor landmeetkundige taken, die in eerste instantie van toepassing zijn. Bij het opmeten en opstellen van de plattegrond zelf zijn de kosten in bijvoorbeeld Noordrijn-Westfalen ook afhankelijk van een groot aantal individuele factoren die in de tariefberekening worden meegenomen:

 • het gegeven eigendomsgebied
 • de gegeven limietlengte
 • de huidige standaard grondwaarde
 • de tijd die nodig is voor het meten en het opstellen van het plan
Officiële siteplankosten

In sommige deelstaten is de landmeetkundige inspanning doorslaggevend voor de prijs, in andere alleen de waarde van het onroerend goed

Afhankelijk van de toepasselijke bouwvoorschriften van de staat, kunnen de vergoedingen echter ook van andere factoren afhangen. In Nedersaksen bijvoorbeeld zijn de kosten voor het terreinplan uitsluitend gebaseerd op de waarde van het bouwproject, de voorbereidende documenten en de oplevering (eenvoudig terreinplan of zogenaamd gekwalificeerd terreinplan). Bij het bouwen van een huis tot 300.000 euro bijvoorbeeld, minimaal 212,30 euro voor een eenvoudig en minimaal 702,10 euro voor een gekwalificeerd bouwplan, plus 3,94 euro verzendkosten. Extra inspanning voor het verzamelen van verdere noodzakelijke informatie en, in individuele gevallen, hogere verwerkingsinspanningen dan normaal, zullen dan worden gefactureerd op basis van de inspanning per uur, evenals de eerder noodzakelijke landmeetkundige werkzaamheden.

In Beieren en Hessen daarentegen zijn er nauwelijks kosten voor het officiële terreinplan; het landmeetplan voor de bouwplaat wordt meestal gemaakt door de architect, de kosten zijn al bij de architect inbegrepen. Metingen zijn meestal alleen nodig in gevallen waar vooraf een grensbepaling onvermijdelijk is, de plattegrond wordt door de architect direct op de kaart getekend.

Een schatting van de kosten voor het maken van een officieel terreinplan in individuele gevallen kan alleen worden gemaakt in een specifiek geval met bekende lokale omstandigheden en met verwijzing naar de toepasselijke bouwvoorschriften van de staat en het vergoedingsschema. In de regel kunnen de verantwoordelijke kadasters meestal een zeer bruikbare inschatting geven van de verwachte kosten in individuele gevallen.

In de praktijk kunnen de kosten, afhankelijk van de federale staat en de gegeven situatie, tussen de 30 euro en de 2000 euro liggen.

Sample kosten

In Noordrijn-Westfalen zijn de kosten voor het officiële terreinplan onder meer afhankelijk van het gebruik van het officiële terreinplan. Hieronder staan ​​enkele kostenvoorbeelden.

Voor een perceel van 400 m² in de wijk Soest met een standaard grondwaarde van 80 euro wordt een plattegrond opgemaakt. De moeilijkheidsgraad voor de creatie wordt bepaald als "gemakkelijk".

Gebruik van het officiële site-planAanmaakkosten
Geplande ontwikkeling van een braakliggend pand met een woning tot een waarde van EUR 200.000ongeveer 920 EUR
Registratie van een bouwbelastingongeveer 409 EUR
Goedkeuringsprocedure voor eigendomsverdelingongeveer 359 EUR

De hier getoonde kosten zijn richtwaarden die afhankelijk zijn van de grootte van het gebied, de standaard grondwaarde en de moeilijkheidsgraad van de landmeetkundige en bouwopgave. Bij een geplande ontwikkeling spelen de verwachte bouwkosten ook een rol bij de kosten van de bouwaanvraag. De weergegeven kosten hebben dus alleen betrekking op een specifiek individueel geval.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van een officieel siteplan?

Kostentracker-expert: het volgende is doorslaggevend:

 • de respectieve federale staat (specificaties in het bouwreglement)
 • het toepasselijke vergoedingsschema
 • mogelijk de grootte van het pand
 • indien van toepassing de van toepassing zijnde normgrondwaarde
 • eventueel de bouwwaarde van een nieuw te bouwen pand
 • indien van toepassing, de lengte van de eigendomsregels
 • de vergoedingen voor de aan te schaffen documenten (bv. landkaart, uittreksel uit het bouwlastenregister, enz.)
 • de landmeetkundige taken die in individuele gevallen moeten worden uitgevoerd (bijv. hoogtebepaling, grensbepaling enz.)
 • eventueel verdere mogelijke extra kosten

De kosten voor het maken van een officieel terreinplan kunnen alleen worden geschat in relatie tot het specifieke individuele geval. In de meeste gevallen kan het betreffende kadaster informatie verstrekken.